Met kerst een spektakelstuk op tafel zonder al teveel moeite? Deze zalm in bladerdeeg met romige spinazie is eenvoudig om te maken en heerlijk! Lekker om te serveren met hollandaisesaus, geroosterde krieltjes en een salade met avocado. Groenten die lekker zijn om hierbij te serveren zijn spinazie à la crème, gebakken champignons en peultjes.
Voorbereiden
Je kunt deze zalm in bladerdeeg van tevoren al maken en later afbakken. Bereid hem dan tot en met stap 5 in de bereiding hieronder en zet hem afgedekt in de koelkast. Bestrijken met ei doe je vlak voordat je hem de oven inschuift.
Plakjes bladerdeeg of een rol
Ik gebruik in dit recept plakjes roomboterbladerdeeg uit de diepvries omdat ik die lekkerder vind dan een rol kant-en-klaar bladerdeeg. Het is iets meer werk maar echt de moeite waard. Ga je liever voor gemak dan kun je ook een rol bladerdeeg gebruiken. Die hoef je in stap 4 van de bereiding hieronder alleen maar uit te rollen.
Baktijd
Omdat zalmfilet meestal een dik en dunner stuk heeft klap ik de zalm in de recept dubbel zodat hij overal even dik is en gelijkmatig gaart in de oven. Zo krijgt iedereen straks een lekker mals en sappig stuk vis op zijn bord. Als je de zalm niet dubbel kunt klappen kun je ook twee zalmfilets boven op elkaar leggen met de vulling ertussen. Als je een stuk zalmfilet hebt die overal even dik is hoef je hem niet dubbel te klappen en kun je de roomkaas gewoon bovenop smeren en de zalm inpakken in bladerdeeg. De baktijd in de oven is afhankelijk van de dikte van het zalmpakketje. Hoe dikker het pakketje, hoe langer hij in de oven moet.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Verhit een pannetje met een klein scheutje olie en fruit de knoflook aan. Roer de diepvriesspinazie erdoor en verwarm op laag vuur tot de spinazie ontdooid is. Laat de spinazie uitlekken en daarna afkoelen. Roer de roomkaas en crème fraîche door de afgekoelde spinazie en breng op smaak met peper en zout.
Verwijder eventuele graatjes in de zalm en dep hem droog met keukenpapier. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper uit de molen.
Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de omschrijving op de verpakking. Leg ze dan op elkaar en rol ze uit, op een licht bebloemd aanrecht, tot een grote deeglap, groot genoeg om je zalm mee in te pakken. Houd het deeg tussen het rollen door constant in beweging, draai het af en toe om en bestuif soms met een klein beetje extra bloem om te voorkomen dat het gaat plakken.
Bestrijk de zalm met de spinazieroomkaas en klap dubbel, zodat de zalm overal even dik is en gelijkmatig gaart in de oven (zie uitleg bovenaan). Leg de zalm op het midden van het bladerdeeg, bestrijk de randen met ei en pak in als een cadeautje. Druk de naden dicht. Draai de zalm om en leg op de naadkant op het bakblik. Bestrijk het bladerdeeg rondom met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak 15 tot 20 minuten in het midden van de oven (kan ook iets langer duren, elke oven is anders), of tot de bovenkant goudbruin is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 16:03
Zou dit recept ook met een ander soort vis kunnen? ik heb één gast die écht geen zalm lust, helaas.
om 17:09
Dat kan hoor Brigitte!