Zalm in sojasaus-marinade met rijst en rauwkost

Een simpel en verslavend lekker gerecht, dat is deze mi-cuit gegaarde zalm met rijst en rauwkost. De zalm wordt mi-cuit (= half gaar) gegaard in sojasaus-marinade en is na bereiding om te zuigen zo zacht! Geserveerd met wat rijst en gemarineerde rauwkost een heerlijk maaltje dat snel op tafel staat. 

Menu, Wereldgerecht, Aziatische recepten, Visrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Zalm

  • 250 g zalm zonder vel
  • 1 el sesamolie + 1 el extra voor de rijst
  • 1 el honing
  • 2 el sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • 1 knoflookteentje, uitgeperst
  • 1 tl gemberpoeder, of klein stukje vers geraspte gember

Verder

  • 200 g basmatirijst
  • Japanse sushi-azijn (ik zweer bij het merk Otafuku die ik koop bij de toko)
  • 1/2 winterpeen, geschild en in dunne plakjes geschaafd
  • Bosje radijsjes, in plakjes gesneden
  • (Optioneel) Furikake*
  • Sesamzaadjes

Verder nodig

  • Diepvrieszak die geschikt is om in water te verwarmen
  • Wasknijper
  • Kookthermometer

*Furikake is een Japans rijststrooisel dat wordt gebruikt als smaakmaker voor o.a. rijstgerechten, sushi en salades. De samenstelling kan per merk verschillen maar ingrediënten die er bijna altijd in zitten zijn sesamzaadjes, gedroogde bonitovlokken, zeewier en groene thee. Je koopt het in een potje bij de toko en kunt het lang bewaren. Echt een aanwinst voor je kelderkast!

Bereiding

Marineer de wortel en radijs in een kom met een drupje sushiazijn en sesamolie.

Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak. Giet de rijst af en laat 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Zet een ruime pan met water op het vuur en verwarm het water tot 50 graden. Houd de temperatuur constant.

Doe de zalm in de diepvrieszak en voeg de overige ingrediënten toe. Meng door elkaar en sluit de zak. Hang de zak met zalm in het water. Maak de zak aan de rand van de pan vast met een wasknijper zodat er geen water in de zak kan komen.

Verwarm de zalm 9 à 10 minuten en haal dan uit het water. De zalm is nu mi-cuit (= half gaar) en boterzacht. Breng de rijst op smaak met de sushi-azijn en een druppeltje sesamolie en roer door.

Verdeel de rijst, rauwkost en zalm over twee borden en bestrooi met wat sesamzaadjes en furikake.

Zalm in sojasaus-marinade met rijst en rauwkost

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin