Zalm met wittewijn-saffraansaus

Een mooi visgerecht om met kerst te serveren: gebakken zalm met romige wittewijn-saffraansaus. Je kunt de saus van tevoren maken en later opwarmen. Lekker met gesmoorde witlof met sinaasappel (recept komt woensdag online!) en krieltjes uit de oven. 

Thema recepten, Visrecepten, Kerstrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 stuks zalmfilet met huid
  • Olijf-, of zonnebloemolie
  • Klontje roomboter

Wittewijnsaus

  • 4 el olijfolie
  • 100 g sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 plukje saffraan
  • 200 ml droge witte wijn
  • 150 ml visbouillon
  • 350 ml slagroom
  • Bosje bieslook, fijngehakt
  • Optioneel, 1 tl maizena (om te binden)

Bereiding

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de sjalotten zacht en glazig. Voeg de saffraan toe en fruit 20 seconden mee. Blus af met witte wijn en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. (Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht verdampt.)
  2. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen.
  3. Pureer de saus met de staafmixer. Als je de saus de dun vindt kun je hem binden met maizena. Roer de maizena in een kommetje glad met een beetje water en voeg toe (je hoeft misschien niet het hele maizenapapje te gebruiken) aan de saus. Verwarm al roerend tot de saus gaat binden. Houd de saus op heel laag vuur warm, of laat afkoelen en warm later opnieuw op.
  4. Verhit een koekenpan met een scheutje olie. Leg de zalm op de huidkant in de pan en bak enkele minuten op middelhoog vuur tot het vel goudbruin is. Bestrooi de zalm met peper en zout. Draai de zalm om en bak kort op de andere kant, tot de zalm de gewenste garing heeft.
  5. Schep wat wittewijnsaus over 4 borden en leg de zalm erbovenop (huidkant naarboven, zo kun je hem makkelijk verwijderen, als je wilt). Bestrooi met bieslook en serveer.

Zalm met wittewijn-saffraansaus

Zalm met wittewijn-saffraansaus

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin