Spijs & Wijn: gegrilde aspergesalade

Spijs & Wijn: gegrilde aspergesalade
Dit is één van mijn meest favoriete lenterecepten. Zodra de eerste witte asperges hun kop boven het zand uitsteken, móét ik mezelf tegoed doen aan gegrilde aspergesalade met kwarteleitjes en Parmaham.

Ik kom dan tongen en monden tekort. Geloof het maar, met een keur aan lichte, delicate smaken masseert dit lieflijke gerecht je smaakpapillen van top tot teen.

En met een harmonieus bijpassende wijn, zorgvuldig geselecteerd door Wijngek Martin, maak je altijd en op iedereen een onuitwisbare indruk – op jezelf, je geliefde, je kinderen, op familie, vrienden, kennissen, collega’s, vaagbekenden, onbekenden; en net zo goed in het weekend als op elke doordeweekse dag! Ze zullen je de hemel in prijzen.

Bovendien staat dit gerecht in drie tellen op tafel!

Hoofdgerecht voor 2 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 100 g Parmaham
  • 8 kwarteleitjes
  • 2 kropjes romainesla
  • 1 rode ui
  • 2 handjes (oud) brood, in blokjes gesneden

Voor de dressing

  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • Kneepje citroensap
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • Peper en zout uit de molen

Verder nodig
Asperge- of dunschiller, grillpan, naald, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het brood in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie (en eventueel wat gedroogde kruiden). Bak het brood in circa 5 tot 10 minuten goudbruin en krokant in de oven (in een koekenpan kan trouwens ook).

Prik met een naald een gaatje in de kwarteleitjes en kook ze 3 minuten in kokend water. Spoel goed af met koud water en pel ze.

Omdat ik helaas al een aantal keer bedorven kwarteleitjes kocht, controleer ik ze tegenwoordig altijd voordat ik ze ga koken. Vul een kom met koud water en leg de kwarteleitjes erin. Kwarteleitjes die blijven drijven zijn bedorven en kunnen direct weg.

Schil de asperges en snijd circa 1,5 cm van de onderkant af (de aspergeschillen en uiteinden kun je eventueel bewaren voor aspergesoep). Snijd de asperges over de lengte doormidden en hussel ze om met wat olijfolie. Verhit de grillpan en grill de asperges enkele minuten, totdat ze mooie grillstrepen hebben en beetgaar zijn.

Trek de blaadjes sla los en was ze grondig. Dep goed droog met een theedoek. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Meng voor de dressing de mosterd, honing, citroensap en dille door elkaar en voeg al kloppend in een klein straaltje de olijfolie toe, net zoveel totdat je een gladde dressing hebt. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Verdeel wat sla over twee borden en drapeer de asperges eroverheen. Scheur de ham in stukken en verdeel over de salade, samen met de gehalveerde kwarteleitjes, croutons en rode ui. Druppel tot slot de dressing eroverheen.

Spijs & Wijn: gegrilde aspergesalade

Wijnkeuze Martin Kuhlman

Dit heerlijke gerecht met asperges lijkt goed te combineren met pinot blanc, maar toch eigenlijk niet. Het probleem zit in de overige ingrediënten. Pinot blanc is een lichtvoetige (bijna smaakloze) wijn die zeer goed bij de asperges past, maar in dit geval….
Nee, ik ga voor een wijn waar meer body in zit. Een wijn met minder zuur, maar met een uitgesproken karakter en die wijn is niet eens zo duur, maar ooohhh zo heerlijk.

Italië, hét land van de kwaliteitswijnen (niet dat andere oude wijnlanden slecht zijn). Italië is een spannend land met diverse klimaatzones, een land van cool climat wijnen tot zondoorstoofde wijnen.

Mijn wijnkeuze is uiteraard wit. Een witte wijn met een uitgesproken karakter. Een witte wijn die zelfs een klein zoetje bevat en het zoetje combineert uitstekend met de ham en de pittige uit. Mijn wijnkeuze is een pinot grigio uit het noorden van Italië. Kies een pinot grigio uit Veneto, Trentino of Alto Adige van rond de € 7,50. Niet te goedkoop, want je weet nu wel dat goedkoop ook duurkoop is. Heerlijke wijnen, lichtvoetig met een rijp en iets zoetig karakter en met een vleugje van kruidigheid. Gewoonweg zalig bij deze gegrilde aspergesalade.

Smullen dus…

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi,
    Wil graag dit recept maken. Er staat voor 4 personen, en bij bereiding verdeel over 2 borden de sla. Is het voldoende voor 4?
    Groetjes en bedankt!

    • Hoi Elise, Bedankt voor je reactie. Het is alweer even geleden dat ik dit gerecht gemaakt heb, maar de hoeveelheden lijken idd bedoeld te zijn voor 2 personen. Ik heb het aangepast.

  2. Miranda Hermsen says:

    Wederom bedankt voor dit heerlijke recept! We hebben genoten!

Speak Your Mind

*