Heerlijk avondje: banketletter

Banketletter amandelspijs-7078

Eén van mijn meest favoriete sinterklaaslekkernijen die niet mag ontbreken op pakjesavond is de banketletter met amandelspijs. Amandelspijs kun je heel eenvoudig zelf maken, maar houd er dan rekening mee dat je dit al enkele weken (liefst drie) van tevoren doet: zelfgemaakte amandelspijs moet namelijk ‘rijpen’. Voor een makkelijke en snelle variant gebruik je kant-en-klaar amandelspijs.

Gebak voor circa 10 personen — 15 minuten + 45 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 600 g amandelspijs, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • Handje geschaafde amandelen
  • Bloem om te bestuiven
  • Poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig
Bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg volgens de omschrijving op het pak ontdooien. Kruimel het amandelspijs fijn en kneed er met je handen 1 ei en het sap van een halve citroen door. Kneed tot een smeuïge massa. Schep het spijs op een vel bakpapier en rol in het papier tot een langwerpige rol. Bestuif het werkblad met wat bloem. Leg de plakjes bladerdeeg bovenop elkaar en rol uit tot een langwerpige plak van circa 17 x 50 cm. Leg de rol spijs in het midden en bevochtig de randen bladerdeeg met wat water. Rol het spijs zo strak mogelijk in het bladerdeeg en vouw de randen dicht. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik. Vorm een letter van de rol (of maak een banketstaaf en laat hem recht.) Klop het overige ei los en bestrijk hiermee de banketletter. Bestrooi royaal met geschaafde amandelen.

Schuif de banketletter in de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden. Bak circa 45 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg en de amandelen goudbruin zijn.

Banketletter amandelspijs-7067

Laat de banketletter afkoelen tot lauwwarm en bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker.

Banketletter amandelspijs-7080

Geniet ervan!

Speak Your Mind

*