Bloemkool-kerrie ovenschotel

Ik ben dol op hartverwarmende ovenschotels en deelde inmiddels tientallen recepten met je. Johan noemt mij ook wel liefkozend de ovenschotel-koningin. Haha! Yep, dat ben ik ten voeten uit. Het leuke van ovenschotels is dat je er eindeloos mee kunt variëren en zo steeds weer iets verrassends op tafel kunt toveren.

Tijdens een struintocht door de supermarkt zag ik een pakje Knorr mix voor Bloemkool-Kerrie schotel en ik wist direct: dat gaat het worden vanavond! Wel een zelfgemaakte variant natuurlijk, zonder pakjes of zakjes. Op wat verse ingrediënten na heb ik namelijk alle benodigdheden hiervoor gewoon thuis in de kelderkast staan.

Hup, aan de slag ermee!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 30 minuten + 25 minuten in de oven

Ingredienten

  • 600 g aardappelpuree, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 bloemkool
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 40 g witte rozijnen
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • 75 g geraspte kaas

bloemkool-kerrie ovenschotel-2103

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Week de rozijnen in witte wijn of water.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in evengrote stukjes als de roosjes. Kook de bloemkool kort voor in licht gezouten water – niet helemaal gaarkoken. Giet de bloemkool af, laat goed uitlekken en vang 250 ml kookvocht op.

Verhit een koekenpan met wat boter of olie en fruit de ui en knoflook zacht. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bloemkool en uitgelekte rozijnen erdoor.

Vet een ovenschaal in met boter en verdeel het gehaktmengsel erover.

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur (niet laten kleuren) en voeg de bloem en kerriepoeder toe. Bak de bloem, al roerend met een garde, circa een minuut op laag vuur mee om te garen. Zet het vuur hoger en voeg beetje bij beetje en al roerend, het opgevangen bloemkoolvocht en de melk toe, totdat je een dikke, gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de saus een minuut afkoelen. Splits het ei en klop de eidooier door de saus. Het eiwit gebruik je niet.

Verdeel de kerriesaus over de bloemkool. Dek af met de aardappelpuree en geraspte kaas.

Zet de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak circa 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Carla Dillisse says:

    Vandaag deze schotel gemaakt met alleen kerriesaus (dus zonder gehakt). Voortreffelijk!!

  2. Hanneke says:

    Gisteren voor het eerst gemaakt.
    Heerlijk!
    Maarre… 20 minuten bereidingstijd?! Dat is toch echt te kort hoor.
    Al helemaal als je eerst nog puree moet maken.
    Zelfs zonder dat ben je toch echt wel een kleine drie kwartier bezig. Niet erg, maar misschien wel handig om de tijd een beetje aan te passen..

    • Hoi Hanneke,

      Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂 Ik heb de bereidingstijd aangepast naar 30 minuten. Ervan uitgaande dat je de aardappelpuree al klaar hebt, moet dat mogelijk zijn.

Speak Your Mind

*