Het ultieme broodje hamburger!

Broodje hamburger

Dit broodje hamburger is jaren geleden door mijn oom uit Canada bij ons thuis geïntroduceerd en in de loop der jaren ontelbare keren door ons verorberd. Hierbij verklap ik jullie het geheim van het lekkerste broodje hamburger ooit!

De garnering voor het broodje is altijd hetzelfde gebleven alleen ben ik in de loop der jaren gaan experimenteren met het hamburgerrecept. Vroeger maakten wij het gehakt aan met een zakje hamburgerkruiden. Op zich niks mis mee, maar dat moest natuurlijk beter kunnen.

Enige tijd geleden vond mijn man een hamburgerrecept in het blad ELLE Eten, waarin oestersaus wordt verwerkt. Oestersaus is gemaakt van o.a. soja en oestersap en heeft een intens rijke en wat zoetige smaak. Het combineert fantastisch met rundergehakt. Geloof me, eenmaal geproefd wil je nooit meer een andere hamburger!

Ingrediënten voor 6 hamburgers

Voor de hamburgers

  • 500 gram goed rundergehakt (liefst van de slager!)
  • 1/2 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • Bosje platte peterselie, gewassen en fijngehakt
  • 1 à 2 el ketchup
  • 2 el oestersaus
  • 1 eidooier

Update: Bovenstaand gehaktmengsel is vrij nat en de hamburgers willen tijdens het bakken nog weleens uit elkaar vallen. Daarom voeg ik tegenwoordig een extra handje paneermeel of panko toe om het iets steviger te maken. Dit gaat niet ten koste van de smaak. Ook voeg ik soms nog extra een theelepel mosterd toe voor wat extra pit. Erg lekker!

Verder

  • 6 verse witte sesambolletjes (liever geen voorverpakte hamburgerbroodjes!)
  • 3 uien, in ringen gesneden
  • Augurken, in plakjes gesneden
  • 6 dikke plakken bacon, of 12 dunnere plakjes
  • 3 vlezige tomaten, in plakken gesenden
  • 12 plakjes kaas
  • Sla
  • Mayonaise, mosterd en ketchup

Verder nodig
Grillpan

Bereiding
Doe het gehakt in een kom samen met de oestersaus, ketchup, peterselie, rode ui en de eidooier.

DSC_1372_800x536

Meng het goed door en maak er 6 platte hamburgers van.

DSC_1380_800x465

De hamburgers zijn iets natter dan normaal omdat er geen paneermeel inzit, maar mogen ook weer niet te vochtig zijn. Doe er dus op gevoel de eetlepels oestersaus en ketchup bij tot je een goed gehaktmengsel hebt. Leg de hamburgers op een bord en dek af met vershoudfolie. Zet ze even in de koelkast om iets op te stijven.

Bak de uienringen in een koekenpan tot ze zacht en goudbruin zijn en houd ze warm.

DSC_1421_800x536

Bak ondertussen de bacon langzaam uit in de oven (op 180 graden), of bak krokant uit in de koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.

DSC_1384_800x480

DSC_1395_800x536

Snijd de broodjes doormidden en grill ze kort in een hete grillpan tot ze mooie strepen hebben.

DSC_1400_800x536

Haal de hamburgers uit de koelkast en laat de grillpan opnieuw heet worden. Grill de hamburgers in de hete grillpan zonder olie, het gehakt is vet genoeg en je hamburgers krijgen hierdoor een heerlijke grillsmaak.

DSC_1427_800x479

Draai ze na 1 minuut om leg de plakken kaas erop. Zet het vuur uit en laat de hamburgers liggen in de grillpan. Door de hitte van de pan garen ze nog iets verder door.

Besmeer ondertussen de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd.

DSC_1431_800x465

Beleg verder met sla, tomaat, de hamburger, augurk, bacon, en de gebakken uienringen.

DSC_1442_800x519

Broodje hamburger

In de zomer kun je de hamburgers natuurlijk ook grillen op de barbecue. Leg ze dan wel in een aluminium grillbakje omdat de hamburgers snel uit elkaar vallen.

Dit recept is voor 6 hamburgers en wij eten er 2 per persoon… als avondmaaltijd. Ik zou aan één broodje ook wel genoeg hebben maar ze zijn zo lekker! Ach, morgen gaan we wel weer op rantsoen. Nu gaan we genieten!

Comments

  1. Hoi Annemiek,

    vandaag deze hamburgers volgens jouw recept gemaakt.
    Ik had alleen geen oestersaus (en vond die ook niet in de supermarkt). In plaats daarvan heb ik wat ketjap asin door het gehakt gedaan.
    Het was erg lekker!! Ga het recept zo uitprinten en bewaren voor een volgende keer.
    Dus zeker voor herhaling vatbaar 🙂

    Groetjes,
    Ben

  2. Hoi,

    Wat is jullie ervaring, welke kaas smaakt het lekkerst op deze overheerlijke meesterburger?

  3. Annemiek,
    Ik moet zeggen dat het een brilliante hamburger is. Ik maak zo langzamerhand hele volksstammen verslaafd aan deze burger. Deze burger is een blijvertje

  4. mirjam says:

    hoi Annemiek,
    ben de hamburgers aan het bakken en stiekum heb ik al een klein stukje geproefd.
    Ik had geen rundergehakt maar met halfom gaat t ook, als je t gehakt minstens een half uur in de koelkast zet als je t gekruid hebt. heerlijk!!! ik eet ze niet op een broodje , maar gewoon als vlees bij de hutspot..

  5. Sander van der Sluis says:

    Hoi,

    Ik heb ze net op, smaak was super, maar oh oh oh wat een vocht/sap droop eruit! weleen eetlepel of 2 per burger. Ligt dat aan het vlees?? Ik had biologische rundergehakt van de AH

    Groet,

    Sander

    • Hoi Sander,

      Het is belangrijk dat de grillpan heel heet is als je het vlees erin legt. Het vlees schroeit dan dicht waardoor de sappen bewaard blijven. Verder bevat vlees van de supermarkt meestal meer vocht dan vlees van de slager. Probeer het de volgende keer maar eens uit, je zult zien dat het scheelt.

  6. Ik heb voor het kerstdiner op school broodjes mini hamburgers gemaakt. Altijd een succes.
    Heb daarom zelf voor mijn man en mijzelf dit broodje hamburger gemaakt. En het smaakte inderdaad heerlijk. Ook handig is om de hamburgers te maken in een hamburgerpers. Groet Belinda.

  7. Cor Ket says:

    De perfecte smaakbeleving. Iedereen is erg enthousiast! Topper! Een zalig recept!

  8. hoi Annemiek,
    Ik ga de hamburgers vanavond proberen met een salade erbij
    Ze lijken me heerlijk.
    fijne dag
    Gerie

  9. Hoi Annemieke

    Eindelijk een hamburger die ik lekker vindt, heb ze al 2 x gemaakt.
    Dank voor het recept.

  10. P van Donzel says:

    Hoi, hoi,

    Lijkt me lekker, net als de andere recepten. Kan ik de oestersaus met iets anders vervangen ?

    • Je zou teriyakisaus kunnen proberen. Deze saus is wel wat dunner, dus moet je minder gebruiken om te voorkomen dat je gehakt te nat wordt. Echter, ik zou beslist gaan voor de oestersaus… 🙂

  11. Wow Annemiek, dit lijkt me idd de ultieme hamburger, ik ga volgende week aan de slag!!
    Heb je inmiddels nog wat aan het recept gewijzigd? Want dan neem ik
    dat uiterssrd even mee 😉 Superbedankt voor dit recept

    • * uiteraard

    • Hoi Peter,

      Het recept is ongewijzigd, dit is nog steeds onze ultieme hamburger! Ben erg benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

      • Hoi Annemiek, heb ze eindelijk gemaakt (gisteren 11-11) en wow het zijn echt
        de allerlekkerste die ik ooit gemaakt en gegeten heb, de oestersaus is zonder meer het geheime ingrediënt, geeft de hamburger een heerlijke ziltige smaak, ik heb ze exact zo gemaakt als die van jou met mager rundergehakt als ik er aan denk begin ik alweer te kwijlen! Zullen we samen een hamburgertentje beginnen? 😉
        Dus wie nog twijfelt: oestersaus…. oestersaus….. oestersaus!!!

        • Jaaaa!! Leuk Peter! Een hamburgertent met heuse oesterhamburgers. Met oestersaus erin én on the side. Ha! Dit hamburgerrecept was mijn allereerste oestersaus-ervaring ooit en daarna was ik verkocht. Ik koop het tegenwoordig zelfs in grootverpakking bij de toko. 🙂 Trouwens, dit recept moet je ook echt eens proberen http://www.keukenliefde.nl/roerbak-ossenhaas-met-paprika/ Je raadt vast wel wat het geheime ingrediënt is…

          • Nou nou Annemiek, dat ziet er ook smakelijk uit, ga ik ook absoluut een x maken, morgen komen onze kinderen de hamburgers proeven dus ik ga er 12 maken, hahaha weet zeker dat dat ze gaan smullen, morgenochtend naar de bakker,slager en groenteman en aan de bak!!! 😉

          • Oooh wat leuk! Dat gaat vast een hele gezellige bedoeling worden morgen. Alvast veel smakelijk kook- en smulplezier gewenst!!

  12. Minke says:

    Hoi!

    We hebben de hamburgers gemaakt en iedereen heeft ervan gesmuld!
    Vanavond maken we ze weer en ik kijk er nu al naar uit!
    Dank je voor het recept.

    • Hoi Minke,

      Wat leuk om te horen! Ze zijn inderdaad verslavend lekker! 🙂

      • Mirko says:

        Hoi, als je nou een sneetje brood ff laat weken in water, dit uit wringt en in stukjes door je gehakt doet dan wordt het gehakt iets steviger. Verder de gemaakte ballen door de paneermeel draaien ipv het paneermeel erdoorheen. Dan blijft het gehakt heel. Goed recept btw. Ben er nu mee bezig. Ben benieuwd.

        Gr

Speak Your Mind

*