Glutenvrije kerststol

Glutenvrije kerststol

Gesponsord — Al jaren stond de kerststol op mijn steeds langer wordende nog-te-koken-kerstrecepten-lijst. Ik ben een echt broodmens en tijdens de kerst kun je me (bijna) nergens gelukkiger mee maken dan met een dik gesneden plak kerstbrood, rijkelijk besmeerd met zachte roomboter. Hemelse verrukking! Een kerst zonder kerststol is voor mij geen kerst.

Na mijn positieve kennismaking met de glutenvrije producten van Schär, kon ik het idee van een glutenvrije kerststol niet meer loslaten. Stel je toch eens voor dat je wegens coeliakie of glutensensitiviteit hier niet meer van kunt genieten? Hoewel ikzelf niet intolerant ben voor gluten, weet ik na één dag glutenvrij dat er voor bijna alle recepten wel een smakelijk glutenvrij alternatief is te vinden. Ook voor de kerststol!

De glutenvrije Brot-Mix – Mix B van Schär is speciaal ontwikkeld voor recepten met gist. Pizza, oliebollen, Italiaanse panettone, of natuurlijk deze kerststol: echt iédereen kan ervan genieten! Ik was aangenaam verrast door de smaak van dit kerstbrood: smeuïg en bijzonder smakelijk. De textuur van het brood is iets vaster dan bij een gewone kerststol, maar ik hou daar juist van. Ik vond hem zelfs lekkerder dan het kerstbrood van de bakker!

Proberen dus, ook als je net zoals ik niet intolerant bent voor gluten. 

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 g rozijnen en krenten
  • 100 ml rum
  • 500 g Brot-Mix – Mix B Schär
  • 10 g gedroogde gist
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 350 ml warme melk
  • 125 g zachte roomboter
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 1 tl koekkruiden
  • 50 g amandelen, grof gehakt
  • 50 g hazelnoten, grof gehakt
  • 50 g bigarreaux, grof gehakt

Voor de amandelspijs (hou je hier niet van, laat het dan gewoon achterwege)

  • 300 g amandelspijs
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • Sap van halve citroen

Voor decoratie:

  • 100 g zachte (bijna gesmolten), ongezouten roomboter
  • Poedersuiker

Verder nodig
Keukenmachine met deeghaak, bakpapier, kwastje om te bestrijken, fijne zeef om te bestrooien

Bereiding
Week de rozijnen en krenten minimaal een uur tot maximaal een nacht in de rum. Prak de amandelspijs met het ei en de citroensap tot een smeuïge massa. Rol het amandelspijs op een vel bakpapier met je handen tot een langwerpige rol.

Meng de bloem, gist, suiker, melk, eieren, zout en koekkruiden circa 30 seconden in de keukenmachine en voeg dan de roomboter toe.

Begin direct met mengen zodra je de warme melk toevoegt, anders kan het ei gaan stollen.

Meng tot een glad, samenhangend deeg. Laat de rozijnen en krenten goed uitlekken en spatel samen met de amandelen, hazelnoten en bigarreaux voorzichtig door het deeg.

Stort het deeg op een met bakpapier bekleed bakblik. Vorm het deeg met je handen tot een ovaal. Maak iets onder het midden van het deeg een gleuf en leg de rol amandelspijs hier bovenop. Duw het overige deeg over het spijs heen en druk het deeg dicht. Laat 90 minuten rijzen in een oven van 50 graden Celsius.

Het deeg blijft heel plakkerig. Het mengen en kneden van het deeg gaat daarom ook het makkelijkst in de keukenmachine.

Bak de stol in circa 40 minuten af op 180 graden Celsius, of totdat de bovenkant goudbruin is. Bestrijk de stol direct na het bakken met de roomboter en bestrooi met een dikke laag poedersuiker.

Bestrooi de stol als hij volledig is afgekoeld en vlak voor serveren nogmaals met poedersuiker.

Glutenvrije kerststol-7778

Glutenvrije kerststol-7788

Enjoy!

Meer informatie over de glutenvrije producten van Schär, of op zoek naar glutenvrije recepten? Kijk dan hier.

Speak Your Mind

*