Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
5 gezondheidsvoordelen van andijvie
Andijvie is een heerlijke groente die ook nog eens supergezond is. Charlotte van PuurFiguur zet vandaag 5 gezondheidsvoordelen van andijvie op een rij en deelt tevens een aantal lekkere andijvierecepten. Het woord is aan Charlotte:
Andijvie heeft een sterke smaak met een bittertje op de achtergrond. Iets waar je van moet houden, net als de smaak van witlof. Deze twee groentes zijn dan ook aan elkaar verwant. De een vindt het heerlijk, de ander slaat deze groentes liever over. Waar we het echter allemaal over eens kunnen zijn, is dat andijvie gezond is.
In dit artikel lees je 5 redenen om vaker andijvie op tafel te zetten. Ook geven we je meteen wat fijne receptsuggesties met deze supergezonde groente.
1: Goede bron van vitamine A
Andijvie bevat een goede hoeveelheid vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan gezonde ogen. Het helpt namelijk om nachtblindheid en netvliesdegeneratie te voorkomen. Dat is zeker niet onbelangrijk: netvliesdegeneratie is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid onder ouderen.
Daarnaast draagt vitamine A bij aan het gezond houden van je afweersysteem, hart, huid en haar. Ook is het belangrijk voor een gezonde groei bij kinderen.
2: Goede bron van vitamine K
Andijvie is een goede bron van vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig voor een gezonde bloedstolling. Als je lichaam te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen wondjes niet goed genezen en blijven bloeden.
Daarnaast draagt vitamine K ook bij aan sterke en gezonde botten.
3: Goede bron van diverse mineralen
Andijvie zit vol met mineralen. Het bevat onder andere:
- Kalium
Is onmisbaar voor een gezonde vochtbalans en bloeddruk. Speelt daarnaast ook een rol bij het samentrekken van onze spieren en bij het verwerken van zenuwprikkels. - Calcium
Draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit en een goede werking van onze zenuwen en spieren. - Magnesium
Hebben we nodig voor onze botopbouw, de vorming en een goede werking van onze spieren en voor de overdracht van zenuwprikkels. - IJzer
Speelt een essentiële rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en helpt daardoor bij het voorkomen van bloedarmoede.
- Zink
Is een onderdeel van verschillende stofwisselingsenzymen en draagt bij aan ons immuunsysteem.
4: Goede bron van foliumzuur (vitamine B11)
Andijvie bevat veel vitamine B11. Deze vitamine wordt meestal foliumzuur genoemd. Veel van ons weten dat foliumzuur belangrijk is voor zwangere vrouwen, omdat het nodig is voor een gezonde groei van de baby. Een tekort aan foliumzuur vergroot namelijk het risico dat het kindje een open ruggetje of hazenlip krijgt.
Ook buitenom een zwangerschap is vitamine B11 belangrijk. Het speelt namelijk een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een tekort kan daardoor bloedarmoede veroorzaken.
5: Goede bron van antioxidanten
In groentes en fruit zijn veel antioxidanten te vinden en dit geldt ook voor andijvie. Antioxidanten helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als vrije radicalen (een soort moleculen die een deeltje missen) je lichaamscellen ‘aanvallen’ om zichzelf weer compleet te maken. Antioxidanten geven de vrije radicalen hun missende deeltje, waardoor je lichaamscellen met rust worden gelaten.
Andijvie bevat verschillende soorten antioxidanten, waaronder kaempferol. Dit is een zeer krachtig stofje dat zelfs gelinkt wordt aan het voorkomen en bestrijden van kanker. Er is echter nog meer onderzoek nodig om erachter te komen welke invloed kaempferol precies heeft in het menselijk lichaam.
Kort samengevat
Andijvie is dus een supergezonde groente. Het voorziet je lichaam van diverse mineralen, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en ook nog eens een goede portie antioxidanten. Samen dragen deze voedingsstoffen bij aan gezonde ogen, sterke botten, een goede bloedstolling, het beperken van oxidatieve stress en nog veel meer gezondheidsvoordelen.
Meer andijvie eten?
Wil jij ook vaker andijvie eten? Dit zijn de drie favoriete andijvierecepten van Annemiek en haar gezin:
1. Lauwwarme andijviesalade
2. Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes
3. Andijviestamppot met gehaktballetjes
Bronnen: Alfred Sommer, The Journal of Nutrition, 2008. Stanger O, Curr Drug Metab, 2002. Chen AY, Chen YC, Food Chem, 2013. Kim SH, Hwang KA, Choi KC, J Nutr Biochem, 2016.
Deel je reactie