6 redenen om vaker een mandarijntje te eten

6 redenen om vaker een mandarijntje te eten

Het is weer tijd voor mandarijntjes. Daar worden we blij van. Niet alleen vanwege hun lekkere smaak, maar ook door hun gezondheidsvoordelen. Puur Figuur zet in dit artikel zes van deze voordelen voor je op een rij!

1: Goed voor je immuunsysteem

Mandarijntjes zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine helpt om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden, zodat je lichaam virussen, bacteriën en schimmels effectief kan bestrijden. Hierdoor word je beter beschermd tegen infecties, verkoudheid en griep.

2: Een gezonde bloeddruk (en een gezond hart)

Mandarijntjes helpen om je bloeddruk gezond te houden. Ze bevatten namelijk veel kalium. Dit is een mineraal dat ervoor zorgt dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Het is de tegenhanger van natrium, dat juist een bloeddrukverhogende werking heeft.

Dit is een groot gezondheidsvoordeel. Met een te hoge bloeddruk is het risico dat je te maken krijgt met hart- en vaatziektes namelijk een stuk groter. Bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte.

Op deze manier helpen mandarijnen dus om je hart en bloedvaten gezond te houden.

3: Een mooie huid

Mandarijnen bevatten vitamine C en provitamine A. Provitamine A bestaat uit stofjes waar je lichaam zelf vitamine A van maakt.

Deze vitamines helpen om je huid in topconditie te houden. Dit doen ze op verschillende manieren.

Ons lichaam heeft bijvoorbeeld vitamine C nodig om collageen aan te maken. Collageen is een onderdeel van je huid. Het zorgt ervoor dat je huid strak en stevig blijft. Meer vitamine C wordt dan ook gelinkt aan minder rimpels.

Daarnaast zijn beide vitamines een soort zonnebescherming van binnenuit. Ze beschermen je huid tegen de schadelijke effecten van zonnestralen. Ook dit helpt om je huid jong en gezond te houden.

Daarnaast helpen beide vitamines om ontstekingen tegen te gaan, wat ook weer bijdraagt aan een mooie huid.

4: Goed voor je stoelgang en darmflora

Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang.

Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem. Dit houdt je stoelgang soepel en geeft je stoelgang meer volume. Door het volume worden je darmen actief gehouden. Dit helpt om obstipatie te voorkomen.

Daarnaast doen vezels nog iets belangrijks. In je darmen leven enorm veel bacteriën. Zowel goede als slechte. We noemen ze samen je darmflora.

Bij een gezonde darmflora, zorgen de goede bacteriën ervoor dat de slechte bacteriën onder de duim worden gehouden. Vezels helpen hierbij, doordat ze voeding zijn voor de goede bacteriën.

5: Betere opname van ijzer

Mandarijntjes eten helpt om een tekort aan ijzer te voorkomen. Niet omdat dit fruit zelf veel ijzer bevat, maar door de vitamine C die erin zit. Vitamine C helpt namelijk om je ijzeropname te verbeteren.

Je lichaam neemt ijzer uit plantaardige voeding niet zo goed op. We benutten vaak maar 1 tot 10%. Door bij plantaardige ijzerrijke voeding ook vitamine C te eten, verbetert de opname aanzienlijk.

6: Passen goed in een afslankdieet

Er wordt wel eens geadviseerd om helemaal geen fruit te eten als je wilt afslanken. Erg zonde, want fruit zit vol voedingsstoffen die helpen om je lichaam gezond te houden. Mandarijnen zijn hier een goed voorbeeld van.

De reden dat fruit soms wordt afgeraden, is omdat er fruitsuiker in zit. Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo’n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit.

Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels. En die zorgen ervoor dat je minder trek krijgt en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Allebei factoren die gewichtsverlies makkelijker maken.

In het kort

Mandarijnen zijn op verschillende manieren goed voor je gezondheid. We zetten ze nog een keer kort voor je op een rij. Mandarijnen zijn goed voor je:

  1. Immuunsysteem
  2. Bloeddruk en hart
  3. Huid
  4. Stoelgang en darmflora
  5. IJzeropname

Daarnaast zijn mandarijntjes ook een prima tussendoortje voor wie gezond wil afvallen.

Bronnen: Carr AC, Maggini S, Nutrients, 2017. Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP, BMJ, 2013. Lyle RM, Weaver CM, Sedlock DA, Rajaram S, Martin B, Melby CL, Am J Clin Nutr, 1992.

Inspiratie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde