3x gezonde herfstgroente

In de herfst is het tijd voor lekkere warme koppen soep, stamppotjes en geroosterde groentes uit de oven. Er zijn nu volop groentes verkrijgbaar die hier geschikt voor zijn. Puur Figuur zet in dit artikel drie herfstgroentes voor je op een rij die lekker en supergezond zijn!

Drie goede vezelbronnen

De groentes uit dit artikel zijn alle drie rijk aan vezels. Dit levert je veel gezondheidsvoordelen op. Doordat deze gezondheidsvoordelen ook weer andere positieve effecten op je gezondheid hebben, kunnen we zelfs zeggen dat vezels goed zijn voor ieder deel van je lichaam.

Enkele belangrijke voorbeelden van deze gezondheidsvoordelen zijn:

  • Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora en daardoor aan een sterker immuunsysteem.
  • Vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en daardoor aan een gezonder energieniveau en een lager risico op overgewicht en diabetes type 2.
  • Vezels verzadigen goed waardoor ze helpen om overeten en overgewicht te voorkomen.
  • Vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en aan het voorkomen van obstipatie.
  • Vezels dragen bij aan een lager risico op hartziektes en beroertes.
  • Vezels dragen bij aan een gezonde nierfunctie

1. Pompoen

3x gezonde herfstgroente

De kans is groot dat je bij herfstgroentes meteen aan pompoen denkt. Deze groente bevat ontzettend veel bètacaroteen, wat in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Deze vitamine is onmisbaar voor gezonde ogen, versterkt je immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van infecties.

Goed om te weten: je lichaam verwerkt de vitamine A een stuk beter als je het combineert met wat vet. Bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of avocado.

Daarnaast bevat pompoen ook een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is ook belangrijk voor je immuunsysteem en draagt daarnaast bij aan een mooie huid en een lager risico op hartziektes.

Qua mineralen zit je ook goed met pompoen. Er is namelijk redelijk wat kalium, koper en mangaan in te vinden. Verder bevat het kleine hoeveelheden magnesium, fosfor, zink en foliumzuur.

Ook zin gekregen in pompoen? Hier vind je 7 lekkere herfstrecepten met deze groente.

2. Pastinaak

 

Pastinaak lijkt op wortels, maar dan licht van kleur. Ze worden daarom ook wel eens witte worteltjes genoemd. Het is echter een andere groentesoort.

In pastinaak vinden we goede hoeveelheden vitamine C, vitamine E, foliumzuur en andere B-vitamines. Ook levert deze groente je weer diverse mineralen op, waaronder magnesium, kalium en mangaan.

Pastinaak hoorde bij de vergeten groentes. Inmiddels is de pastinaak weer een stuk bekender geworden, maar het staat lang niet bij iedereen met regelmaat op tafel. Veel mensen weten niet zo goed wat ze met deze groente aan moeten. Nergens voor nodig! Maak er bijvoorbeeld een lekker stamppotje van, een snelle curry of rooster ze in de oven. Ook rauw door een salade is deze groente erg lekker.

3. Boerenkool

Groene bladgroentes zijn ontzettend gezond en boerenkool hoort bij de allergezondste. En hiermee overdrijven we zeker niet. Het bevat indrukwekkend veel goede voedingsstoffen. 100 gram boerenkool bevat namelijk:

  • Ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C
  • Tweemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A (in de vorm van bètacaroteen)
  • Meerdere malen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K

Daarnaast zit boerenkool bomvol antioxidanten en bevat het vitamine B6, calcium, kalium, mangaan, magnesium en ijzer.

Hier vind je 9 lekkere recepten met deze supergezonde groente.

Genieten van de herfst

Ieder seizoen heeft zijn pluspunten en bij de herfst horen deze lekkere en gezonde groentes daar zeker bij. Als we naar de hoeveelheid voedingsstoffen kijken, steekt boerenkool er duidelijk bovenuit, maar ook pompoen en pastinaak zijn goede bronnen van vezels, vitamines en mineralen.

Bronnen: Aller R, de Luis DA, Izaola O, La Calle F, del Olmo L, Fernandez L, Arranz T, Diabetes Res Clin Pract, 2004. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE, Am J Clin Nutr, 2007.

Herfstrecepten, Seizoensrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde