Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE
Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
In de herfst is het tijd voor lekkere warme koppen soep, stamppotjes en geroosterde groentes uit de oven. Er zijn nu volop groentes verkrijgbaar die hier geschikt voor zijn. Puur Figuur zet in dit artikel drie herfstgroentes voor je op een rij die lekker en supergezond zijn!
De groentes uit dit artikel zijn alle drie rijk aan vezels. Dit levert je veel gezondheidsvoordelen op. Doordat deze gezondheidsvoordelen ook weer andere positieve effecten op je gezondheid hebben, kunnen we zelfs zeggen dat vezels goed zijn voor ieder deel van je lichaam.
Enkele belangrijke voorbeelden van deze gezondheidsvoordelen zijn:
De kans is groot dat je bij herfstgroentes meteen aan pompoen denkt. Deze groente bevat ontzettend veel bètacaroteen, wat in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Deze vitamine is onmisbaar voor gezonde ogen, versterkt je immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van infecties.
Goed om te weten: je lichaam verwerkt de vitamine A een stuk beter als je het combineert met wat vet. Bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of avocado.
Daarnaast bevat pompoen ook een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is ook belangrijk voor je immuunsysteem en draagt daarnaast bij aan een mooie huid en een lager risico op hartziektes.
Qua mineralen zit je ook goed met pompoen. Er is namelijk redelijk wat kalium, koper en mangaan in te vinden. Verder bevat het kleine hoeveelheden magnesium, fosfor, zink en foliumzuur.
Ook zin gekregen in pompoen? Hier vind je 7 lekkere herfstrecepten met deze groente.
Pastinaak lijkt op wortels, maar dan licht van kleur. Ze worden daarom ook wel eens witte worteltjes genoemd. Het is echter een andere groentesoort.
In pastinaak vinden we goede hoeveelheden vitamine C, vitamine E, foliumzuur en andere B-vitamines. Ook levert deze groente je weer diverse mineralen op, waaronder magnesium, kalium en mangaan.
Pastinaak hoorde bij de vergeten groentes. Inmiddels is de pastinaak weer een stuk bekender geworden, maar het staat lang niet bij iedereen met regelmaat op tafel. Veel mensen weten niet zo goed wat ze met deze groente aan moeten. Nergens voor nodig! Maak er bijvoorbeeld een lekker stamppotje van, een snelle curry of rooster ze in de oven. Ook rauw door een salade is deze groente erg lekker.
Groene bladgroentes zijn ontzettend gezond en boerenkool hoort bij de allergezondste. En hiermee overdrijven we zeker niet. Het bevat indrukwekkend veel goede voedingsstoffen. 100 gram boerenkool bevat namelijk:
Daarnaast zit boerenkool bomvol antioxidanten en bevat het vitamine B6, calcium, kalium, mangaan, magnesium en ijzer.
Hier vind je 9 lekkere recepten met deze supergezonde groente.
Ieder seizoen heeft zijn pluspunten en bij de herfst horen deze lekkere en gezonde groentes daar zeker bij. Als we naar de hoeveelheid voedingsstoffen kijken, steekt boerenkool er duidelijk bovenuit, maar ook pompoen en pastinaak zijn goede bronnen van vezels, vitamines en mineralen.
Bronnen: Aller R, de Luis DA, Izaola O, La Calle F, del Olmo L, Fernandez L, Arranz T, Diabetes Res Clin Pract, 2004. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE, Am J Clin Nutr, 2007.
Verdeel je liefde