7 redenen om van tomaten te houden

7 redenen om van tomaten te houden

Tomaten komen bijna overal bij van pas. Bij salades, soepen, sauzen, ovenschotels of gewoon met wat peper en zout als tussendoortje. Naast hun veelzijdigheid, zijn er nog veel redenen om van tomaten te houden. Ze zijn namelijk ook ontzettend gezond. Puur Figuur zet 7 grote gezondheidsvoordelen van tomaten voor je op een rij!

1: Goede bron van vitamine C

Tomaten leveren een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het draagt onder andere bij aan:

  • Een sterk immuunsysteem
  • Een gezonde, elastische en mooie huid
  • Gezond kraakbeen en gezonde botten
  • Een lager risico op hart- en vaatziektes
  • Het verbeteren van de opname van ijzer uit plantaardige bronnen (non-heemijzer)

2: Een gezonde bloeddruk

Om een hoge bloeddruk te voorkomen of verminderen, is het belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen en niet te veel natrium. Natrium heeft namelijk een bloeddrukverhogende werking en kalium neutraliseert dit juist.

Tomaten zijn een goede bron van kalium en daardoor dragen ze dus bij aan een gezonde bloeddruk. Dit helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Goed om te weten: we hebben ons jarenlang blind gestaard op zout als gevaar voor onze bloeddruk. Uit onderzoek blijkt echter dat een suikerrijk eetpatroon minstens net zo slecht kan zijn voor je bloeddruk.

3: Rijk aan lycopeen

De kalium en vitamine C uit tomaten dragen dus al bij aan een gezond hart, maar dat is nog niet alles. Tomaten zijn namelijk ook zeer rijk aan lycopeen.

Lycopeen is een stofje dat bij de carotenoïden hoort en als een antioxidant werkt. Dat betekent dat het je lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Dat is van groot belang: oxidatieve stress vergroot je risico op ziektes en versnelt het verouderingsproces.

Lycopeen is zeer krachtig en kan helpen om:

  • Je LDL-cholesterol te verlagen (dit is het ongezonde type cholesterol)
  • Het risico op bloedklontering te verlagen
  • Het binnenste laagje van je aderen gezond te houden

Deze drie punten zorgen er samen voor dat je risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk afneemt. Uit onderzoek onder mannen van middelbare leeftijd blijkt dan ook dat weinig lycopeen in het bloed, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Van dit stofje wil je dus zeker meer binnenkrijgen. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. In het velletje is de concentratie het hoogst. Ook tomatensaus en tomatenpuree zijn rijk aan lycopeen.

4: Een gezonde huid

Het superstofje lycopeen doet nog meer voor je. Het helpt namelijk om je huid gezond te houden. Onder andere door je huid van binnenuit te beschermen tegen schade door de zon. Ook de vitamine C uit tomaten helpt hierbij.

Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van het schadelijke effect dat roken op je huid heeft.

5: Goede bron van foliumzuur

Tomaten zijn een goede natuurlijke bron van foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd.

Misschien denk je bij foliumzuur meteen aan zwangerschap. Deze vitamine staat er namelijk om bekend zeer belangrijk te zijn voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het helpt namelijk om het risico op verschillende aangeboren afwijkingen bij het kindje te verkleinen.

Ook als je niet zwanger bent, is foliumzuur van groot belang. Het draagt namelijk bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

6: Gezonde en sterke botten

Voor gezonde botten heb je zeker niet alleen het bekende mineraal calcium nodig. Vitamine D en magnesium spelen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Daarnaast is ook vitamine K van belang.

Een tekort aan vitamine K wordt gelinkt aan een lagere botdichtheid en een hoger risico op botbreuken.

Tomaten zijn een goede bron van vitamine K en kunnen daardoor bijdragen aan gezonde botten.

7: Passen perfect in een afslankdieet

Wil je wat kilo’s kwijt? Dan passen tomaten perfect in je dieet.

Tomaten bevatten namelijk weinig koolhydraten en heel weinig calorieën, terwijl ze je lichaam wel waardevolle voedingsstoffen opleveren. Het vocht en de vezels die ze bevatten dragen bovendien bij aan een verzadigd gevoel.

Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond

Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.

De lekkerste tomatenrecepten op KL vind je hier!

Bronnen: James J DiNicolantonio, Sean C Lucan, Open Heart, 2014. Karppi J, Laukkanen JA, Mäkikallio TH, Kurl S, Eur J Public Health, 2012. Karppi J, Laukkanen JA, Sivenius J, Ronkainen K, Kurl S,Neurology, 2012.Bügel S, Proc Nutr Soc, 2003

Geen categorie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(5 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde