De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging

Een kijkje in de keuken week 5-2021

Dat bewegen gezond is, weten we allemaal wel. Maar waarom eigenlijk precies? Wat doet sporten en bewegen voor ons lichaam? Puur Figuur heeft in dit artikel 6 grote gezondheidsvoordelen voor je op een rij gezet. En het fijne is: hiervan profiteer je niet alleen als je fanatiek sport, bewegen door bijvoorbeeld te wandelen heeft ook al een groot effect.

1: Minder stress

Stress heeft een groot effect op je gezondheid. Als je veel of langdurig last hebt van stress, heeft dit bijvoorbeeld effect op je slaap, je hersenen, je hormonen en je risico op ziektes. Stress wil je dus zeker beperken. Lichaamsbeweging helpt je hierbij.

Dit komt doordat bewegen helpt om je cortisolgehalte te verlagen. Cortisol is het zogeheten stresshormoon. Dit hormoon is erg nuttig, het kan je bijvoorbeeld helpen om beter te reageren in een gevaarlijke situatie. Als je er langdurig veel van aanmaakt, is het echter erg schadelijk.

Goed nieuws: een wandeling is al genoeg om je cortisolniveau flink omlaag te krijgen. Het liefst in de natuur!

2: Blij

Naast dat lichaamsbeweging helpt tegen stress, maakt het je ook nog eens blijer. Dat heeft ook weer te maken met hormonen.

Bewegen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer endorfine aanmaakt. Endorfine is een stofje dat erom bekend staat ons een blij gevoel te geven. En ook heel fijn: endorfine is goed voor je immuunsysteem.

Ook maakt bewegen onze hersenen gevoeliger voor serotonine. Dit is een vriendje van endorfine en zorgt er ook voor dat je jezelf positiever voelt.

Ook hierbij geldt weer dat je niet per se intensief hoeft te sporten. Matig intensieve beweging, zoals wandelen of een rondje fietsen, heeft ook al een groot effect.

3: Meer energie

Regelmatig sporten helpt om vermoeidheid te verminderen. Zelfs bij mensen die hier veel last van hebben of die een serieuze aandoening hebben zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of multiple sclerose.

Veel mensen merken net na het sporten al een verschil in hun energieniveau. Dit komt onder andere doordat lichaamsbeweging de doorbloeding in je lichaam verbetert. Ook de endorfine die je aanmaakt door bewegen draagt bij aan een energiek gevoel.

4: Sterke spieren

Dit gezondheidsvoordeel kende je waarschijnlijk al: bewegen is goed voor je spieren. Het helpt om je spieren sterker te maken, meer spiermassa op te bouwen en om spierverlies te voorkomen. Dat laatste is extra belangrijk als je ouder wordt. Naarmate we ouder worden, gaat onze spiermassa namelijk achteruit. Bewegen helpt om dit te voorkomen of in ieder geval sterk te verminderen.

5: Sterke botten

Dit gezondheidsvoordeel is iets minder bekend: lichaamsbeweging helpt ook om je botten sterk te houden. Het zorgt voor een hogere botdichtheid (met andere woorden: sterkere botten) als je jong bent.

Als je ouder wordt zorgt lichaamsbeweging voor een lager risico op osteoporose. Dat is erg welkom, want osteoporose komt vaak voor. Bij deze aandoening worden de botten dunner en minder stevig. Hierdoor krijg je sneller te maken met botbreuken of problemen met je rugwervels. Dat wil je dus zeker voorkomen!

6: Gezond gewicht

Om af te vallen hoef je niet per se te sporten, maar het kan je zeker helpen. Lichaamsbeweging kan je op verschillende manieren aan een gezond gewicht helpen:

  • Je verbrandt er calorieën mee, waardoor je makkelijker een calorietekort krijgt. En bij een calorietekort verbrand je vet.
  • Het verhoogt je metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt. Zeker tijdens een dieet is dit welkom, want diëten kunnen je metabolisme verlagen.
  • Het vermindert stress en is goed voor je nachtrust. De invloed die dit op je hormonen heeft, maakt het veel makkelijker om af te vallen.
  • Het helpt om spierverlies door het afvallen te voorkomen. Je lichaam kan namelijk ook spieren verbranden in plaats van vet, en dat wil je zeker niet.
  • Als je meer spiermassa hebt door het sporten, verbrand je meer calorieën. Zelfs als je gewoon op de bank zit.

Daarnaast is lichaamsbeweging ook een goed middel om ongezonde gewoontes mee te vervangen. Ben je bijvoorbeeld gewend om in je pauze te snoepen? Dan kan je deze gewoonte vervangen met een wandeling maken. Of ga je vaak snacken als je jezelf gestrest voelt? Vervang dit ook door een wandeling of sportsessie.

Om te onthouden

Lichaamsbeweging heeft grote gezondheidsvoordelen. Het helpt om te ontspannen, maakt ons blij en zorgt voor meer energie. Het draagt bij aan gezonde en sterke botten en spieren en het helpt om af te vallen (of om te voorkomen dat je aankomt).

Bronnen: Hiromitsu Kobayashi, Chorong Song, Harumi Ikei, Bum-Jin Park, Takahide Kagawa, Yoshifumi Miyazaki, Front Public Health, 2019. Elizabeth Anderson, Geetha Shivakumar, Front Psychiatry, 2013. Cathy Payne, Philip J Wiffen, Suzanne Martin, Cochrane Database Syst Rev, 2012. Tim Church, Prog Cardiovasc Dis, 2011. M Gilliat-Wimberly , MM Manore, K Woolf, PD Swan, SS Carroll, J Am Diet Assoc, 2001.

Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

2 reacties

Deel je liefde

  1. Manon

    Misschien is de app Ommetje wel leuk voor jullie! Onderdeel van de hersenstichting ook! Succes, groetjes Manon

    1. Leuke tip! Dankjewel Manon! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde