Aardappel anders bacon ui

Onlangs kreeg ik de vraag van een lezeres of ik een recept voor aardappel anders wilde delen. Liefst in de smaak bacon ui. Natuurlijk wil ik dat! Vroeger kocht ik deze potten met kant-en-klare gratinsaus regelmatig, maar inmiddels weet ik hoe je hem zelf maakt. Het enige dat je nodig hebt is slagroom! Tijdens het gratineren in de oven dikt de slagroom in en transformeert hij tot smakelijke, romige gratinsaus. Enige dat jij hoeft te doen is wat smaakmakers toevoegen. 😋

Lekker met een groene salade en gebakken kip of vis.

Wereldgerecht, Menu, Vleesrecepten, Aardappel en meer, Budget, Hollandse recepten, Ovenrecepten, Hoofdgerecht, Bijgerecht

Ingrediënten

Als bijgerecht voor 4 personen

  • 750 g vastkokende aardappels (ongeschild gewicht)
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 knoflookteen
  • 80 g bacon (vleeswaren), fijngesneden
  • 175 g belegen kaas, geraspt
  • 250 ml slagroom (kookroom kan ook)
  • Gedroogde peterselie

Nodig

  • Koekenpan
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met olie of boter.
  2. Schil de aardappel en snijd in dunne plakjes. (Eventueel kun je ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken maar die zijn dik gesneden en vind ik minder lekker dan zelfgesneden aardappels.)
  3. Pel de knoflook en halveer hem. Smeer de ovenschaal in met het gehalveerde knoflookteentje.
  4. Verhit de koekenpan met een scheutje olie of boter en fruit de ui en bacon op middelhoog vuur tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Pers de knoflook (ook het gehalveerde teentje dat nog over is) uit en bak kort mee, niet bruin laten kleuren. Zet het vuur uit.
  5. Verdeel 1/3 van de aardappels over de ovenschaal. Bestrooi met een beetje zout (niet teveel, bacon is ook zout) en peper. Verdeel de helft van het ui-baconmengsel eroverheen, 1/3 van de kaas en wat peterselie. Herhaal deze laagjes tot alles op is, eindig met een laagje aardappel en houd wat geraspte kaas achter de hand om straks over de bovenkant te strooien.
  6. Klop de slagroom los met een beetje zout (weinig) en peper uit de molen en giet dit over de aardappel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in het midden van de oven.
  7. Verwijder het alufolie en bestrooi de ovenschaal met de overige kaas en peterselie. Bak nog 25 tot 30 minuten verder in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar zijn.

Aardappel anders bacon ui

Aardappel anders bacon ui

Aardappel anders bacon ui

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. nel

    ik roerbak spitskool met spekjes en uien dat bij jou recept heerlijk bij bacon met ui

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin