Ajam ketjap

Ajam ketjap

Deze ajam ketjap (kip in zoete ketjapsaus) is onweerstaanbaar lekker en smaakt verrukkelijk bij mijn romige kokosrijst en gewokte witte kerriekool met rozijntjes.

Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je de kip een hele nacht laat marineren maar heb je hier geen tijd voor is drie kwartier marineren ook prima.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, of 4 kippendijen zonder bot (die blijven sappiger)
  • Stukje verse gemberwortel, circa 2 cm, geschild en geraspt*
  • 1 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 3 à 4 el ketjap manis
  • 1 el sesamolie
  • arachideolie
  • halve ui, gepeld en gesnipperd

*De overige gemberwortel vries je gewoon in voor de volgende keer. Je hoeft hem dan niet eens meer te schillen, gewoon bevroren raspen wat je nodig hebt.

DSC_1294_800x536

Bereiding voor de marinade
Snijd de kipfilets of kippendijen in middelgrote stukken. Doe de kip in een kom en voeg hier de geperste knoflook, gember, ketjap en sesamolie aan toe. Meng alles goed door elkaar. Laat de kip nu minimaal 45 minuten, maar het liefst langer, in de marinade staan.

Bereiding voor de ajam ketjap
Verhit een koekenpan met een scheutje arachideolie. Fruit eerst het gesnipperde uitje totdat deze zacht is en voeg dan de gemarineerde kip toe.

DSC_1321_800x536

Voeg een scheutje water toe en voeg eventueel nog wat extra ketjap manis toe als de kleur van de saus te licht is.

DSC_1326_800x536

DSC_1328_800x536

De kleur van de saus moet lichtbruin zijn. Stoof de kip op zacht vuur langzaam gaar en laat de saus inkoken. Als het vocht verdampt is maar de kip nog niet gaar voeg je nog wat extra water toe. Het vocht moet uiteindelijk veranderen in een licht stroperige ketjapsaus.

DSC_1334_800x536

Ik serveerde de ajam ketjap met gewokte witte kerriekool met rozijnen en romige kokosrijst.

Ajam ketjap

Eet smakelijk!

Aziatische recepten, Hoofdgerecht, Kiprecepten, Wereldgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
12 reacties

Verdeel je liefde

  1. Tim

    Aiiiii gebruik dan geen ketjap van Conimex! Dat is serieus vloeken in de Indische keuken

  2. Aad

    Hallo, de kip volgens het recept gemaakt heerlijk, goede tip over de gember invriezen doe ik nu ook. Ik vries ook mijn rode pepers in blijft een jaar goed in de vriezer, ik ga er van uit dat het ook kan met madamjanet pepers.

    1. Hoi Aad, ook hier ligt de vriezer vol met Spaanse pepers, madame jeanette en jalapeno pepers. Heerlijk om altijd bij de hand te hebben!

  3. Krista

    Heerlijk recept, maar even een (zeur)tip…. Ketjap manis van Conimex…? Doe jezelf een plezier en haal bij de toko eens een andere (lees: goede), zoals die van ABC. Niet vergelijkbaar! Vriendelijke groet 🙂

    1. Bedankt voor de tip Krista, ga ik zeker doen!!

    2. Christa B

      Ja die is lekker, maak nu de kip met abc

  4. Elisa

    Dit was weer smullen!

    1. Fijn om te horen Elisa 🙂

  5. Es

    Ai. Dat doet mijn Indische hart toch zeer. Babi is varken in het Maleis. Ajam is kip in het Maleis. En nu is het Maleis een wel heel simpele taal. Anak is kind. ‘Anak anak’ is kinderen.
    ‘Babi babi’ is ‘varkens’ en ‘ajam ajam’ is ‘kippen’.
    Dit gerecht is nu eenmaal ajam ketjap. Kip met ketjap. Geen varken.

    1. Hoi Es, ik heb mijn bericht inmiddels aangepast van ‘Babi ketjap’ naar ‘Ajam ketjap’. Paul en jij hebben volkomen gelijk!

  6. Met kipfilet? Eh … moet het dan niet ajam ketjap heten?

    1. Je mag het zeker zo noemen Paul want je hebt gelijk. Maar sommige dingen in het leven (waaronder koken) moet je nu eenmaal niet altijd even letterlijk nemen… 😉

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com