Mieks Special: schnitzel met jachtsaus

schnitzel met jachtsaus

Het doet nog pijn als ik eraan terugdenk. Mijn liefde voor schnitzels is ooit begonnen op wintersportvakantie in Oostenrijk.

Toen ik na een dagje vallen en opstaan in de vrieskou, ’s avonds bont en blauw een oerig bergrestaurant binnenstrompelde, gluurden ze me allemaal aan. Verlokkend fluisterend veroverden ze mijn gedeukte hartje. Ondertussen vuurden ze hun doordringende aroma’s onophoudelijk op mij af. Mijn neus begon te tintelen van geurig flinterdun vlees omkleed in een krokant en goudbruin gebakken paneerjasje dat van top tot teen verwend was in een warm bubbelig boterbad.

Al mijn zielige pijntjes verdwenen als de bekende sneeuw voor de zon. Ik wilde maar één ding: wienerschnitzel! Ik zat nog verliefd en smachtend weg te dromen, toen na een minuut of tien, maar voor mijn gevoel leek het meer dan een uur, mijn lieveling dampend voor mijn neus lag te schitteren. Wat ik me nog kan herinneren is dat ik heel voorzichtig een teder hapje nam. En ook weet ik nog dat ik onmiddellijk verblind werd door een zee aan rode hartjes voor mijn ogen. Van wat er daarna gebeurde weet ik niets meer. Wat ik echter nooit vergeten ben, is dat ik nog wekenlang hartjes zag en tegelijk ook vele vlinders vrolijk in mijn buik oorverdovend hoorde jodelen van intens verrukgeluk.

Mijn laatste wintersport is al weer even geleden, maar mijn liefde voor schnitzels houd ik springlevend. Ik maak ze tegenwoordig in mijn eigen oerige heiligdom. Hoewel de echte wienerschnitzel gemaakt wordt van kalfsfricandeau, haal ik meestal kipfilet in huis. Dat is een stuk voordeliger en je wordt er minstens zo verliefd op. Stook het liefdesvuur maar flink op – laat het hartstochtelijk vonken en vlammen!

Hoofdgerecht voor 2 personen — 30 minuten

Ingrediënten

 • 2 kipfilets
 • 2 el bloem
 • 2 eieren, losgeklopt (op de foto staat één ei, maar ik heb later een extra ei toegevoegd)
 • 200 g paneermeel of panko
 • 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
 • 1x jachtsaus recept
 • Peper en zout uit de molen
 • Bakboter of olie

Verder nodig
Grote koekenpan, vleeshamer, deegroller of sauspan om de kipfilets plat te slaan, vershoudfolie

Bereiding
Snijd de kipfilets over de lengte open, maar niet helemaal doormidden. Vouw de kipfilets open. (De kipfilethaasjes snijd ik meestal wel los van de kipfilet.) Dek de kipfilets af met een stukje vershoudfolie en sla met een vleeshamer of onderkant van een sauspan, zo plat mogelijk. Probeer het vlees niet kapot te slaan. Bestrooi beide kanten met peper en zout.

Bereid de jachtsaus en houd warm.

Meng de peterselie door het paneermeel. Zet drie borden klaar: één met bloem, één met ei en één met paneermeel. Wentel de kipschnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel.

Verhit de koekenpan met ruim boter en wacht totdat de bellen zijn weggetrokken. Bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin en gaar.

Serveer direct met de jachtsaus.

schnitzel met jachtsaus

Lekker met gebakken aardappels en gekookte groenten. Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Mieks Special, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Kiprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(5 stemmen)
9 reacties

Deel je liefde

 1. Ria

  Wat een heerlijk recept ga zeker maken

 2. Mirko

  Dank dank dank
  Voor dit heerlijke recept
  Vandaag gemaakt en het smaakte heerlijk

  1. Leuk om te horen Mirko! 🙂

 3. Elisa

  Aankomende zaterdag krijg ik eters, tja wat zal ik toch eens maken… En ineens weet je het, het worden deze kipschnitzels!!!

  1. Leuk Elisa! De jachtsaus kun je prima van tevoren al maken en op het laatste moment alleen weer even opwarmen. De kipfilets voor de schnitzels kun je ook al voorbereiden tot aan het paneren toe. Dit kun je het beste doen vlak voordat je ze gaat bakken, anders wordt het paneerlaagje klef. Succes en veel plezier zaterdag!

 4. Mirte

  Dat ziet er lekker uit zeg! Ga ik binnenkort ook eens maken.

  1. Zeker doen Mirte, daar krijg je geen spijt van!

   1. Mirte

    Pfoe zo lekker om kipfilet op deze manier te eten. Nog niet eens de jachtsaus erbij gemaakt, dit was niet nodig, omdat ik al pittige pompoensoep en gewokte spinazie erbij at. Ik ben zelf niet zo gek op kipfilet, maar op deze manier gemaakt eet ik het ook zo weg.

    1. Klinkt heerlijk Mirte. Fijn dat het gesmaakt heeft!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde