Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Appelcake met walnoten
Als ik zin heb om iets lekkers te bakken, maar niet lang in de keuken wil staan, dan bak ik een cake. Deze appelcake met walnoten is favoriet in de herfst en winter, maar smaakt eigenlijk het hele jaar door.
Ingrediënten
- 1 grote appel (Jonagold, Elstar of Goudreinet)
- 1 tl kaneel
- 1 tl citroensap
- 200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) + extra om cakevorm in te vetten
- 200 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 4 eieren (groot)
- 200 g bloem
- 8 g bakpoeder
- Snufje zout
- 60 g walnoot, grof gehakt
- 1 el honing
Verder nodig
Cakevorm van 30 cm., elektrische handmixer, fijne zeef
Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de cakevorm goed in met boter. Schil de appel, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne plakjes en schep voorzichtig om met de kaneel en het citroensap. Zet opzij.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is (zacht) of verwarm hem 1 minuut op de ontdooistand in de magnetron. Klop de boter, suiker en de vanille-extract luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder totdat alle eieren zijn opgenomen. Roer het bakpoeder, zout en de bloem in een kom door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Schep de bloem met een spatel door het beslag.
Verwarm de honig zodat hij goed vloeibaar is en roer door de walnoten.
Schep het cakebeslag in de cakevorm en beleg de bovenkant dakpansgewijs met de plakjes appel. Verdeel de walnoten over de appel.
Bak de cake 60 minuten in de oven.
Om zeker te weten of je cake gaar is, kun je een satéprikker in het midden van de cake steken. Als hij er droog uitkomt is de cake gaar. Ik doe dit liever niet omdat de cake hierdoor ook kan inzakken en zijn luchtigheid verliest.
Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen. Bestrooi de cake voor serveren eventueel met poedersuiker.
Enjoy!
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 13:35
Gisteren deze cake gebakken en hij smaakt heerlijk!
Vandaag is hij zelfs nog lekkerder dan de 1e dag. Bestrooien met de poedersuiker is ook erg lekker.
Gebakken in een heteluchtoven op 160 graden en bij mij was hij perfect. Zeker voor herhaling vatbaar.
om 14:14
Superleuk om te horen Marianne! 🙂
om 18:58
Gisteren deze cake gebakken. Lekker weer, hoor. Mijn cake zag er uiteindelijk wel anders uit dan op jouw foto, kan dat komen omdat ik tarwe patentbloem had gebruikt? Het was in ieder geval een robuuste cake :))
om 16:22
Hoi Annette, leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft! 🙂 Wat zag er anders uit aan jouw cake? Ik gebruik ook meestal tarwe patentbloem namelijk. Wel bewerk ik de foto’s altijd iets na in een fotobewerkingsprogramma en maak ik de kleuren soms iets intenser. Misschien bedoel je dat?
om 17:59
Aha, dat zal het zijn. De smaak was in ieder geval prima!
om 13:21
Gelukkig maar, dat is het belangrijkste! 🙂
om 23:58
Hoi Annemiek,
Welk formaat cakeblik heb je gebruikt?
Alvast bedankt voor je reactie.
om 15:47
Mijn cakeblik is 30 cm.
om 07:42
Hij smaakte goed ook al was hij ietsiepietsie te hard gegaan. Wij hebben een heteluchtoven en dan is het een beetje zoeken naar de juiste temperatuur. Bedankt voor dit lekkere recept!
om 19:47
Ik heb ook n heteluchtoven en wil m gaan bakken ,maar wel
ke. Temperatuur. Dan? Laagste. Is 150 graden!!
Groet Jannie
om 08:42
Hoi Jannie, dan zou ik hem idd op 150 graden bakken en dezelfde tijd aanhouden.
om 10:12
Hoi Annemiek,
Kan ik dit recept ook in een ronde springvorm bakken?
Of moet ik dan bepaalde verhoudingen aanpassen?
Groet, Aline Kuipers
om 12:50
Hoi Aline, ja hoor dat kan! De verhoudingen blijven hetzelfde, alleen zal de cake misschien iets sneller gaar zijn, omdat de bakvorm wat groter is en de cake minder hoog is.
om 18:55
Kan ik ook iets doen om te voorkomen dat al die gesponsorde recepten dwars door de originele recepten heen lopen, ik vind dat zeer hinderlijk en het lijkt ook wel alsof het steeds meer wordt,
Voor de rest geniet ik echt van je recepten hoor
om 00:16
Zo verdiend keukenliefde er ook haar salaris mee, en kan ze voor ons recepten blijven maken.
om 12:41
Hoi, bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je geniet van mijn recepten. Ik begrijp dat sommige reclames hinderlijk kunnen zijn, maar zoals Roxanne ook al aangeeft is dit voor ons een belangrijke inkomstenbron en kan ik mede hierdoor mijn boodschappen doen. Ik hoop dus dat ze je er niet van weerhouden om KeukenLiefde te blijven bezoeken en dat je blijft genieten van de recepten.