Appelcake met walnoten

Appelcake met walnoten

Als ik zin heb om iets lekkers te bakken, maar niet lang in de keuken wil staan, dan bak ik een cake. Deze appelcake met walnoten is favoriet in de herfst en winter, maar smaakt eigenlijk het hele jaar door. 

Ingrediënten

  • 1 grote appel (Jonagold, Elstar of Goudreinet)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl citroensap
  • 200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) + extra om cakevorm in te vetten
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren (groot)
  • 200 g bloem
  • 8 g bakpoeder
  • Snufje zout
  • 60 g walnoot, grof gehakt
  • 1 el honing

Verder nodig
Cakevorm van 30 cm., elektrische handmixer, fijne zeef

Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de cakevorm goed in met boter. Schil de appel, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne plakjes en schep voorzichtig om met de kaneel en het citroensap. Zet opzij.

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is (zacht) of verwarm hem 1 minuut op de ontdooistand in de magnetron. Klop de boter, suiker en de vanille-extract luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder totdat alle eieren zijn opgenomen. Roer het bakpoeder, zout en de bloem in een kom door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Schep de bloem met een spatel door het beslag.

Verwarm de honig zodat hij goed vloeibaar is en roer door de walnoten.

Schep het cakebeslag in de cakevorm en beleg de bovenkant dakpansgewijs met de plakjes appel. Verdeel de walnoten over de appel.

Appelcake met walnoten

Bak de cake 60 minuten in de oven.

Om zeker te weten of je cake gaar is, kun je een satéprikker in het midden van de cake steken. Als hij er droog uitkomt is de cake gaar. Ik doe dit liever niet omdat de cake hierdoor ook kan inzakken en zijn luchtigheid verliest.

Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen. Bestrooi de cake voor serveren eventueel met poedersuiker.

Appelcake met walnoten

Enjoy!

Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Seizoen, Wereldgerecht, Winterrecepten, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
12 reacties

Verdeel je liefde

  1. Annette

    Gisteren deze cake gebakken. Lekker weer, hoor. Mijn cake zag er uiteindelijk wel anders uit dan op jouw foto, kan dat komen omdat ik tarwe patentbloem had gebruikt? Het was in ieder geval een robuuste cake :))

    1. Hoi Annette, leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft! 🙂 Wat zag er anders uit aan jouw cake? Ik gebruik ook meestal tarwe patentbloem namelijk. Wel bewerk ik de foto’s altijd iets na in een fotobewerkingsprogramma en maak ik de kleuren soms iets intenser. Misschien bedoel je dat?

      1. Annette

        Aha, dat zal het zijn. De smaak was in ieder geval prima!

        1. Gelukkig maar, dat is het belangrijkste! 🙂

  2. Masjoeba

    Hoi Annemiek,
    Welk formaat cakeblik heb je gebruikt?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Mijn cakeblik is 30 cm.

  3. Hanny

    Hij smaakte goed ook al was hij ietsiepietsie te hard gegaan. Wij hebben een heteluchtoven en dan is het een beetje zoeken naar de juiste temperatuur. Bedankt voor dit lekkere recept!

  4. Aline Kuipers

    Hoi Annemiek,

    Kan ik dit recept ook in een ronde springvorm bakken?
    Of moet ik dan bepaalde verhoudingen aanpassen?

    Groet, Aline Kuipers

    1. Hoi Aline, ja hoor dat kan! De verhoudingen blijven hetzelfde, alleen zal de cake misschien iets sneller gaar zijn, omdat de bakvorm wat groter is en de cake minder hoog is.

  5. Mar

    Kan ik ook iets doen om te voorkomen dat al die gesponsorde recepten dwars door de originele recepten heen lopen, ik vind dat zeer hinderlijk en het lijkt ook wel alsof het steeds meer wordt,
    Voor de rest geniet ik echt van je recepten hoor

    1. Roxanne

      Zo verdiend keukenliefde er ook haar salaris mee, en kan ze voor ons recepten blijven maken.

    2. Hoi, bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je geniet van mijn recepten. Ik begrijp dat sommige reclames hinderlijk kunnen zijn, maar zoals Roxanne ook al aangeeft is dit voor ons een belangrijke inkomstenbron en kan ik mede hierdoor mijn boodschappen doen. Ik hoop dus dat ze je er niet van weerhouden om KeukenLiefde te blijven bezoeken en dat je blijft genieten van de recepten.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com