Arancini – Gefrituurde risottoballetjes uit Sicilië

Arancini - Gefrituurde risottoballetjes uit Sicilië

Arancini zijn ronde, gefrituurde risottoballetjes en een typisch Siciliaans (Italië) hapje. Vaak worden ze gevuld met bijvoorbeeld mozzarella of ragout. De grootte kan verschillen. Zo kun je ze ter grootte van een mandarijn maken en serveren als snack of onderdeel van een hoofdgerecht, maar je kunt ze ook net zo groot maken als een walnoot en serveren als klein hapje.

Ik maak altijd kleine balletjes, omdat ik dat feestelijk en veel smakelijker vind dan grotere ballen. Hoewel het een behoorlijk klusje is om ze te maken, zijn ze alle moeite meer dan waard. Trommel dus zoveel mogelijk mensen op om je mee te helpen en nodig iedereen uit om ze naderhand op te eten! Zo wordt het maken van de arancini net zo’n feest als het opeten ervan!

Ingrediënten (voor een heleboel kleine balletjes!)

 • 200 g koude, reeds bereide risottorijst
 • 1 bolletje mozzarella
 • 2 eieren, alleen het eiwit
 • Enkele eetlepels bloem
 • Vers broodkruim of panko (gedroogd Japans broodkruim)

DSC_1193_800x557

Bereiding
Snijd de mozzarella in piepkleine blokjes. Maak je handen vochtig onder de koude kraan en pak een klein beetje risotto in je hand. Draai er met je handen een rond balletje van ter grootte van een flinke walnoot en druk er een klein stukje mozzarella in. Draai nog even verder zodat de mozzarella goed bedekt is met risotto. Leg het balletje op een bord en ga zo verder totdat alle risotto op is. Maak regelmatig je handen even vochtig met koud water om te voorkomen dat de rijst blijft plakken.

Klop het eiwit lichtjes op, maar niet schuimig. Zet drie diepe borden of kommen klaar met bloem, losgeklopt eiwit en broodkruim of panko. Wentel de balletjes eerst door de bloem, dan het ei en daarna door het broodkruim.

DSC_1197_800x536

DSC_1199_800x536

DSC_1201_800x536

Bij mij was één keer paneren voldoende, maar je kunt het eventueel nog een tweede keer herhalen.

DSC_1203_774x600

Ik vries de arancini na het maken altijd in, omdat ze bevroren makkelijker en mooier bakken in de frituur. Tevens kun je zo later, op ieder gewenst tijdstip, genieten van dit lekkere hapje!

DSC_1209_800x555

Frituur de arancini in plantaardige olie op 180 graden, ongeveer 6-8 minuten totdat ze goudbruin zijn. Controleer bij bevroren balletjes eerst één balletje om te zien of de mozzarella wel gesmolten is.

Arancini - Gefrituurde risottoballetjes uit Sicilië

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Oud-en-nieuwrecepten, Voor bij de borrel

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
4 reacties

Deel je liefde

 1. Ik snap iets niet: als ik naar de foto’s kijk lijkt het alsof je ze na het door de bloem wentelen bakt en daarna pas door het paneermeel haalt?

  1. Het balletje met bloem die in de ‘belletjes’ ligt zijn geen belletjes van het bakken maar van losgeklopt ei… 😉

 2. Larissa

  hmmmm klinkt heerlijk! Ga ik binnenkort proberen! Wij hebben geen friteuse, is er een alternatief? Bijvoorbeeld olie verhitten in een soeppan, of is dat niet zo veilig als het er op tv altijd uitziet?
  Groetjes,
  Larissa

  1. Olie verhitten in een soeppan kan Larissa, maar dan is het lastig om de goede temperatuur te bepalen en heb je dus een thermometer nodig.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde