Asperge ovenschotel met ham-kaassaus

Asperge ovenschotel met ham-kaassaus

Na het ongekende succes van de broccoli-ovenschotel, mag een ovenschotel met asperges niet ontbreken; juist nu ze volop verkrijgbaar zijn!

De asperges schil je eventueel ’s ochtends of een dag van tevoren, en vervolgens bewaar je ze gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast.

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges (circa 680 g geschilde asperges)
  • 500 g voorgekookte (mini) krieltjes
  • 1 bakje beenhamblokjes
  • 60 g geraspte kaas (geen kaasliefhebber, laat de kaas dan achterwege)
  • 1 flinke el bloem
  • 1 el roomboter (gewicht evenveel als bloem)
  • 250 ml melk
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 100 g diepvriesdoperwten
  • 1/2 vleestomaat of handje cherrytomaten, in stukjes gesneden

Verder nodig
Ovenschaal, koekenpan, aspergeschiller, zeef of vergiet

Bereiding
Schil de asperges met een aspergeschiller en snijd circa 1,2 cm van de onderkant af. Snijd de asperges in stukken van circa 6 cm.

Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de asperges toe. Breng het water opnieuw aan de kook en zet het vuur dan zachter. Kook de asperges in circa 10 tot 15 minuten gaar. Voeg de laatste minuut van de kooktijd de doperwten toe. Giet de asperges en doperwten af en laat ze uitlekken in een zeef. Vang 150 ml kookvocht op. (Ik was de doperwten vergeten en heb ze apart geblancheerd.)

Bak ondertussen de krieltjes in een koekenpan met wat boter, totdat ze licht goudbruin en gaar zijn.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaal in.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat de bloem enkele minuten op laag vuur garen. Voeg al roerend eerst de melk en dan het aspergekookvocht toe, totdat je een gladde saus hebt. (Je hoeft misschien niet al het aspergekookvocht te gebruiken.) Roer de hamblokjes, kaas en peterselie door de saus en warm zachtjes door, totdat de kaas gesmolten is. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit.

Verdeel de krieltjes, doperwten, asperges en tomaat over de ovenschaal en schenk de saus eroverheen.

Bak circa 15 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Asperge ovenschotel met ham-kaassaus

Eet smakelijk!

Lenterecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(9 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde