Basisrecept sushirijst

Wij zijn dol op sushi en zetten het regelmatig op tafel. Heel soms koop ik wel eens een sushiverpakking in de winkel, maar meestal maken we de sushi zelf. Dat is een stuk voordeliger en je kunt zelf de vulling bepalen. Moeilijk is het helemaal niet om sushi te maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig omdat de sushirijst afgekoeld moet zijn voordat je hem kunt verwerken. In totaal ben je ongeveer een uurtje bezig (met afkoelen erbij) voordat je de sushi kunt gaan maken. Het maken van de sushirollen is zo gebeurd, zeker met de sushimaker (bazooka); hiermee maak je in een handomdraai de perfecte sushirol.

Wereldgerecht, Basisrecepten, Aziatische recepten, Hartige keuken

Ingrediënten

Voldoende voor 7 sushirollen

  • 500 g sushirijst
  • 750 ml koud water
  • 6 à 7 el sushiazijn (wij gebruiken altijd het merk Otafuku uit de toko)

Zelf sushiazijn maken kan ook, hiervoor heb je nodig:

  • 6 el rijstazijn
  • 4 tl suiker
  • 2 tl zout

Nodig

  • Zeef of vergiet
  • Kookpan met deksel
  • Theedoek
  • Grote houten kom (eventueel plastic, aardewerk of glas kan ook, maar geen metaal*)
  • Optioneel, een waaier om de rijst snel af te koelen

*In combinatie met de azijn kan een metalen kom een metaalsmaak afgeven aan de sushi.

Bereiding

  1. Doe de sushirijst in een vergiet en spoel af met koud water, net zolang tot het water helder is.
  2. Doe de rijst samen met het water in een kookpan en doe de deksel op de pan. Breng aan de kook. Kook 6 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur dan op de allerlaagste pit (gebruik eventueel een sudderplaatje) en gaar nog 6 minuten verder tot al het vocht is opgenomen en de rijst beetgaar is. Kook iets langer als het vocht nog niet is opgenomen.
  3. Als je zelf sushiazijn maakt kun je dat nu doen. Doe de rijstazijn, suiker en het zout in een pannetje en verwarm (niet laten koken) tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen.
  4. Haal de deksel van de pan met sushirijst en dek af met een theedoek. Sluit weer af met de deksel en laat 15 minuten staan.
  5. Doe de sushirijst in een houten kom en roer de sushiazijn erdoor. Het is belangrijk om de sushirijst zo snel mogelijk af te koelen. Ik doe dit door de rijst om te scheppen en tegelijk te wapperen met een waaier. De sushirijst is klaar voor gebruik als hij volledig is afgekoeld.
  6. Het is handig om je handen vochtig te maken als je sushi gaat maken, anders blijft de rijst aan je handen plakken.
Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin