Beef teriyaki

Deze beef teriyaki is favoriet bij dochterlief. Niet zo gek, want de smaken zijn licht en tegelijkertijd complex en verfijnd. Het loont absoluut de moeite om zelf teriyakisaus te maken. Dat is gebeurd in 5 minuten en veel lekkerder dan de kant-en-klare variant. Bovendien kun je dan zelf bepalen hoe zoet je hem maakt. Ik serveer de beef teriyaki graag met rijst omdat je de teriyakisaus dan lekker door je rijst kan roeren. Verder voeg ik asperge-broccoli toe en rode paprika vanwege de kleur en een heerlijke bite. 

Wereldgerecht, Aziatische recepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 g entrecote, of biefstuk
  • 400 g asperge-broccoli (bimi, of gewone broccoli kan ook)
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • Paar lente-uitjes, in ringen gesneden
  • 300 g pandan- of basmatierijst
  • 4 el geroosterde sesamzaadjes
  • Olie om in te wokken

Teriyakisaus

  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 50 ml water
  • 1 knoflookteen, gepeld en gekneusd
  • 1 el honing
  • 1 tl sesamolie

Verder nodig

  • Wokpan

In plaats van entrecote of biefstuk kun je ook kip of zalm gebruiken! De rijst kun je eventueel vervangen door noodles.

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de teriyakisaus in een pannetje en breng aan de kook. Laat een minuut zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat de teriyakisaus afkoelen. Dit kan al een dag van tevoren.

Snijd de entrecote tegen de draad in, in plakken. Marineer het vlees in een kom met een paar eetlepels teriyakisaus. (De overige teriyakisaus bewaar je voor straks om in te roerbakken.) Laat minimaal 15 minuten tot maximaal een nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak.

Verhit een wokpan met wat olie en laat heet worden. Voeg de entrecote toe en roerbak op hoog vuur, totdat hij half gaar is. Schep uit de pan en zet opzij. Veeg de wok schoon met keukenpapier en verhit opnieuw met wat olie. Roerbak de asperge-broccoli circa 2 tot 3 minuten op hoog vuur, of totdat hij iets zachter is. Voeg de paprika toe en wok nog 2 minuten mee. Voeg de teriyakisaus toe (verwijder de knoflook) en roerbak nog enkele minuten op hoog vuur, totdat de groenten beetgaar zijn en de saus iets is ingedikt. Voeg de entrecote samen met het vrijgekomen vleessap en de lente-ui toe en warm nog kort even door, totdat het vlees (rosé) gaar is.

Serveer de beef teriyaki met de rijst en bestrooi met sesamzaadjes.

 

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Vanessa

    Gisteren gemaakt. In plaats van biefstuk heb ik varkenshaas gebruikt. Was ZO maar oh ZO lekker. Dank je wel voor her recept.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin