Blote billetjes in het gras (snijbonenstamppot)

Een oer-Hollandse stamppot met snijbonen en witte bonen, dat is natuurlijk snijbonenstamppot. In de volksmond ook wel ‘blote billetjes in het gras’ genoemd. Serveer traditioneel met een rookworst (en eventueel uitgebakken spekjes), maar ook erg lekker met een gehaktbal met jus, of gebakken schol! Zie ook onderstaande tip!

Menu, Stamppot recepten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1,2 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
  • 1 blik cannellinibonen à 310 gram
  • 1 zak gesneden snijbonen à 400 gram
  • 1 el roomboter
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl gedroogde dille (verse dille kan natuurlijk ook)
  • Optioneel, rookworst om erbij te serveren

Variatietip!
❤️Liever geen vlees of vis erbij serveren? Ook zonder iets erbij smaakt deze stamppot heerlijk! Ben je net als ik een kaaskop, roer dan eens wat parmezaan of gorgonzola door de stamppot!

Bereiding

  1. Kook de aardappels gaar in een pan met gezouten water. (Als je een rookworst erbij wilt serveren kun je die bovenop de aardappels leggen en meeverwarmen.)
  2. Kook de snijbonen ca. 5 tot 6 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af in een zeef en laat uitlekken.
  3. Spoel de cannellinibonen af met water en doe ze in een pan. Voeg zoveel water toe tot ze net onderstaan en verwarm tot ze goed warm zijn. Laat ze niet koken, want dan kook je de bonen stuk. Giet af en laat uitlekken.
  4. Verwarm de boter, olie en knoflook in een ander pannetje tot de knoflook begint te geuren, niet bruin laten kleuren want dan smaakt de knoflook bitter.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de knoflookolie-boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Roer de dille, snijbonen en cannellinibonen door de puree en warm nog even door.

Blote billetjes in het gras (snijbonenstamppot)

Blote billetjes in het gras (snijbonenstamppot)

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin