Ingrediënten

  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el milde, Franse mosterd
  • 15 g peterselie, fijngehakt
  • 1 tl sambal manis
  • Snuf zout
  • 2 eieren (m)
  • 50 g panko of paneermeel
  • 1 pot vleesfond à 380 g
  • 1 el maizena
  • Vloeibare bakboter

Nodig

  • Braadpan met dikke bodem en deksel

Tip! Heb je jus over? Bewaar hem in een bakje, ijsblokjesvorm of ijsblokzakje in de vriezer, zo heb je altijd zelfgemaakte jus bij de hand!

Tip! In plaats van gemengd gehakt kun je ook rundergehakt gebruiken, maar de gehaktballen zijn dan iets droger van smaak.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten tot en met de panko in een ruime kom door elkaar. Kneed met je handen tot alles goed gemengd is. Draai met vochtige handen 5 ballen van het gehakt à 150 g per stuk. Leg ze op een bord en dek af met vershoudfolie. Zet minimaal 30 minuten (langer mag ook) in de koelkast om op te stijven.
  2. Verhit de braadpan met een bodempje bakboter en laat uitbruisen. Leg de gehaktballen in de pan en bak op middelhoog vuur rondom goudbruin. Voeg zoveel vleesfond toe tot de gehaktballen voor iets meer dan de helft onderstaan (je hoeft dus misschien niet alles te gebruiken).
  3. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Leg de deksel schuin op de pan. Laat de ballen circa 20 minuten zachtjes pruttelen, tot ze gaar zijn. Draai ze halverwege een keer om en lepel regelmatig wat fond over de gehaktballen, zo blijven ze lekker sappig.
  4. Roer de maizena tot een glad papje met een scheutje koud water. Haal de ballen uit de pan. Voeg, al roerend met een garde, een beetje van het maizenapapje toe tot de jus gaat binden (wederom hoef je misschien niet alles te gebruiken). Leg de gehaktballen terug in de jus en warm nog kort door.

Gehaktbal met jus

Gehaktbal met jus

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Ingrid

    Je kunt gebraden gehaktballen met jus ook heel goed invriezen. Doe ik nl altijd, van 1 pond gehakt maken we 6 ballen en extra veel jus. Vier ballen vries ik 2 aan 2 in met jus erbij. Lekker makkelijk.

    1. Goede tip Ingrid! Dat is zeker een goed idee!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin