Broccoli en bloemkool met kaassaus

Broccoli en bloemkool met kaassaus

In de rubriek Achter de schermen kun je wekelijks meegluren in mijn leventje. Althans, in mijn culinaire leventje; dat vooral bestaat uit lekker eten – ik ben misschien wel de allergrootste lekkerbek van Europa!

Hoe dan ook, groenten wil ik dan nog weleens vergeten. Zoals tot mijn grote schrik afgelopen week. Terwijl nu juist groenten die op de goede manier bereid zijn óók verslavend lekker zijn. Dus deed ik mijn felgele zweetband om en rende als een malloot naar de supermarkt. Ik kocht: sperziebonen, champignons en een duoverpakking broccoli en bloemkool. Weg schuldgevoel! Ik voelde me direct fris, fruitig en kerngezond.

De kleine broccoli en bloemkool wilde ik een beetje pimpen. Maar hoe? Voordat ik mezelf die vraag gesteld had, dreef er al een zee van kaassaus voor mijn blauwe oogjes. (Ik heb het al aan talloze dokters gevraagd, maar genezing van de Rozekaasbrilziekte is onmogelijk. Help.) De kale groenten overgoot ik daarom rijkelijk met romige kaassaus en gratineerde ik in de oven. Dit is pimpen à la KeukenLiefde: gezond en een tíkkeltje ondeugend. Heerlijk!

Bij/hoofdgerecht voor 4 personen — 20 minuten + 30 minuten in de oven

Ingrediënten

 • 1 duoverpakking (mini) broccoli en bloemkool (alleen 1 grote bloemkool of broccoli kan ook), in roosjes
 • gesneden
 • 50 g ongezouten roomboter
 • 50 g bloem
 • 450 ml koude halfvolle melk
 • 100 ml opgevangen kookvocht van de broccoli en bloemkool
 • 125 g geraspte kaas
 • Zeezout uit de molen
 • Nootmuskaat

Verder nodig
Vergiet of zeef, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water met wat zout aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook 2 minuten en voeg dan ook de broccoliroosjes toe. Kook nog 3 minuten verder, of totdat de bloemkool en broccoli beetgaar zijn. Giet af, vang 100 ml kookvocht op, en laat de broccoli en bloemkool goed uitlekken. Verdeel ze over een ovenschaal.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed door met een garde. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, zodat de boter en bloem niet bruin kleuren. Na ongeveer een minuut zachtjes pruttelen zal de bloem gaar zijn. Giet al roerend, beetje bij beetje, de melk erbij. Roer tot een gladde saus. Voeg het kookvocht toe, de helft van de geraspte kaas en breng de saus verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Giet over de broccoli en bloemkool in de ovenschaal en bestrooi met de overige kaas.

Gratineer circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Broccoli en bloemkool met kaassaus
Broccoli en bloemkool met kaassaus

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
9 reacties

Deel je liefde

 1. Tatiana

  Het was heerlijk ga het zeker weer maken. Had heerlijke rundvlees (kotsia) met aardappel puree en uw soufflé paste er helemaal bij.
  Hartelijk bedankt. Alleen weet ik niet hoe ik de foto moet plaatsen.

  1. Superleuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂

 2. Hallo Annemiek

  vanavond heerlijk gegeten en mijn man roeg van wie is dit recept, wat denk je
  van ……Annemiek ha ha

  dank je wel op naar het volgende

  Groetjes Anneke

  1. Haha, leuk om er een gezicht bij te hebben Anneke en fijn om te horen dat het gesmaakt heeft!:)

 3. Arja

  In een andere versie had ik laatst met Pasen wat restjes gemalen oude kaas, castello blue in de warme kookroom laten smelten.Wat gemalen peper erdoor, en los bij de broccoli,krielaardappeltjes en kipfile geserveerd.En dat was me een partij lekker (eerste kaassausje ooit) dat zelfs de aardappeltjes erin gedoopt werden.Deze variant komt dus zeker op tafel 🙂

  1. Mmmm, dat klinkt goed! En lekker makkelijk! 🙂

 4. Lyla

  Wat een goed idee, ik ga het gelijk uitproberen vanavond! Bedankt voor het delen!

  1. Leuk Lyla, hoop dat het je gesmaakt heeft. 🙂

 5. Wauw, ziet er lekker uit!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde