Couscous-quiche met prei en oude kaas

Een heerlijke quiche maar dan net even anders. Deze quiche heeft namelijk een bodem van couscous! Ja, dat kan dus en is ook nog eens hartstikke lekker! De vulling van zachte prei en oude kaas maken het smulfeest compleet. Wie ga jij hiermee verrassen? Smakelijk! 

Lekker met gepofte cherrytomaten uit de oven en salade.

Budget, Vegetarisch, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Bodem

  • 150 g couscous (quinoa kan ook)
  • 1 groentebouillontablet
  • 25 g geraspte Parmezaan
  • 1 ei 
  • boter of olie om de springvorm in te vetten

Vulling

  • 2 eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 70 g geraspte oude kaas
  • 3 preien
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • Klontje boter of scheut olijfolie om in te bakken

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 24 cm
  • Vel bakpapier
  • Koekenpan

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak het bakpapiertje nat en knijp uit. Trek het bakpapier voorzichtig uit elkaar zonder te breken en bekleed hiermee de bakvorm.

Bereid de couscous volgens de omschrijving op het pak — gebruik in plaats van water bouillon gemaakt met de bouillontablet. Roer de Parmezaan en het ei door de couscous. Verdeel de couscous over de bodem van de springvorm en maak een klein opstaand randje.

Bak de bodem 15 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de prei overlangs doormidden en was grondig om zand en vuil te verwijderen. Snijd de prei — alleen het witte en lichtgroene deel — in smalle ringen. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en voeg de prei toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Bak op middelhoog vuur circa 15 minuten tot de prei zacht is. Verdeel de prei over de couscousbodem.

Meng voor de vulling de eieren, crème fraîche, oude kaas (houd wat achter voor de bovenkant) en tijm en klop glad. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de vulling over de prei en bestrooi met de achtergehouden oude kaas.

Bak nog 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mathilde

    Wat een originele manier om couscous in een gerecht te verwerken! Ik heb het vanavond gemaakt en de bodem was heel goed gelukt én lekker! Aangezien ik toch al parmezaanse kaas gebruikte heb ik dat ipv de oude kaas gebruikt en naast twee preien heb ik nog een paprika toegevoegd. Het was heerlijk! Zie voor het eindresultaat mn Instagrampost op mathildekookt

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Mathilde! De foto’s zien er ook heerlijk uit!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin