Feestelijk versierde cupcakes

FEESTELIJK VERSIERDE CUPCAKES
Deze feestelijk versierde cupcakes zijn ontzettend leuk en makkelijk om te maken! Een perfecte bezigheid voor jou en je kinderen op een druilerige regenmiddag. Zet van tevoren de bakjes klaar met eetbare decoraties en laat ieder kind zijn eigen cupcake versieren die ze daarna natuurlijk lekker mogen opsmikkelen. Ze zullen je dankbaar zijn… 🙂

Ik heb dit keer een pak cupcake mix gebruikt van Dr. Oetker omdat dit in mijn kerstpakket zat. Je hoeft hier alleen melk, boter en eieren aan toe te voegen dus…. het pak mix bestaat gewoon uit bloem en suiker met nog wat toevoegingen. DSC_2191_800x536Wanneer je, net als ik, altijd bloem, boter, eieren en suiker in huis hebt kun je de cupcakes ook makkelijk zelf maken. Je kunt eindeloos variëren door vullingen en smaken toe te voegen aan het basisbeslag. Ik voegde bijvoorbeeld gehakte stukjes witte chocolade toe aan het beslag en decoreerde de afgekoelde cupcakes met gesmolten witte en pure chocolade en bestrooide dit met verschillende eetbare decoraties. DSC_2188_800x536Hoewel ik ze dit keer dus uit een pak maakte (en ik moet zeggen dat ze best lekker zijn) zet ik hieronder een recept om ze helemaal zelf te maken. Het recept heb ik van cupcakerecepten.nl.

Ingrediënten
125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 eieren op kamertemperatuur

Bereiding

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.

Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels of een ijsscheplepel, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Beslag maken
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. DSC_2195_800x536
Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Deze stap gaat nog makkelijker met een ijsschep!

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.

DSC_2197_800x536
Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bakken
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. DSC_2199_800x536Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.DSC_2202_800x536

DSC_2201_800x536
Afkoelen
Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes even een minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je de cupcakes voorzichtig uit het bakblik. Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los. De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes zitten. Laat de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster.

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Eenmaal afgekoeld zijn de cupcakes klaar om verder te decoreren met een topping, eetbare decoraties en andere leuke cupcakeproducten!DSC_2205_800x536 DSC_2213_800x536  DSC_2206_800x536 DSC_2215_800x536 DSC_2220_800x536 DSC_2223_800x536 DSC_2245_800x536 DSC_2253_800x536 DSC_2236_800x536 DSC_2244_800x536

Veel plezier en eet smakelijk!

Kinderrecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Babyshower, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde