Frisse citroenkwarktaart

Deze citroenkwarktaart met bodem van lange vingers is wat mij betreft de perfecte zomertaart: hij is licht, luchtig en heerlijk fris! En ook nog eens supermakkelijk om te maken, dus waar wacht je nog op? Snel de keuken in en aan de slag!

Seizoen, Wereldgerecht, Dessert, Gebak, Hollandse recepten, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 1 pak lange vingers
  • 5 blaadjes gelatine
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom, minimaal 35% vetgehalte
  • 500 g magere kwark

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, keukenmachine met sikkelmes, spatel

Bereiding

Vet de springvorm in met wat olie of boter en bedek de bodem met lange vingers — leg ze niet te strak tegen elkaar aan, anders kunnen ze later naar boven komen drijven.

Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in een kom met koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte.

Rasp de schil van 1 citroen en roer samen met de suiker door de kwark. Pers het sap van de citroen uit. Verwarm de gelatine met een klein beetje aanhangend vocht in een pannetje totdat het opgelost is en roer het citroensap erdoor. Klop het citroenmengsel door de kwark en spatel daarna de slagroom door de massa.

Schenk het kwarkmengsel voorzichtig over de lange vingers. Ga de vorm niet heen en weer schudden, anders kunnen de lange vingers boven komen drijven.

Laat de kwarktaart een nacht opstijven in de koelkast — leg een vel bakpapier onder de vorm, want de kwark kan iets uit de vorm lekken.

Vlak voor serveren

Snijd de overige citroen in dunne plakjes en leg bovenop de kwarktaart als garnering.

Enjoy!

7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mechjr

    Ow wauw wat leuk. Precies dit recept, maar dan met mandarijntjes uit blik en ‘m scheutje rum eet ik al ruim 35 jaar op mijn verjaardag. Recept georven van mijn leenoma. Nooit eerder tegen gekomen zo.
    Mijn all time favorite?

  2. Ohhh ik krijg spontaan trek! Wat ziet dat er heerlijk uit zeg. Leuk servies ook! Past goed bij de taart.

  3. Oeh heerlijk! Ik zou inderdaad ook de lange vingers besprenkelen met iets van citroensap of sinaasappelsap. Worden ze lekker smeuïg van. 🙂

  4. Caroline

    Ik maak de lange vingers altijd vochtig met wat sinasappelsap of iets dergelijks. Dan is het risico dat de lange vingers omhoog komen een stuk kleiner?.

  5. Arja

    Weinig voor nodig, en de bodem van lange vingers spreekt mij erg aan.
    Zodra het weer lekker weer is, ga ik deze in onze vakantie maken.
    Spannend ook wel, meestal als ik zonder een mix wat ga bakken of
    maken mislukt dan op de één of andere manier.

    1. Rachel

      Helaas is mijn gelatine gaan klonteren in het beslag.. smaak is wel heeerlijk!! Zeker nog een keer proberen.

      1. Johan

        H’m even proberen. Maar dan uiteraard zonder gelatine maar met agar. Want zeg nou zelf, dooie varkens in je taartje? Dat klinkt niet feestelijk.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin