Gebakken kwarktaart met rood fruit

Een heerlijk alternatief voor Amerikaanse cheesecake is de Duitse käsekuchen, oftewel gebakken kwarktaart. Door de kwarkvulling is de taart na het bakken iets lichter en luchtiger van structuur dan de bekende cheesecake. Heerlijk om te garneren met vlaaivulling en vers rood fruit. Een plaatje om te zien en een feest om op te eten! 

Wereldgerecht, Duitse recepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

Bodem

  • 200 g bloem
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1/2 zakje bakpoeder

Vulling

  • 125 g ongezouten, zachte roomboter
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 citroen, rasp en sap
  • 35 g vanillepuddingpoeder (uit een pakje kookpudding)
  • 3 eieren
  • 500 g volle kwark
  • 200 g crème fraîche
  • 200 g slagroom

Topping

  • 1 blikje bosvruchten vlaaivulling
  • 250 g verse Hollandse aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
  • 150 g frambozen
  • 150 g blauwe bessen
  • Poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 26 cm (groter mag maar niet kleiner, het kwarkmengsel gaat flink rijzen!)

Bereiding

Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 170 graden. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi licht met bloem.

Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met koele handen (of gebruik de deeghaken van je keukenmachine) tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed de bodem en rand met het deeg. Zet de bakvorm zolang in de koelkast.

Klop de slagroom stijf.

Mix in een andere kom de boter, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en -sap, puddingpoeder en eieren tot een romig en glad mengsel.

Voeg de kwark en crème fraîche toe en klop 1 minuut op lage stand verder. Spatel tot slot de slagroom door het mengsel.

Schenk de vulling in de taartvorm. Laat de taartvorm een paar keer op het aanrecht vallen zodat eventuele luchtbellen in de vulling eruit gaan.

Bak de taart 1 uur in het midden van de oven. Schakel de oven uit en laat 30 minuten in de oven staan. Zet dan de ovendeur op een kier (steek bijvoorbeeld een houten lepel tussen de deur) en laat nog 30 minuten in de oven staan. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster verder afkoelen.

Verdeel vlak voor serveren de vlaaivulling en het verse fruit over de bovenkant van de taart. Bestrooi licht met poedersuiker.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin