Gehaktballen in Belgische biersaus

Gehaktballen in Belgische biersaus

Gesponsord — Keuken Kampioen organiseert de Gehaktbal Battle en daagde mij uit om mee te doen. Tja, en zo kwam het dus (iedereen die mij kent weet inmiddels wel dat ik houd van een leuke uitdaging) dat ik vorige week samen met drie andere foodbloggers in de showroom van Keuken Kampioen in Zaandam gehaktballen stond te draaien …

Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat dit de gezelligste battle was waar ik ooit aan meedeed! Bij Keuken Kampioen vinden ze het bijvoorbeeld heel normaal om hun gasten ’s ochtend te ontvangen met goede koffie en een warm worstenbroodje. Kijk, daar word ik nou blij van! Geen opdringerige adviseurs die op je af gestormd komen, maar gewoon leuke mensen die in jou geïnteresseerd zijn en die je adviseren als jij dat wilt. In de prachtige demo-keuken uitgerust van alle benodigde keukenapparatuur bereidde ik en mijn collega-foodbloggers allemaal twee gehaktbalrecepten. Nadat de gehaktballen geproefd waren door het strenge proefpanel (Haha! Lees: de supergezellige medewerkers van Keuken Kampioen) mocht er van elke foodblogger uiteindelijk één gehaktbalrecept door naar de Battle.

Klik hier als je de video niet kan zien.

Ik was natuurlijk allerminst van plan om de keuze voor het proefpanel eenvoudig te maken. Daarom maakte ik mijn beproefde gehaktballen parmigiano (Italiaanse gehaktballen in tomatensaus met mozzarella en Parmezaan gegratineerd in de oven) en manliefs all time favourite, gehaktballen in Belgische biersaus! Er werd geproefd, gesmakt, gekauwd, (gelukzalig) gezucht en weer geproefd. Na lang wikken en wegen viel de keuze op de gehaktballen in Belgische biersaus. Die waren toch wel héél bijzonder werd er unaniem besloten. Tja, deze supersappige gehaktballen in een krachtige en ietwat zoete biersaus smaken inderdaad als geen ander. Ik serveer ze het liefst met dikke Belgische frieten en een kom sla.

Gehaktballen in Belgische biersaus

(Gelukzalige) zucht … Oh, niet getreurd als je liever het recept voor de gehaktballen parmigiano had gezien: ik ga hem binnenkort met je delen!

Stem en win! (deze winactie is helaas afgelopen)

Vind jij dat mijn gehaktballen in Belgische biersaus de Keuken Kampioen Gehaktbal Battle moeten winnen? Stem dan hier op mijn recept! De winnaar mag één van haar stemmers verblijden met een keuken-inbouwapparaat van Bauknecht t.w.v. € 500! Woohooo! Hoe. Vet. Is. Dat!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 400 g rundergehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 el vloeibare bakboter
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donkerbruin Belgisch bier
  • 1 à 2 el appelstroop (naar smaak)
  • Zout en peper

Verder nodig
Braadpan of hapjespan met deksel, garde

Bereiding
Meng het gehakt, ketjap, mosterd, cayennepeper, eieren en paneermeel in een kom en kneed goed door. Verdeel het gehakt in 5 stukken en draai er ballen van. Laat de gehaktballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

Verhit 1 el bakboter in een braadpan en braad de ballen rondom bruin aan, maar niet gaar. Schep de ballen uit de pan en zet opzij. Voeg de overige bakboter en de bloem toe aan het braadvet. Roer met een garde op laag vuur 2 minuten door om de bloem te laten garen. Voeg het bier en de appelstroop toe en breng aan de kook. Roer met een garde goed door, totdat de appelstroop is opgelost in de saus. Proef de saus en breng hem eventueel extra op smaak met zout en peper, een lepeltje extra appelstroop of een snufje suiker. Leg de gehaktballen in de biersaus en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de gehaktballen circa 20 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen, of totdat ze gaar zijn. Draai de gehaktballen regelmatig om.

Eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Keuken Kampioen.

Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Belgische recepten, Herfstrecepten, Mannenvoer, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

16 reacties

Verdeel je liefde

  1. Miranda

    Hoi Annemiek, tuurlijk heb ik ook op jou gestemd!
    Gehaktballen waren heerlijk, maar de saus viel hier niet echt in de smaak.
    We zijn wel erg benieuwd naar de andere variant! 🙂

    1. Die andere variant ga ik binnenkort zeker delen Miranda! 🙂

  2. Miranda

    Hoii!!

    Wat een leuke site! Wil zeker de gehaktballen proberen maar hou absoluut niet van bier.
    Kan ik het dan voor water vervangen of is het dan niet meer lekker?

    Groetjes Miranda

    1. Hoi Miranda, ik zou dan bouillon of fond gebruiken.

  3. cwverl@gmail.com

    Gehaktballen gemaakt zelf nog wat eigen kruiden toe gevoegd……ze waren zo op…..heerlijk.
    Gr Cor

    1. Leuk om te horen Cor! 🙂

  4. lindaenleon

    Vandaag deze heerlijke gehaktballen gemaakt. Ik heb er i.p.v. mosterd wat gehaktkruiden door het gehakt gedaan. Verder gebruik ik voor het donker bier het Belgische Piedboeuf. Hier zit maar 1,1 % alcohol in en deze is heel lekker zoet van smaak, niet dat bittere.

    1. lindaenleon

      Ohh ja en ik heb ook nog op deze gehaktballen gestemd natuurlijk bij Keuken Kampioen.

      1. Jihoeee! Bedankt! 🙂

    2. Bedankt voor de tip Linda! En leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. 🙂

  5. Lidy

    Ik vond de gehaktballen heerlijk maar de saus was niet echt mijn smaak. Ik had 0,33 cl bier gebruikt, misschien is dat toch teveel ?

    1. Hoi Lidy, als je geen bierdrinker bent kan het inderdaad zijn dat je moet wennen aan de smaak. Hij heeft een namelijk een klein bittertje. Door wat suiker of extra appelstroop toe te voegen kun je hem wat zoeter maken.

  6. klein. jaap

    jullie maken mij helemaal gek ik krijg telkens weer zin in eten als ik de site bekijk gehakt ballen lekker ik eet er wel twee heerlijk ga zo door groetjes jaap

    1. Haha, niet gek worden hoor Jaap! Gewoon lekker koken en eten. 😉

  7. Michelle

    Ik heb op je gestemd, deze gehaktballen lijken me heerlijk. Ben ook benieuwd naar de andere variant

    1. Aaah, bedankt Michelle! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin