Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Gehaktballen parmigiano
Deze gehaktballen parmigiano maakte ik tijdens de Keuken Kampioen Gehaktbal Battle. Uiteindelijk gingen de gehaktballen in Belgische biersaus door naar de finale, maar toch wil ik je het recept voor deze Italiaanse gehaktballen niet onthouden. Ze zijn verrukkelijk!
In dit recept worden Italiaans gekruide gehaktballen eerst rondom op het vuur bruingebakken en daarna verder gegaard in de oven in een heerlijke tomatensaus bedekt met Parmezaan en mozzarella. Zo blijven de ballen lekker mals en sappig. 🙂 Geloof me, deze wil je maken!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 500 g rundergehakt
- 12 enkele cream crackers, fijngemalen
- 2 el mosterd
- 1 el fijngehakte rozemarijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 ei
Voor de tomatensaus
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- Handje verse basilicumblaadjes, blaadjes opgerold en fijngesneden (houd een paar hele blaadjes achter voor garnering)
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl suiker
- 500 g gezeefde tomaten (fritto)
- Olijfolie om in te bakken
- Zout en peper uit de molen
- Stuk Parmezaanse kaas
- 1 bol mozzarella
Verder nodig
Koekenpan, ovenschaal, keukenmachine om crackers fijn te malen, keukenpapier, kaasrasp
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom, breng op smaak met zout en peper, en kneed goed door. Verdeel het gehakt in 4 stukken. Draai er ronde ballen van.
Verhit de koekenpan met olijfolie en bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin, maar nog niet gaar. Schep de gehaktballen uit de pan en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bak in het braadvet van de gehaktballen de sjalotten en knoflook zacht op laag vuur. Voeg de basilicum, tomatensaus, suiker en azijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng de tomatensaus aan de kook en schenk dan over de gehaktballen in de ovenschaal. Scheur de mozzarella in stukken en leg in de tomatensaus. Rasp de Parmezaan erover.
Bak de gehaktballen circa 20 minuten in de oven, of totdat ze gaar zijn. Garneer met de achtergehouden basilicumblaadjes.
Lekker met ciabatta of gekookte pasta en een groene salade.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 17:29
Erg lekker hoor! ik wist niet wat je bedoelde met enkele creamcrackers, dus heb ik een beetje gegokt. Ik heb ook wat parmezaanse kaas door het gehakt gedaan. Denk dat kinderen dit ook lekker zullen vinden met die tomatensaus en pasta.
om 14:43
Hoi Belinda, creamcrackers zijn meestal langwerpig met in het midden een stippellijntje om ze door te breken. Als je ze doormidden breekt heb je dus een enkele creamcracker. Ik hoop dat het gelukt is en dat ze hebben gesmaakt Belinda. Goed idee trouwens om ook wat Parmezaan door het gehakt te mengen. 🙂
om 22:44
Wat voor mosterd gebruik je voor de gehaktballen ??
Franse , Dyon , of grove mosterd .
En overheerst de mosterd dan niet ???
om 12:00
Hoi Karin, ik gebruik meestal Dijon mosterd, soms grof en fijn samen. De mosterd proef je eigenlijk helemaal niet terug maar geeft wel smaak en smeuïgheid aan de ballen. 🙂