Gezonder eten? 10 tips om het makkelijker te maken

Gezonder eten? 10 tips om het makkelijker te maken

Gezond eten helpt om jezelf fit te voelen en je risico op ziektes te verlagen. Dat wist je waarschijnlijk al, want bijna iedereen weet dit. Toch eten veel mensen niet zo gezond als ze eigenlijk zouden willen.

Dat kan allerlei redenen hebben. Geen tijd, niet weten waar te beginnen, net wat extra motivatie nodig hebben. Met dit artikel hopen we deze redenen weg te nemen. Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Puur Figuur zet 10 tips voor je op een rij om het makkelijker te maken!

1: Kies gezonde vetten en oliesoorte

De juiste vetten zijn een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon. En het vervangen van de vetten en oliën die je gebruikt, is ook nog eens erg makkelijk.

Om te bakken kan je het beste voor kokosolie of ghee (geklaarde boter) kiezen. Ook roomboter is een gezonde keuze, maar verhit dit alleen met mate. Voor koude gerechten is olijfolie keuze nummer een.

2: Drink geen suiker

Minderen met suiker is een van de belangrijkste verbeterpunten van het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Door te stoppen met het drinken van suikerrijke dranken maak je grote stappen. Hier hoort frisdrank uiteraard bij, maar ook fruitsap en zuiveldrankjes kunnen echte suikerbommen zijn.

3: Eet vaker soep als lunch

Een ander belangrijk verbeterpunt is meer groentes binnenkrijgen. Van brood mogen we juist wel wat minder eten. Sla twee vliegen in één klap door je lunch te vervangen door soep. Je hoeft heus niet iedere dag in de keuken te staan voor je middageten. Kook een grote hoeveelheid in een keer en bewaar dit in porties in de koelkast of vriezer.

4: Kook een portie extra

Nog een tip om op een makkelijke manier gezonder te lunchen: ook bij je avondmaaltijd een portie extra en eet dit de volgende dag als lunch. Geen zin in een warme lunch of niet de mogelijkheid om je lunch op te warmen? Gebruik dan een deel van je avondmaal om een lunchsalade te maken.

Dit geldt uiteraard ook voor je avondeten. Weet je dat je de volgende dag weinig tijd of energie zal hebben om een gezonde maaltijd te koken? Kook dan voor twee dagen.

5: Drink meer water

Deze tip is makkelijk en goedkoop en maakt een enorm verschil. Zorg ervoor dat je dagelijks ongeveer twee liter drinkt. Dit komt onder andere je humeur, spijsvertering, hersenen en immuunsysteem ten goede.

Daarnaast helpt water drinken om hoofdpijn te voorkomen en verbetert het de opname van diverse vitamines en mineralen.

6: Begin in de supermarkt

Gezonder eten is een stuk lastiger als er in je voorraadkast allemaal zoetigheid en snacks op je liggen te wachten. Begin daarom in de supermarkt met gezondere keuzes maken. Laat suikerrijk eten en drinken, zoutjes en frituursnacks liggen. Kies in plaats daarvan voor pure producten die niet of matig bewerkt zijn.

Sla ook gezonde tussendoortjes in. Bijvoorbeeld fruit, noten, olijven, yoghurt, kwark en eitjes.

7: Kies voor makkelijk als dat nodig is

Als je het helemaal perfect wilt doen, is de kans groot dat je gedemotiveerd raakt omdat dit simpelweg niet haalbaar is. Dit geldt ook voor gezond eten.

Kies voor makkelijk als dat nodig is. Dan bedoelen we niet een diepvriespizza, maar gemaksproducten zoals panklare groentes, vis of vlees uit de diepvries of koeling. Ook een kant-en-klare salade kan prima zijn, uiteraard afhankelijk van de ingrediënten en dressing.

8: Maak smoothies

Smoothies zijn een makkelijke en snelle manier om meer groentes en fruit binnen te krijgen. Om het nog makkelijker te maken, kan je hiervoor diepvriesfruit gebruiken. Er zijn zelfs speciale diepvries smoothiepakketjes verkrijgbaar.

Natuurlijk kan je ook gewoon zelf je smoothie samenstellen. Dan kan je iedere dag weer wat anders maken. Voorbeelden van gezonde smoothie ingrediënten zijn:

 • Ongezoete amandelmelk
 • Kokoswater
 • Water
 • Yoghurt
 • Banaan
 • Mango
 • Blauwe bessen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Ananas
 • Avocado
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Sla
 • Courgette
 • Gekookte rode biet
 • Gekookte quinoa
 • Havermout
 • Chiazaad
 • Lijnzaad
 • Ongezouten (en het liefst ongebrande) noten
 • Gember

9: Drink green juice

Een nog makkelijkere manier om snel veel groentes en fruit binnen te krijgen, is green juice van een kant-en-klaar poeder. Dit poeder wordt gemaakt van groentes, fruit, superfoods en kruiden. Soms worden er ook nog probiotica aan toegevoegd.

Het enige wat je hoeft te doen, is het poeder aanlengen met een glas water of plantaardige melk. Je kan natuurlijk ook een schepje green juice poeder in je smoothie doen om hem extra gezond te maken.

10: Je toekomstige ik

Stel jezelf bij het maken van je eetkeuzes de vraag: zou mijn toekomstige ik hier blij mee zijn? Zou ik mezelf dankbaar zijn of zou ik juist spijt hebben? Dit is een van de beste manieren om jezelf te motiveren.

Om te onthouden

Gezond eten is erg belangrijk en hoeft niet moeilijk te zijn. Pas daarom zoveel mogelijk tips uit dit artikel toe. En onthoud: ook kleine stappen kunnen al een groot effect hebben op je gezondheid. Streef niet naar perfectie, maar naar vooruitgang.

Bronnen: website: Puur Figuur 2019. Onderzoeken: C Cian, PA Barraud, B Melin, C Raphel, International Journal of Psychophysiology, 2001. Armstrong LE, Ganio MS, Casa DJ, Lee EC, McDermott BP, Klau JF, Jimenez L, Le Bellego L, Chevillotte E, Lieberman HR, J Nutr, 2012.

Geen categorie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde