8x bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma

8x bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma

Gebruik je weleens kurkuma in de keuken? Dan weet je misschien ook dat dit specerij met zijn goudgele kleur supergezond is! In dit artikel zet Puur Figuur acht bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij.

Vorige maand schreven we een artikel over zes supergezonde kruiden. Daarin vertelden we al dat kurkuma een van onze lievelingskruiden is. En daar willen we je eigenlijk nog veel meer over vertellen. Daarom lees je in dit artikel acht voorbeelden van de bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma.

1. Hart en bloedvaten in topconditie

Cholesterol wordt verdeeld in twee types:

  • Het ongezonde LDL-cholesterol wat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt
  • Het gezonde HDL-cholesterol wat je juist beschermt tegen hart- en vaatziektes

Kurkuma helpt om je HDL-cholesterol aanzienlijk te laten toenemen en je LDL-cholesterol juist te laten dalen. Hiermee helpt kurkuma je dus om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Daar komt nog eens bij dat dit superkruid helpt om je bloedvaten te versterken en om te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren. Ook dit zorgt voor een lager risico op hart- en vaataandoeningen.

2. Minder ontstekingen

Veel mensen hebben last van laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen merk je niet direct op, maar dat betekent niet dat ze onschadelijk zijn. Op korte termijn kunnen ze ervoor zorgen dat je jezelf minder fit voelt en op lange termijn vergroten ze het risico op onder andere hartziektes, alzheimer, MS en kanker.

Kurkuma helpt je om je lichaam tegen dit soort ontstekingen te beschermen en zo je risico op ziektes te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine, het belangrijkste stofje uit kurkuma, zelfs net zo effectief kan zijn als speciale ontstekingsremmende medicatie.

3. Gezonde maag en spijsvertering

Kurkuma ondersteunt je lichaam bij het verteren van voedsel. Dit komt onder andere doordat het je galblaas stimuleert om gal aan te maken. Gal is onmisbaar voor een gezonde spijsvertering: het breekt vetten af zodat ze kunnen worden opgenomen door je darmen.

Daarnaast helpt kurkuma ook om maagzweren te voorkomen en genezen.

4. Natuurlijke pijnstiller

In Azië zijn de medicinale eigenschappen van kurkuma al eeuwenlang bekend. Ze gebruiken het daar onder andere als natuurlijke pijnstiller.

Deze werking wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk bewezen dat kurkuma helpt om de pijn bij reuma en artrose te verlichten. Het kan zelfs beter werken dan diclofenac.

5. Ontgiftende werking

In bijna ieder detoxprogramma vind je kurkuma. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Kurkuma helpt namelijk om je leverfunctie te verbeteren. Je lever kan je zien als de schoonmaker van je lichaam. Hij speelt een onmisbare rol bij het afbreken en verwijderen van gifstoffen.

Naast het verbeteren van je leverfunctie, blijkt uit onderzoek dat kurkuma ook kan helpen om je risico op leveraandoeningen te verkleinen.

6. Gezonde hersenen

Kurkuma helpt om je hersenen gezond te houden en verschillende hersenfuncties te verbeteren. Het stimuleert namelijk de aanmaak van BNDF. Dit is een soort groeihormoon voor je hersenen. Het draagt bij aan een sterk geheugen, een beter leervermogen en het reguleren van emoties.

7. Natuurlijke antidepressiva

Kurkuma is een effectief middel om depressieve gevoelens te verminderen. Het werkt goed op zichzelf, maar het kan ook gecombineerd worden met andere kruiden zoals saffraan.

Als je antidepressiva slikt, is kurkuma helemaal interessant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat antidepressiva beter werken als ze worden gecombineerd met een curcumine supplement.

8. Bescherming tegen vrije radicalen

Curcumine is niet alleen een ontstekingsremmer en antidepressiva, het is ook een antioxidant.

Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze schade kan er anders voor zorgen dat je sneller ziek wordt en dat je lichaam sneller veroudert.

Naast de antioxidanten die kurkuma zelf bevat, helpt dit kruid ook nog eens om de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten te stimuleren. Je lichaam maakt namelijk zelf ook zeer krachtige antioxidanten aan. Hierdoor helpt kurkuma dus dubbel om je lichaam jong en gezond te houden.

Veel redenen om van kurkuma te houden

Zijn prachtige goudgele kleur is dus zeker niet de enige reden om van kurkuma te houden. Dit superkruid draagt op allerlei manieren bij aan het beschermen, gezond houden en ontgiften van je lichaam.

Om een goede hoeveelheid kurkuma binnen te krijgen, kan je het beste een supplement nemen. Maar natuurlijk is koken met kurkuma ook een goed idee. Bijvoorbeeld:

Gebakken gele rijst met ei

Ajam kare (kip in kokossaus)

Bron: puurfiguur.nl

Geen categorie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde