Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
He’s back! – Veiling nieuwe haring 2014
Velen houden ervan en anderen gruwelen ervan: van haring. Maar sommigen doen geen van beide. Zoals ik. Want tot gisteren had ik nog nooit haring gegeten. Glibberige vis omringt door stinkende uitjes die je van bovenaf het strottenhoofd in laat glijden. Nee, niets voor mij.
Ik had echter de ultieme kans om me voorgoed van mijn haringangst te bevrijden. Mijn man en ik ontvingen van communicatiebureau Kroon op het Werk een uitnodiging voor de dertigste veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de visafslag in Scheveningen. Tijd dus om mijn angst overboord te gooien en haring te happen!
Geheel in stijl lag de rode loper klaar voor de genodigden, waarna we onder het genot van drankjes en cocktails konden bijkomen van onze reis.
Bovenstaande foto is gemaakt door fotograaf Rob Broeke. “Bron: Nederlands Visbureau”.
En toen de entree. BN’er Manuëla Kemp wordt per motor binnengereden met in haar handen het eerste vaatje nieuwe haring.
Manuëla laat de eerste haringen uit het vaatje direct beoordelen door een vakkundige jury: chefs Julius Jaspers en Alain Caron, bekend van onder meer het tv-programma Masterchef.
De vette haring blijkt van uitstekende kwaliteit en is volgens Jaspers zelfs zijn lekkerste haring ooit. De veiling van het eerste vaatje haring kan beginnen!
De veiling op de visafslag in Scheveningen is symbolisch en heeft niets te maken met de prijs die de visboer rekent voor de maatjes. De lat lag hoog: vorig jaar mocht groothandel Makro het vaatje mee naar huis nemen voor een prijs van 66.500 euro. Het record dateert uit 2012: 95.000 euro.
De veiling verliep – anders dan voorgaande jaren – volgens een Amerikaans veilingsysteem waarbij de bieders het bedrag betalen dat ze zelf extra bieden. Visgilde schenkt het eerste bedrag van de avond.
De laatste 500 euro die het totaal op 56.500 euro bracht, werd geschonken door groothandel Makro, die daarmee het eerste vaatje Hollandse Nieuwe kocht.
De opbrengst gaat naar Bio Vakantieoord. ‘Dankzij deze geweldige opbrengst kunnen we voor elke duizend euro een gezin dat een kind heeft met een complexe handicap een fijne vakantie in ons land bieden’, aldus directeur Frans Wientjes.
Enthousiast gaan de chefs aan de slag om iedereen te voorzien van de meest heerlijke haringhapjes.
Ook Erica Terpstra smulde ervan. En ik? Wel, na het eerste voorzichtige hapje volgden er snel meer. Vooral de haring met furikake en gel van augurk waren bij Johan en mij favoriet! Ik ben genezen.
Omringd door BN’ers nemen we onze kans waar…
Met knuffelbeer Julius Jaspers en collega-foodblogger Judith van Jude’s Diner.
Interview met Robert Kroon van Kroon op het Werk. Met slechts vijftien nieuwe pogingen zou je kunnen zeggen dat ik een natuurtalent ben…
http://www.youtube.com/watch?v=Cl-ngkmcDLw
Manuëla Kemp geeft tot slot nog een klein optreden weg. Judith en ik hadden de smaak te pakken en moesten natuurlijk weer even op de foto.
Na afloop van een geslaagde avond kregen we een koeltas mee naar huis met daarin uiteraard de Hollandse Nieuwe. Binnenkort vind je dus een aantal heerlijke haringrecepten – waaronder een met furikake – op KeukenLiefde!
Vanaf vandaag start de verkoop van de nieuwe haring in het hele land, en ook in België en Duitsland. Onderstaande filmtrailer over de nieuwe haring wordt vanaf vandaag twee weken lang vertoond in alle Nederlandse bioscopen.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AutVu3dMJ3M#t=3
Deel je reactie