Het geheim van de Gouda Holland kaas

Het geheim van Gouda Holland kaas met Robert Kranenborg

Mijn diepgewortelde liefde voor kaas is jullie vast niet ontgaan. Als echt Hollandse kaaskop ben ik dol op alle soorten kaas, uit alle hoeken van de wereld. Van Engelse Cheddar, Franse camembert, Zwitserse Emmentaler, Griekse feta, Italiaanse Parmezaan, tot ons eigen Hollands glorie Goudse kaas. Ik verorber ze allemaal met evenveel liefde!

En dat blijft niet onopgemerkt. Zo kreeg ik onlangs een mail van een lieve bezoeker die me bedankte voor de heerlijke recepten, maar als kanttekening opmerkte dat ik wel erg veel kaas gebruik. Of ze dat misschien kon weglaten, want zelf hield ze niet zo van kaas. Ha! Nadat ik was bijgekomen van het feit dat er ook mensen zijn die niet van kaas houden, nam ik me direct voor om voortaan toch maar iets minder enthousiast met kaas te strooien in mijn gerechten.

Maar of dat gaat lukken … Er is namelijk een nieuwe campagne gestart over Goudse kaas waar ik je graag iets meer over vertel.

Goudse kaas wordt al eeuwenlang verhandeld in Gouda. Omdat de naam niet beschermd is kan de kaas echter door iedereen en overal ter wereld worden gemaakt. En dat gebeurt ook, want Goudse kaas is immens populair! Maar sinds oktober 2010 is volgens besluit van de Europese Commissie wel de geografische aanduiding ‘Gouda Holland’ beschermd. Kaas met dit BGA-keurmerk mag alleen uit Nederland komen en moet gemaakt zijn van Nederlandse koemelk.

Vroeger werden de Goudse kazen geveild en verhandeld op de (inmiddels wereldberoemde) kaasmarkt in Gouda, maar omdat tegenwoordig de meeste Goudse kaas afkomstig is uit kaasfabrieken (met uitzondering van enkele boerderijen rondom Gouda waar de kaas nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt wordt; Stolwijker kaas is mijn persoonlijke favoriet!), heeft de kaasmarkt vandaag de dag nog slechts een toeristische functie. Je kunt de markt alleen nog eenmaal per week in de zomermaanden bezichtigen. Terwijl ik dit schrijf staat het schaamrood op mijn kaken: ik ben er nog nooit geweest. Foei! Hij gaat direct op mijn to do list!

Om beter in beeld te brengen wat het BGA-keurmerk precies inhoudt, reed chef-kok Robert Kranenborg met een oranje DAF langs vier verschillende Europese regio’s. In vier mini-documentaires doet Kranenborg onder meer de champagnestreek en Italië aan, waarbij hij parallellen legt tussen de beroemde mousserende wijn, Aceto Balsamico en Gouda Holland kaas. Superleuk!

Geen categorie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde