Hoe maak je een gezonde tosti?

Hoe maak je een gezonde tosti?

Zo af en toe tijdens de lunch: een lekkere zelfgemaakte tosti mét een beetje ketchup. Heerlijk! Maar een standaard tosti, gemaakt van witbrood, kaas en ham is nu niet bepaald heel gezond. Gelukkig zijn er veel gezonde varianten te maken, keuze genoeg. Online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen deelt wat tips.

Tip 1: volkorenbrood als basis

Volkorenbrood brengt meer gezonde eigenschappen met zich mee dan witbrood. Het bevat meer vezels, vitaminen en mineralen. Voortaan liever volkoren (spelt, tarwe of rogge) dan wit dus. Dé basis van de tosti wat mij betreft.

Tip 2: kies voor gezond beleg

Met ham en kaas, is natuurlijk zoals we een tosti kennen. Maar dat is best een vette hap. Helemaal als we van een goed belegde tosti houden met lekker veel kaas, mayo, curry etc. We kunnen ervoor kiezen om het beleg te vervangen of gewoonweg minder beleg op onze tosti te doen. In plaats van plakken kaas kunnen we kiezen voor huttenkase. En ham kunnen we bijvoorbeeld vervangen door groente of een laagje hummus. Ook kun je bewuster eten door minder beleg op je tosti te doen. Ik snap het, een lekkere dikke laag gesmolten kaas is lekker, maar een halve plak kaas op een tosti kan ook en smaakt nog steeds heel goed.

Hieronder heb ik nog wat opties voor je op een rij gezet.

1. Tomaat, pesto en avocado
2. Hüttenkäse, komkommer
3. kipfilet en kerrie
4. Banaan met pindakaas
5. Gegrilde groenten met hummus
6. Makreel met tomaat
7. Avocado met kipfilet
8. Gebakken ui en champignons met een klein beetje oude kaas

Tip 3: zuinig met saus

Kant en klare sauzen zijn stiekeme dikmakers, helemaal vette sauzen zoals mayonaise. En veel soorten ketchup bevatten juist weer veel suiker. Probeer daarom je tosti eens zonder een ‘dip’ of smeer een heel dun laagje op je tosti, zodat je wel een beetje de smaak hebt, maar je niet laat verleiden tot een flinke dot saus, om die vervolgens nog net niet met je tong van het bord te likken. Of denk aan andere sausjes zoals: hummus, pesto, tomatensalsa, guacamole, tzatizki, of zelfgemaakte knoflooksaus. Experimenteer maar eens!

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde