Hoe (on)gezond zijn eieren en hoeveel mag je er per week eten?

Hoe (on)gezond zijn eieren en hoeveel mag je er per week eten?

Zijn eieren gezond? Of verhogen ze je cholesterol en kan je er maar beter niet te veel van eten? Zijn het dikmakers? Of zijn ze je beste vriend bij het afvallen? Puur Figuur vertelt je in dit artikel hoe het nu precies zit.

Cholesterol

Laten we maar beginnen met cholesterol. Want dit wordt vaak als argument tegen eieren gebruikt.

Veel mensen hebben het idee dat cholesterol slecht is. Maar we hebben dit stofje juist heel hard nodig. Bijvoorbeeld voor onze celmembranen en voor het maken van hormonen (zoals testosteron en oestrogeen).

Onze lever maakt zelf ook cholesterol. 800 tot 900 mg cholesterol per dag is een normale productie voor de lever. Dat is meer dan vier eieren bij elkaar.

Eet je veel cholesterol? Dan produceert je lever minder. Krijg je juist te weinig cholesterol binnen? Dan maakt je lever meer om toch aan genoeg cholesterol te komen. Je hoeft dus niet snel bang te zijn om te veel cholesterol te eten.

Eieren en cholesterol

Eieren hebben geen slechte invloed op je cholesterolgehalte. Ze zorgen voor een verhoging van het goede cholesterol. Dit heet HDL-cholesterol en wordt gelinkt aan een lager risico op hart- en vaatziektes. Op deze manier helpen eieren dus juist om je gezond te houden.

Eieren en afvallen

Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten.

Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen. Dit is belangrijk omdat je spiermassa kan verliezen bij het afvallen en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt juist wat meer spiermassa. Meer spier betekent namelijk dat je meer calorieën verbrandt. Je calorieverbruik is dan ook hoger als je rust. Bijvoorbeeld terwijl je gewoon op de bank zit.

Vitamines en mineralen in eieren

Eieren zijn echte superfoods. In eieren zit veel:

 • Vitamine A, B2 en B12
 • Foliumzuur
 • Selenium
 • IJzer
 • Zink
 • Jodium
 • Fosfor

Ook leveren eieren magnesium, calcium en kalium.

Antioxidanten in eieren

Eieren bevatten luteïne en zeaxanthine, twee sterke antioxidanten. Ze helpen om je ogen te beschermen tegen schadelijk licht en kunnen het risico op oogziekten, zoals staar en maculadegeneratie, verminderen. Op deze manier helpen eieren dus om je ogen gezond te houden.

Choline in eieren

Choline is erg belangrijk voor gezonde hersenen en spieren. Het helpt onder andere bij het maken van stoffen die nodig zijn voor je geheugen en je stemming.

Er is maar weinig voeding waar veel choline in te vinden is. En je raadt het waarschijnlijk al… eieren zijn een goede bron. Ze staan zelfs op nummer twee van de beste cholinebronnen. Alleen lever kan eieren verslaan.

Hoeveel eieren per week?

Over hoeveel eieren je per week mag eten is helaas geen eenduidig wetenschappelijk advies. Wetenschappers verschillen flink van mening. Je kan ervan uitgaan dat twee eieren per dag veilig is. Daarmee kom je op veertien eieren per week.

In het kort

Punten uit dit artikel om te onthouden:

 • Cholesterol hebben we hard nodig.
 • Eieren verhogen het goede cholesterol.
 • Eieren helpen je om af te vallen (en te voorkomen dat je aankomt).
 • Eieren bevatten veel vitamines en mineralen.
 • Eieren bevatten krachtige antioxidanten.
 • Eieren zijn een van de beste bronnen van choline.
 • Je kunt per week met een gerust hart tot veertien eieren eten.

Bronnen: Constantine E Kosmas, Ian Martinez, Andreas Sourlas, Kyriaki V Bouza, Frederick N Campos, Verenisse Torres, Peter D Montan, Eliscer Guzman, Drugs Context, 2018. Stephen J Nicholls, Adam J Nelson, Pathology, 2019. Małgorzata Mrowicka, Jerzy Mrowicki, Ewa Kucharska, Ireneusz Majsterek, Nutrients, 2022. Azadeh Manayi, Mohammad Abdollahi, Thiagarajan Raman, Seyed Fazel Nabavi, Solomon Habtemariam, Maria Daglia, Seyed Mohammad Nabavi, Crit Rev Biotechnol, 2016.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid, Inspiratie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde