Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Homemade gnocchi met doperwten
Ik dacht altijd dat het zelf maken van gnocchi een behoorlijk tijdrovend klusje zou zijn en dus stelde ik het maken ervan steeds uit. Totdat mijn man het initiatief nam en met dit heerlijke recept van Gordon Ramsay de keuken indook. Niet veel later zaten we te smullen van een bord dampende, homemade gnocchi en man, wat is dat lekker! Zoals Gordon zelf al zegt:
Give them a go and you’ll never look back!
Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen
Ingrediënten
- 2 grote kruimige aardappels
- 50 g ricotta
- 90 g bloem
- 1 losgeklopt ei
- 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
- Zeezout en peper uit de molen
- Handje geraspte Parmezaan
- Olijfolie
- 150 g doperwten beetgaar gekookt, vers of diepvries
- Klont roomboter
- Rasp van een citroen
Verder nodig
Pureestamper, koekenpan, kookpan
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappels met schil op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze ongeveer 1 uur en 15 minuten of totdat ze helemaal gaar zijn.
Pel de aardappels als ze nog warm zijn (dan gaat dit het makkelijkste) en stamp ze fijn met een pureestamper.
Meng de ricotta, bloem en een snufje zout en peper door de aardappelpuree. Maak een holletje in het midden en doe hier het losgeklopte ei in. Meng nu met bebloemde handen alles door elkaar. Voeg de helft van de tijmblaadjes toe en blijf rustig kneden totdat je een gladde deegbal hebt. Kneed beslist niet langer dan nodig, anders worden de gnocchi taai.
Snijd de deegbal doormidden en rol van iedere helft een lange ‘sigaar’ van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd dan met de achterkant van een bebloemd tafelmes de gnocchi in stukken van 2 cm. Duw voorzichtig met je bebloemde vinger een holletje in iedere gnocchi. Dit zorgt ervoor dat de gnocchi straks de saus beter kan vasthouden en opnemen.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de gnocchi toe. Beweeg de pan voorzichtig op en neer om te voorkomen dat de gnocchi’s aan elkaar blijven plakken. Zodra de gnocchi’s gaan drijven zijn ze gaar. Giet ze af en zet de pan kort even terug op het vuur om ze droog te stomen.
Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de gnocchi met wat gemalen zout en peper totdat ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn. Voeg de doperwten toe met een klontje roomboter en de overige tijmblaadjes. Schud goed om totdat alles warm is en voeg dan de citroenrasp toe.
Serveer de gnocchi met de geraspte parmezaanse kaas en besprenkel met wat olijfolie.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Pastarecepten, Vegetarische recepten
Deel je reactie