Ingestopte varkenshaas met ham en paddestoelen

Varkenshaas wellington

Deze varkenshaas wellington is een heerlijke variant op de Engelse klassieker met ossenhaas, beef wellington. Hij is minstens zo lekker!

De varkenshaas wordt bedekt met gebakken paddestoelen en ham en ingepakt in korstdeeg. Hierdoor blijven alle geuren, smaken en sappen in het gerecht aanwezig. Voor een snelle variant kun je de varkenshaas in kant-en-klaar bladerdeeg inpakken, maar ik gebruik het liefst zelfgemaakt korstdeeg. Dat heeft een volle, rijke smaak en is heerlijk bros. Het is bovendien heel makkelijk om te maken.

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten

  • 1 grote varkenshaas
  • 1 bakje bospaddestoelen
  • 6 plakken beenham
  • 1 el mosterd
  • 1 portie zelfgemaakt korstdeeg* of pakje diepvriesbladerdeeg
  • 2 eidooiers
  • Olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

* Zelf korstdeeg maken is helemaal niet moeilijk. De smaak compenseert ruimschoots het extra werk wat je eraan hebt. Probeer het gewoon een keer, je wilt beslist nooit anders meer.

Verder nog nodig
Keukenmachine, vershoudfolie, kwast

Bereiding
Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen. Hak de paddestoelen met wat zout en peper tot puree in de keukenmachine. Verhit een droge koekenpan en bak de paddestoelenpasta ongeveer 10 minuten totdat het vocht verdampt is.

Schep op een bordje en laat afkoelen. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bestrooi het vlees met zout en peper. Schroei het vlees dicht, in ongeveer 30 seconden per kant. Het vlees moet alleen kleur krijgen, nog niet gaar worden!

Leg het vlees op een bord en smeer het rondom in met de mosterd. Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht en verdeel hierover de plakjes ham, elkaar iets overlappend en in twee rijen. Verdeel hierover de paddestoelenpasta en leg de varkenshaas in het midden erbovenop.

Til nu de randen op van het vershoudfolie en rol de ham en paddestoelen zo strak mogelijk om de varkenshaas heen. Draai de uiteinden van het folie strak dicht zodat je een mooie dikke rol krijgt.

Leg 15-20 minuten terug in de koelkast. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak tot een grote ronde lap. Snijd hem met een mes bij tot een vierkant. Het deeg moet ongeveer de dikte hebben van een euromunt. Verwijder het vershoudfolie van het vlees en leg de rol in het midden van het deeg.

Kwast het omliggende deeg in met eigeel (houd wat eigeel achter) en vouw het deeg rondom het vlees. Snijd overtollig deeg weg. Leg de rol met de naad naar beneden op een bord en zet weer 5-10 minuten in de koelkast om het deeg te laten rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg het deeg op een bakblik en bestrijk met het overige eigeel. Kerf het deeg dan lichtjes met een mes in en laat hier steeds een ruimte van 1 cm tussen. Bestrooi de bovenkant met wat korrels zeezout.

Bak 20 minuten in de oven. Na 20 minuten zet je de oven terug op 180 graden en bak nog eens 10 minuten verder. Haal het vlees uit de oven en laat het bedekt met aluminiumfolie nog 10-15 minuten rusten voordat je het gaat aansnijden.

Ingestopte varkenshaas met ham en paddestoelen

Wij aten er wat geroosterde aardappels bij uit de oven. Serveer er ook nog wat lekkere groente bij zoals broccoli of sperziebonen en je hebt een waar koningsmaal!

Eet smakelijk!

Engelse recepten, Herfstrecepten, Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Mannenvoer, Thema recepten, Vleesrecepten, Wereldgerecht




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Ellen Loef-Leiteritz

    Hoi Annemiek
    Ik wil dit graag maken voor de kerst voor iemand die niet van paddestoelen of champignons houdt.
    Heb je een alternatief wat ik erbij kan doen?

    Groetjes Ellen Loef-Leiteritz

    1. Hoi Ellen, de champignons worden heel fijngehakt en gebakken waardoor ze een hele andere smaak krijgen. Ik weet zeker dat die persoon dit lekker zal vinden. Gewoon niet zeggen dat er champignons inzitten. 😉 Als champignons echt geen optie zijn zou je paté kunnen gebruiken.

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com