Jus maken zonder vlees

Een krachtige jus maken zonder vlees? Dat kan! Deze jus maak je door middel van een roux (boter en bloem) en krachtige bouillon of fond, eventueel extra verrijkt met smaakmakers (zie hieronder). Heerlijk over de stamppot of een gekookte aardappel. 

Basisrecepten, Sauzen, Hartige keuken

Ingrediënten

  • 1 el ongezouten roomboter
  • 1 el bloem
  • 350 ml krachtige bouillon, of fond (Bijv. paddestoelen, rund of groenten. Probeer deze zelfgemaakte runderfond eens!)

Extra smaakmakers (optioneel)

  • Fruit een fijngesnipperd sjalotje in de boter zacht voordat je de bloem toevoegt
  • Roer een handje gehakte tuinkruiden of gedroogde kruiden (bijv. peterselie) door de saus.
  • Roer een lepeltje mosterd door de jus voor extra pit
  • Voor een diepere kleur en intensere smaak kun je een lepeltje tomatenpuree of sojasaus aan de jus toevoegen. Om de tomatenpuree te ontzuren kun je hem het beste kort meebakken met het sjalotje en daarna de bloem toevoegen.

Bereiding

  1. Verhit de roomboter in een pannetje en laat smelten.
  2. Voeg de bloem tot en roer met een garde door de boter. Laat op laag vuur al roerend circa 3 minuten zachtjes garen. De roux mag lichtjes kleuren, maar niet te donker laten worden, dan krijgt hij een bittere smaak.
  3. Voeg langzaam en al roerend de (koude) bouillon of fond toe en roer tot een gladde jus. Breng aan de kook en laat de jus dan 2 minuten zachtjes pruttelen. (Als de jus te dik is kun je hem aanlengen met water.)
  4. Roer eventuele smaakmakers door de jus en warm nog even door.

Jus maken zonder vlees

Jus maken zonder vlees

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin