Kersenflap met slagroom

O lieve jongens en meisjes, wat geniet ik toch van deze prachtige zomer en vooral van al dat heerlijke zomerfruit! Elke week haal ik bij de kraam een bak kersen, aardbeien, bramen en frambozen om lekker van te snoepen of om iets lekkers mee te bakken. Zo maakte ik onlangs deze heerlijke kersenflappen: knapperig bladerdeeg gevuld met zelfgemaakte kersenvlaaivulling en een flinke toef slagroom. Volgens man- en dochterlief zijn dit de lekkerste flappen die ik ooit gemaakt heb. Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd! 

Seizoen, Dessert, Gebak, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 55 g geschaafde amandelen
  • 4 el kristalsuiker
  • 500 g verse kersen
  • 1 el maizena
  • 250 ml slagroom (min. 35% vet)
  • 1 zakje klopfix

Verder nodig

  • Kersenontpitter
  • Vel bakpapier
  • Kwastje om te bestrijken
  • Elektrische handmixer

Bereiding

Stap 1. (Stap 1, 2 en 3 kun je al een dag van tevoren doen)

Ontpit de kersen met de kersenontpitter. Doe de kersen met 1 eetlepel kristalsuiker in een kookpannetje en breng aan de kook. Kook op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost en de kersen hun sap loslaten maar nog wel stevig zijn. Roer de maizena met een scheutje koud water in een kommetje tot een glad papje. Roer 1 eetlepel van het maizenapapje door de kersen om het sap te binden. Voeg indien nodig nog wat extra van het maizenapapje toe. Warm op laag vuur 1 minuut door en schep de kersencompote op een bord. Laat volledig afkoelen.

Stap 2.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Stap 3.

Laat de plakjes bladerdeeg half ontdooien zodat ze licht buigbaar maar nog wel stevig zijn. Snijd ze diagonaal doormidden zodat je twee driehoeken krijgt. Verdeel de driehoeken over 2 bakblikken bekleed met bakpapier. Bestrijk de driehoeken met koud water en bestrooi met het amandelschaafsel en 2 eetlepels kristalsuiker. Bak 10 tot 12 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen. Wil je het bladerdeeg van tevoren maken? Bewaar het bladerdeeg – als het volledig is afgekoeld – in een luchtdichte bak of zak.

Stap 4.

Klop de slagroom stijf met de klopfix en de overige kristalsuiker. Doe de slagroom in een spuitzak met stervormige spuitmond. Het kan ook zonder spuitzak.

Stap 5.

Druk van 5 bladerdeegdriehoekjes de bovenkant van het bladerdeeg iets in zodat de kersenvulling er beter op blijft liggen. Verdeel de kersencompote erover en bedek met een mooie toef slagroom. Dek af met het overige bladerdeeg. Serveer direct.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. marleentjeveldhuizen@hotmail.com

    Wat waren deze heerlijk zeg! 😊

Follow on Bloglovin mytastenld.com