Keukenklassieker – Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus is heel makkelijk zelf te maken en stelt nooit teleur! Heerlijk over een varkenshaasje of een biefstukje, maar ook erg lekker met wat gekookte pasta.

Zelf vind ik het lekker om op het laatste moment nog een lepeltje mosterd door de saus te roeren voor wat extra pit.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml runderbouillon (of de foto staat 500 ml bouillon, maar ik heb maar 200 ml gebruikt)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 400 g champignons
  • 1 flinke el bloem
  • Bosje platte peterselie
  • Olie om in te bakken
  • Zout en peper

DSC_1155_800x536

Verder nodig
Grote koekenpan of sauspan (Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht verdampt en de saus indikt.)

Bereiding
Verhit de koekenpan of sauspan met wat olie en fruit hierin het sjalotje en de knoflook tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.

DSC_1158_800x536

Snijd ondertussen de champignons in plakken en voeg toe aan het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout.

DSC_1165_800x536

Bak op hoog vuur verder, totdat de champignons zacht zijn. Voeg nog wat extra olie toe en doe de bloem erbij. Zet het vuur wat zachter en bak nog enkele minuten verder om de bloem te laten garen. Blus dan af met de bouillon en slagroom.

DSC_1166_800x536

Laat inkoken tot de gewenste sausdikte.

DSC_1174_800x536

Was de peterselie, dep droog met een theedoek en hak fijn. Voeg op het laatste moment 1-2 eetlepels peterselie toe aan de saus en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

DSC_1188_800x536

Eet smakelijk!

Basisrecepten, Bijgerecht, Campingrecepten, Groenten, Hartige keuken, Hollandse recepten, Thema recepten, Wereldgerecht




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
76 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marika

    Ik heb deze saus ook gemaakt. Echt heerlijk.
    We hebben alleen nog wat over. Hoe lang is deze saus houdbaar in de koelkast?

    Ik zie hier al iets staan in de opmerkingen als pastasaus. Ik denk dat ik dat dan ga maken, maar dat zou pas woensdag lukken. Is de saus zo lang houdbaar? De saus is dan 5dagen oud.

    1. Hoi Marika, mits je de saus bewaart in een goed afgesloten bak o.i.d. zou dat denk ik wel moeten lukken.

  2. Shama

    Hoeveel bouillion blokjes heeft u gebruikt op 200 ml?4 of minder.
    Ik twijfel nog met tweede kerst. Maak ik dit of de ovenschotel kip en champignonsaus heb dit van de week met kip gemaakt erg lekker en dacht dan maak ik hem met kerst met varkenshaas, alleen kom ik nu dit tegen en lijkt me ook erg lekker.

  3. This іs very interesting, You’re an excessіvely professional blogger.

    I’ve јoined your feed and look forwɑrd to in the hunt fοr more of your magnifіcent post.
    Additionally, I һave shared your web site in my social networks

  4. Kan ik ipv slagroom ook kookroom gebruiken?

  5. ilse

    Kun je ipv slagroom ook kookroom gebruiken?

  6. ilse

    Kun je ipv de slagroom ook kookroom gebruiken?

    1. ja hoor, dat kan.

  7. Danielle

    Wat is de hoeveelheid champignons die je gebruikt?

    1. 400 gram Danielle

  8. kim

    ik zag dit voorbij komen en ziet er heel erg lekker uit. Ik wil dit ook gaan maken eigenlijk met de kerst maar wil toch eerst zo eens proberen.
    Maar bij welke vlees zou ik deze saus erbij kunnen nemen? Heeft u misschien wat tips?

    groetjes

    1. Eigenlijk kan alles wel Kim. Varkenshaas, kipfilet, rollade, schnitzel. Wat jezelf maar lekker vindt.

  9. Ron

    Ik wil morgen deze champignons saus maken voor mijn ouders die komen bij mij een 3 gangen menu eten :). De vraag is: kan ik deze saus voorbereiden, of moet ik deze saus ‘à la minute’, maken?

    Ik dacht als ik deze saus nou van te voren al klaar maak en opwarm in een pannetje als ik aan het hoofdgerecht begin, dat moet toch gaan?

    1. ja hoor Ron, dat kan! 🙂

  10. Rob

    Net gemaakt voor bij de bief, nooit meer een pakje 🙂

    1. Leuk om te horen Rob! 🙂

  11. Ge' de Graaff

    Hoi Annemiek

    Ik wil fond gaan gebruiken ( knorr ) en nu is mijn vraag moet ik de zelfde hoeveelheid fond gaan gebruiken als bouillon?

    vr gr Ge’

    1. Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

  12. P kamps

    Ik heb een vraag, bij de champignonroomsaus staat 200 ml bouillon, terwijl op de ingredientenfoto 500ml bouillon afgebeeld staat. Wat is de maat voor de champignonsaus, 200 of 500 ml?

    1. Ik heb 200 ml gebruikt. 🙂

  13. Gretteke

    Nou het was een groot succes, zó lekker! Is het mogelijk om op deze manier soep te maken?

    1. Champignonsoep zou ik eerder op basis van een roux (boter en bloem) maken Gretteke. Dit is een heel lekker recept: https://www.keukenliefde.nl/champignonsoep/

  14. Gretteke

    Heb net de boodschappen gedaan en ga hem vanavond maken voor over de varkenshaas, ben benieuwd..

  15. Nick B.

    Heerlijke saus, ik maak hem altijd bij Tagliatelle en mijn variatie zijn blokjes zalm die ik even kort bak in de koekepan. Deze combinatie is echt hemels!

    1. Klinkt goed Nick! Bedankt voor de tip. 🙂

  16. Ina van der Vlies.

    Hallo Annemiek.

    Ik heb al een paar recepten gemaakt .
    Ik heb alleen nog te weinig kruiden enzo in huis ,omdat ik altijd kant en klaar sausjes gebruikte .maar omdat ik op moet letten met zout ben ik iets bewuster gaan koken .
    Bedankt voor de recepten ze zijn allemaal lekker.

    Vriendelijke groet Ina van der Vlies.

  17. Yvonne

    ik heb de saus vandaag gemaakt, ietsie anders, niet goed gelezen en iets vergeten en beetje van mezelf maar wat was het lekker, dank je wel!
    we hadden maar 200 ml slagroom, dus een scheutje witte wijn toegevoegd, jammie. en 2 grote sjalotjes gebruikt en 1 bakje champignons en de peterselie stond nog in de tas, vergeten, mar ik ben blij met dit recept, we gaan dit zeker vaker maken

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Yvonne!

  18. Xiandro

    Iedereen denkt datbik chefkok bent, maar ik heb ze gezegd ik heb van u gekregen. Echt een heel goeie recept. Dit is denk ik mijn 20ste keer al hahahah.

    1. Haha, leuk om te horen Xiandro enne … iedereen is chef-kok in zijn eigen keuken toch? 🙂

  19. Luc

    Zo lekker, ik moet gewoon even reageren. Voor het gemak, maar omdat ik toch iets meer smaak wil dan een bouillon blok met water, heb ik Struik rundvleesbouillon gebruikt. Die vond ik wel erg zout, dus de volgende keer doe ik geen zout meer bij de champignons of gebruik een alternatief met minder zout. Ik ga hem zeker nog eens maken, verrukkelijk!

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Luc!

  20. Dewi

    Echt een heerkiji recept! Heb zelf alleen iets meet peterselie toegevoegd. Verder echt om te smullen!! Bedankt voor dit recept.!

    1. Graag gedaan Dewi, leuk om te horen dat hij zo goed gesmaakt heeft. 🙂

  21. Jaap de Jong

    Hele lekkere saus! Wij hebben ter variatie nog rode wijn toegevoegd (een kleine scheut) en een klein blikje tomatenpuree (voor de kleur). Dat geeft nog iets meer bite in onze beleving en zo krijg je die mooie bruinige kleur aan de saus.

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Jaap en bedankt voor de tip! 🙂

  22. Gaby

    Heerlijk!!!

  23. Irene

    Klinkt lekker, alleen bij het recept staat 200 ml bouillon maar ik zie op de litermaat op de foto dat er bij jou 500 ml in zit… Welke van de 2 is het? Ziet er verrukkelijk uit, ga ik morgen proberen!
    Groetjes Irene

    1. Ik heb niet alle bouillon gebruikt Irene, maar wel klaargezet voor het geval dat. 200 ml is meer dan voldoende, anders krijg je zo’n soepsmaak. 😉

  24. Debby

    Niet goed geluisterd/gelezen en een kleine pan gebruikt en dacht waarom is mijn saus zo dun, pffff…Nogmaals gelezen en mijn fout ontdekt. Heb een lepel aardappelzetmeel toegevoegd (ook goed voor je darmen) en een snufje nootmuskaat. Was heerlijk, dank je Annemiek.

    1. Goed opgelost Debby en fijn om te horen dat -ie smaakte! 🙂

  25. Nick

    Ik heb dit pas voor het eerst gemaakt bij Tagliatelle en er dan op het laatst nog even zalmblokjes aan toegevoegd, die ik eerst even snel heb gebakken in een koekenpan. Zonder meer het lekkerste wat ik ooit heb gegeten, Bedankt!

    1. Graag gedaan! Superleuk om te horen. 🙂

  26. Rodney

    Ik vroeg me af waarom je niet gewoon een roe maakt na het aanzetten van de groentes :O , ook dacht ik dat je bloem en boter moest gebruiken in 50:60 verhouding?

    misschien is mijn manier anders maar ben benieuwd wat je er over denkt!

    1. Hoi Rodney, misschien is deze champignonsaus anders dan je gewend bent, maar hij is erg lekker. Probeer het gewoon eens. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

  27. Richard

    Beste Annemiek,

    super dank voor het recept. Het smaakt buiten al mijn verwachting!!

    1. Graag gedaan Richard, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂

  28. Jessica

    Heb de saus vandaag voor het eerst gemaakt voor bij een biefstukje. Echt heerlijk! Heb de champignons nog met een scheutje witte wijn afgeblust en een beetje van het bakvet van de biefstuk er doorheen geroerd. Heel erg bedankt voor het recept!

    1. Fijn dat het gesmaakt heeft Jessica! De wijn en het bakvet maken de saus helemaal af, top!

  29. Op zoek naar een champignonroomsaus die net eens even wat anders is kwam ik op jouw site terecht. Nu maak ik hem meestal exact hetzelfde dus misschien moet ik toch maar niet verder zoeken omdat hij zo inderdaad gewoon heerlijk is.
    Overigens als je de runderbouillon vervangt door groentebouillon heb je een heerlijke vegetarische variant voor bijvoorbeeld bij de pasta.

    1. Haha, inderdaad niet verder zoeken Rene! Goed is goed. 🙂 Groentebouillon is inderdaad een prima alternatief. Bedankt voor de tip!

  30. Marina

    Super lekker!!!!

  31. Corrie

    Wat een geweldige saus! Iedereen aan tafel zit er heerlijk van te genieten. Zowel bij een lekkere varkenshaas of over een simpele pasta. Ik heb de saus al meerdere keren gemaakt en het blijft feest.

    1. Fijn om te horen dat iedereen ervan geniet Corrie!

  32. Sisi

    Heb m nu al vaak gemaakt echt heerlijk
    Maak m vooral voor bij biefstuk
    Maar vandaag ga ik m maken voor pasta twijfel nog of ik t zo moet laten of er kip bij moet doen.
    Hartstikke bedankt xxx

    1. Leuk om te horen! Bij twijfel kip lekker achterwege laten en het simpel houden. Dan zit je altijd goed!

  33. Eva

    Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt voor het kerstdiner 🙂
    Als geheim ingredient hebben we er een klein scheutje karamelsiroop bijgedaan op het einde, ook lekker!

    1. Mmmm, ik ben dol op geheime ingrediënten die er net even een eigen draai aan geven. Heerlijk!

  34. Belinda

    De lekkerste champignonsaus die ik tot nu toe heb gemaakt! We gaan het morgen lekker eten met een grote schnitzel. Fijne kerstdagen. Groet, belinda

    1. Leuk om te horen! Enjoy!!

      1. Belinda

        En alles is opgegaan! Goed teken toch?

        1. Haha, dat lijkt me wel ja! 🙂

  35. Marloes

    Heerlijk!! Heb net een liter gemaakt voor het kerstdiner van morgen. Hij is echt heel erg lekker!

    1. Wauw! Jij doet geen half werk Marloes! 🙂 Geniet ervan morgen.

  36. Jacqueline

    Erg lekker ook met “soja-kookroom” voor mensen met een melkallergie.

    1. Inderdaad ook heerlijk Jacqueline!

  37. yvonne

    Deze saus maak ik vaak en bij mij lukt het altijd en ik gebruik geen bloem.
    Je moet alleen even geduld hebben tot het indikt. Mijn man vind deze saus heerlijk bij kip met tagliatelle en bij varkenshaas. Voor mij geen pakjes saus meer!

    1. Hoi Yvonne, ik ben het helemaal met je eens. Geduld is een schone zaak. Mmmm… Klinkt goed trouwens. Tagliatelle met kip en champignonroomsaus!

  38. Samantha

    Vind de saus erg lekker. Ik gebruik meestal in plaats van runderbouillon kippenbouillon. Vind die smaak net wat lekkerder. Maar hier ook problemen met het laten inkoken. Gebruik toch een redelijk grote pan. Het vocht verdampt wel, maar de saus wordt niet dikker. Heb hiervoor wat bloem gebruikt, waardoor het de gewenste dikte krijgt. En de smaak wordt er niet minder om 🙂

    1. Hoi Samantha,

      Ik heb het recept inmiddels iets aangepast, want het moet natuurlijk wel gewoon kloppen. Bedankt voor je leuke reactie en tip!

  39. renate

    Dit.recept klopt niet
    De saus is soep. Indikken.zal wel 3 uur duren als je deze manier volgt.

    1. Hoi Renate,

      Wat jammer dat de saus niet is gelukt! Wat wellicht wel belangrijk is om te vermelden en ik niet heb gedaan, is dat hoe groter de pan is (zoals je op de foto’s kunt zien heb ik een hele grote koekenpan gebruikt), des te sneller het vocht verdampt en de saus inkookt. Als je een kleine pan gebruikt, kan dit inderdaad enige tijd duren.

      Bedankt voor je reactie! Ik ga het er direct bij vermelden.

    2. Rene

      Geheel niet met Renate eens!
      Ik heb thuis een kookverbod en heb mijn gezin gister verrast met
      een champignon roomsaus met varkenshaas en de saus was echt om je vingers bij op te eten en was prima op dikte en duurde ook niet lang voor het klaar was.

      Groetjes,
      van een trotse vader. ze vonden het heerlijk!

      1. Een kookverbod?! Is het echt zo erg? Des te fijner dat de saus goed is gelukt en dat jullie er heerlijk van hebben gesmuld. Chapeau Rene, ik ben ook trots op je! 🙂

        PS Ik neem aan dat het kookverbod per direct is ingetrokken?

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com