KeukenLiefde ontdekt Friesland: Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015

Friesland foto's Simone-7890

Op uitnodiging van Cherry Picker en Merk Fryslân reisde ik vorige week dinsdag – samen met vijftien andere enthousiaste bloggers – af naar Friesland.

Leeuwarden welteverstaan.

Deze stad mag in 2015 pronken met de prestigieuze titel ‘Nederlands Hoofdstad van de Smaak’. In samenwerking met Hoofdstad van de Smaak, We are Grutsk (wij zijn trots) en Friesland College wachtte ons een bijzonder smakelijk programma, bedoeld om de Friese gastronomie, lokale streekproducten en hun producenten in het stralende zonnetje te zetten. Hmm, kijk maar mee of dat is gelukt …

Om 9.30 uur worden we welkom geheten in Hampshire Oranje Hotel in Leeuwarden. Na een korte presentatie over de Friese gastronomie en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015, verdelen we ons in groepjes en gaan op pad.

Bij de Willemskade aangekomen, stappen we op de boot bij Barbara Geertsema van Goede Vissers.

Voor onze neus staat een grote bak kraakverse creuses, oftewel oesters, klaar om geproefd te worden.

O o o, wat ben ik blij dat ik inmiddels vol overgave kan genieten van deze zilte zaligheid (dat is wel eens anders geweest). Puur vind ik ze het allerlekkerst. Terwijl we onze smaakpapillen verwennen, nemen we aandachtig het verhaal op van Barbara.

Door sterk teruglopende visbestanden, heeft de visserij het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Goede Vissers hoopt hierin verandering te brengen, onder meer door andere vismethodes. Maar ook alle visliefhebbers kunnen een belangrijke bijdrage aan de visstand leveren door meer bewustwording. Zo kun je in het – nog door crowdfunding te realiseren – fileerlokaal ’tAiland (initiatief van Goede Vissers) terecht voor diverse workshops en cursussen onder het motto: ‘Eten wat de zee schaft.’ Vissoorten leren herkennen, versheid beoordelen, fileren … en natuurlijk koken: álles komt aan bod. Steunen dus!

De reis gaat verder op de ‘Leeuwarden’. Benedendeks wacht ons een klein maar groots smulfestijn. Koopmans volkoren pannenkoekjes en havermoutkoekjes … bierbrood met daslookpesto (wauw!) van Hielke … en Fryske Bapao van chef-kok Daan Nagelkerke van Restaurant Van Buren.

Voor de vulling liet Daan zich inspireren door Friese A-merken zoals Wartenster mosterd, Weidenaar Friese droge worst en gele woudboontjes van Greijdanus (het recept mochten we mee naar huis nemen, dus wie weet deel ik het binnenkort met je).

Om de dorst te lessen, kiepen we een glaasje Boomsma Beerenburger achterover, waarvan we ook een fles mee naar huis mochten nemen.

Ja, ik hou van Friesland!

We hervatten onze reis naar de Lost Animals Kiosk van WEareGRUTSK, iets verderop op de Prins Hendrikbrug.

Deze pop-up-shop is het perfecte startpunt om Leeuwarden en omstreken te (her)ontdekken. Je kunt hier terecht voor heerlijke streekproducten, lokale lekkernijen, een lunch, een fiets huren, een rondleiding of Friese Food Tour door Leeuwarden.

Tevens kun je hier vlees proeven van de Stichting Lost Animals (opgericht om knelpunten in de vleesketen te identificeren). Eén van de initiatiefnemers, chef-kok Ester Gerlofsma van Restaurant Tandjong Priok, bereidt ter plekke saté van geitenbokvlees op een houtskoolgrill.

Heel bijzonder. Ik moet wel even wennen aan de smaak, maar het is erg lekker.

Deze kanariegele schoolbus is ons verdere vervoer voor de dag. Ik voel me weer kind, heerlijk. 🙂

Dan is het tijd voor de lunch. Je begrijpt, na al die heerlijke mondvermaakjes waren wij foodies inmiddels wel klaar voor iets substantieels …

Een Friese Food Tour is namelijk bikkelhard werken!

We schuiven daarom aan voor een 7-gangenlunch bij Restaurant SEMS in het sfeervolle hart van Leeuwarden.

Een prima plek om dagenlang te vertoeven …

… Of in ons geval een uur, want we moeten doorrrrrrrr!!

Na de lunch mogen we kiezen: een proeverij van de ‘Duindoorn Powerbes’ of een workshop Schapenmelkyoghurt op de Friese stelpboerderij de Bongastate. Ik had geen gaatje meer over, maar koos gewoon de eerste. Ha! 🙂

Voordat we vertrekken stapt boer Bart – samen met kalfje Wybe en kip Antoinette – bij ons in de bus.

Onderweg vertelt Bart hartstochtelijk over zijn boerenbedrijf dat volledig in het teken staat van duurzaam agrarisch ondernemen:

Als boer vind ik dat je moet durven kijken naar de mogelijkheden die de natuur ons geeft. Dan zie je, dat alles met elkaar samenwerkt en samenhangt. En kun je zorgen voor een minimale co2-voetprint.

Met veel plezier luister ik naar zijn verhaal. Deze man heeft humor en passie! Kijk op zijn website – een genot.

Ondertussen zijn we op het prachtige Landgoed Martenastate, waar ons in de tunmanswente een presentatie wacht over de ‘Duindoorn Powerbes’, gevolgd door … een 6-gangen Duindoorn amusemenu, gemaakt en geserveerd door leerlingen van het Friesland College. Yoehoe!

Maar helaas. Mijn ogen waren – zoals gewoonlijk – weer eens groter dan mijn maag. Ik kon geen pap (of eigenlijk duindoorn) meer zeggen. Maar ik ben stoer. Ik ploeter me dapper door de amuses heen, die overigens fantastisch smaken.

Geen straf dus al dat harde werken.

Door mijn gretigheid – lees: geen restjes achterlaten, ofwel goede opvoeding – kon ik helaas maar vier van de zes amuses op de foto opeten …

Meer weten over dit smakelijke oranje besje? Lees er alles over.

Volledig vol en volledig voldaan. Zo rijden we als verwende kinderen in onze schoolbus naar het laatste onderdeel van de dag: de food jamsessies in het Friesland College.

Met de verzamelde ingrediënten van de foodtour gaan we ter plekke ‘jammen’ met Friese chefs: Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos, Kees Meinderts van Landgoed Lauswolt, Ester Gerlofsma van Indonesisch Restaurant Tandjong Priok en Daan Nagelkerke van Restaurant Van Buren.

Het menu dat we bereiden is er een met – ik kan het ook niet helpen – ballen: stierenballen en runderhart. Slik. Maar gelukkig ook oesters, (on)kruiden van wildplukker John en suikerbroodsouffle. Jiiiiihaaaaah!

Chapeau aan Leeuwarden en iedereen die bij dit feest betrokken was – mijn dank is groot! Er staat een geweldige culinaire indruk gegrift in mijn geheugen en gebrand op mijn netvlies. Ik kan eindeloos nagenieten!

Speciale dank aan Simone van Simone’s Kitchen; zij was ook van de partij en zo goed om haar prachtige foto’s met ons te delen (de niet gewatermerkte foto’s zijn van Simone).  

Wil jij ook genieten van culinair Friesland? Ik heb twee schitterende aanbiedingen!

Aanbieding Landgoed Lauswolt

 • Overnachting op een luxe tweepersoonskamer
 • Ontvangst koffie/thee en Fries suikerbrood
 • Glas champagne met de chef-kok in de keuken
 • Viergangendiner aan de ‘chef’s table’ (inclusief een gerecht met kaas van De Gelder)
 • Bijpassend wijnarrangement
 • Heerlijk Fries suikerbrood bij vertrek
 • Mogelijkheid om bezoek te brengen aan Kaasboerderij De Gelder

(Ongeveer 10 jaar geleden kwamen de mensen van Kaasboerderij De Gelder in de keuken van Lauswolt met een nieuwe kaas die leek op de Emmentaler, de koks van Lauswolt bedachten toen de toepasselijke naam Tynjetaler!)

Prijs per persoon: slechts € 199

Reserveren kan bij Landgoed Lauswolt op telefoonnummer 0512-381245 o.v.v. foodblog

Per e-mail: lauswolt@bilderberg.nl

Aanbieding Hampshire Oranje Hotel Leeuwarden

 • 2 overnachtingen inclusief uitgebreid ontbijtbuffet op een standaard kamer
 • 1x Friese Food Tour
 • 1x 4 Gerechtjes Menu du chef
 • Gratis plattegrond van Leeuwarden
 • Gratis funshopgids van Leeuwarden
 • Gratis shoppingvouchers 11% korting
 • Gratis WiFi

Arrangementprijs: slechts € 119 per persoon op basis van een tweepersoonskamer

Eenpersoonstoeslag € 25 per nacht

Toeslag Superior kamer € 10 per nacht

Reserveren kan op basis van beschikbaarheid tot 31 december 2015.

Reserveren via Oranje Hotel o.v.v. foodblog

Telefonisch +58 212 6241 of per

e-mail info.oranjehotel@hampshire-hotels.com

K♥L ontdekt ..., Reizen

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde