Kwarktaart met mandarijn

Hou je vast: dit is alweer het zevende kwarktaartrecept dat ik met je deel! Ik heb het over de ongebakken variant die opstijft in de koelkast. Deze kwarktaart met mandarijn heeft een lichte textuur, smaakt lekker fris en is heel makkelijk om te maken.

Voor dit recept had ik bedacht dat het lekker zou zijn om mandarijntjes uit blik te gebruiken. Verse mandarijntjes kunnen qua smaak soms behoorlijk tegenvallen en met deze taart wilde ik geen risico nemen. Mandarijntjes uit blik zijn bovendien al ontdaan van hun vliesje, zijn lekker zoet en knaloranje! Dat laatste is natuurlijk mooi meegenomen, omdat deze taart daardoor uitermate geschikt is om te serveren op Koningsdag!

Toen ik de mandarijnengelei wilde maken om over de taart te schenken besefte ik dat de mandarijnensiroop uit blik een neutrale kleur had. Pfffff…. Daar ging mijn zorgvuldig bedachte plan. Gelukkig had ik verse mandarijntjes in de fruitschaal liggen die ik kon uitpersen. Knaloranje sap komt daaruit jongens! Duh, hoor ik je denken. Ja, dat denk ik ook. De verse mandarijntjes waren ook nog eens vet lekker, dus ik had direct spijt dat ik ze niet in de vulling had verwerkt. Doe wat je wilt met deze informatie. Ik wilde het alleen even gezegd hebben… 😉

Thema recepten, Gebak, Oranjerecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 12 blaadjes gelatine
  • 220 g bastognekoek
  • 100 g ongezouten roomboter + extra om de springvorm in te vetten
  • 1 blik mandarijntjes op siroop
  • 3 verse mandarijntjes
  • 500 g volle Franse kwark
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 250 ml verse slagroom

Verder nodig

  • Springvorm van 24 cm
  • Elektrische handmixer
  • Spatel
  • Staafmixer
  • Fijne zeef

 

Bereiding

Week 10 gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water, minstens 10 minuten. Vet de springvorm in met boter.

Smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Maal de bastognekoek fijn in de keukenmachine en roer de gesmolten roomboter erdoor. Verdeel dit koekmengsel over de bodem van de springvorm.

Laat de mardarijntjes goed uitlekken en vang de siroop op. Verwarm 5 eetlepels van de mandarijnensiroop in een pannetje op het vuur, niet laten koken. Zet het vuur uit en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer door totdat de gelatine is opgelost.

Klop de slagroom stijf. Roer in een andere kom de kwark en suiker door elkaar. Roer 2 eetlepels kwark door het gelatinemengsel om ze familie te maken en roer dan het gelatinemengsel door de rest van de kwark. Spatel de slagroom en de helft van de mandarijntjes erdoor.

Verdeel het kwarkmengsel over de koekbodem in de springvorm. Bedek met de overige mandarijntjes. Laat een uur opstijven in de koelkast (leg een vel bakpapier onder de kwarktaart tegen het lekken).

Week de overige 2 gelatineblaadjes in koud water. Pers het sap van de drie mandarijntjes uit, zeef het sap en verwarm in een pannetje. Knijp de gelatine uit en los hem op in het sap. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur, maar let op dat hij nog wel vloeibaar is. Schenk de mandarijnengelei over de kwarktaart en laat nog 3 uur opstijven in de koelkast.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. LInda

    Wauw wateen heerlijke taart. Heb de overgebleven pepernoten gebruikt als bodem. Geweldig voor de sinterklaas.

    1. Yes, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Linda! 🙂

  2. Yvonne

    Hoe groot is de pot mandarijnen op siroop?

  3. Nienke

    Het werd bij mij pudding ben bang dat de gelatine niet Goed is opgenomen nextime beter 🙁

Follow on Bloglovin mytastenld.com