Ben je dol op lasagne bolognese maar vind je het maken ervan met laagjes saus en bladen soms net iets teveel gedoe? Deze macaroni ovenschotel met gehakt, verse groente en zelfgemaakte bechamelsaus smaakt net als lasagne maar is een stuk sneller klaar! Ik serveer dit gerecht graag met een lekkere salade.
Ongekookte macaroni
De macaroni in dit recept hoef je niet eerst voor te koken. Je roert hem ongekookt door de tomaten-gehaktsaus. Hij gaart perfect in de saus in de oven.
Mandoline van Kitchen Royal
Nu is dit al een makkelijk recept maar het kan altijd nóg makkelijker. Voor het snijden van de groenten en het raspen van de kaas gebruik ik de 13-delige multifunctionele keukensnijder(mandoline) van Kitchen Royal. Hiermee kun je snijden, raspen en hakken. Geen tranen in mijn ogen van het snipperen van de ui en ook de knoflook, paprika, courgette en champignons hak ik moeiteloos achter elkaar weg. Na het hakken van de groente wissel ik de hakker om voor de rasp om de kaas te raspen. Zo hoef ik maar één apparaat te gebruiken en schoon te maken.
Het schoonmaken gaat dankzij het bijgeleverde schoonmaakborsteltje en de -schraper supersnel en makkelijk. Wil je groenten van tevoren snijden en bewaren? Ook dat is geen probleem want door de glazen ovenschaal met deksel kun je de gesneden, gehakte of geraspte ingrediënten zo wegzetten in de koelkast voor later.
Voorgesneden groenten of groente zelf snijden
Natuurlijk kun je in dit recept ook voorgesneden groenten uit de winkel gebruiken. Toch hebben ongesneden groenten mijn voorkeur omdat ze goedkoper en verser zijn en je zelf de samenstelling kunt bepalen.
13-delige mandoline van Kitchen Royal
Variëren
Ben je niet zo dol op bepaalde groente die ik gebruik in dit recept? Voel je vrij om hiermee te variëren. Zo kun je de champignons vervangen door aubergine, of vervang de groenten door wortel en bleekselderij voor een klassieke bolognesaus. Wil je liever een vegetarische macaroni ovenschotel? Laat het gehakt dan achterwege en vervang de runderbouillontablet door een groentebouillontablet. Eventueel kun je dan wat meer groenten toevoegen maar dit hoeft niet.
Kortingscode
Wil je de mandoline zelf aanschaffen? Met de kortingscode ‘KEUKENLIEFDE‘ krijg je 10 % korting op je aankoop bij Kitchen Royal!
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verhit een hapjes-, of braadpan met een scheut olijfolie en voeg de ui, knoflook, groenten en het bouillomblokje toe. Roerbak op hoog vuur tot het meeste vocht uit de groenten verdampt is. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de passata toe. Schud de lege fles om met een scheut water en doe ook bij de saus. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 15 minuten tot een uur zachtjes pruttelen. Hoe langer je de saus laat pruttelen, hoe lekkerder hij wordt.
Maak de bechamelsaus als de gehaktsaus bijna goed is. Smelt de boter in een kookpan. Voeg de bloem toe. Bak de roux al roerend minimaal 5 minuten op laag vuur om de bloem te laten garen, maar niet laten kleuren. Voeg al roerend met een garde de melk toe. Roer tot een gladde en gebonden saus. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een snufje nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie.
Roer de macaroni door de gehaktsaus. Verdeel de helft van de gehaktsaus met macaroni over de ovenschaal en lepel de helft van de bechamelsaus erover. Bestrooi met 1/3 van de geraspte kaas. Verdeel de resterende gehaktsaus en bechamelsaus erover. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Bak 30 minuten in het midden van de oven, of tot de macaroni ovenschotel met gehakt bubbelt en goudbruin is.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kitchen Royal.
Vind je dit een leuk recept? Superleuk als je hieronder een reactie achterlaat en dit recept beoordeelt met sterren. Ook tof als je een foto van het resultaat deelt op Instagram of Facebook met #keukenliefde of tag @keukenliefde. Ik ben benieuwd!
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Hoiiiii , lijkt een heerlijk recept , ik mis alleen kruiden ????? Er staat helemaal niets bij van kruiden of zo , enkel een bouillon blokje. Wordt het dan niet erg flauw ???
Nee, peper en zout is eigenlijk voldoende. In de bechamelsaus, wat nootmuskaat vers geraspt is voldoende.,de kaas en de verschillende groenten geven meer dan voldoende smaa’ af.
Hoi Karin, hij is zeker niet flauw door het bouillonblokje en de groenten, maar kruiden toevoegen kan altijd. Verse kruiden of gedroogde Italiaanse kruiden kunnen allebei. Goed idee! 🙂
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 08:49
Heerlijke macaroni “lasagne” schotel. De volgende dag zo mogelijk nog lekkerder
om 16:18
Hoiiiii , lijkt een heerlijk recept , ik mis alleen kruiden ????? Er staat helemaal niets bij van kruiden of zo , enkel een bouillon blokje.
Wordt het dan niet erg flauw ???
Groet Karin.
om 08:51
Nee, peper en zout is eigenlijk voldoende. In de bechamelsaus, wat nootmuskaat vers geraspt is voldoende.,de kaas en de verschillende groenten geven meer dan voldoende smaa’ af.
om 08:54
Leuk om te horen Yvonne dat het gesmaakt heeft. Een snufje nootmuskaat bij de bechamelsaus is idd ook erg lekker.
om 08:52
Hoi Karin, hij is zeker niet flauw door het bouillonblokje en de groenten, maar kruiden toevoegen kan altijd. Verse kruiden of gedroogde Italiaanse kruiden kunnen allebei. Goed idee! 🙂