Lasagne bolognese met bechamelsaus

Dit is al jaren het favoriete verwengerecht van mij (Annemiek) en Johan: lasagne bolognese met gehakt en romige bechamelsaus. Allebei de sauzen kun je makkelijk al een dag van tevoren maken zodat je de volgende dag de lasagne alleen nog maar hoeft op te ‘bouwen’ in de ovenschaal. Terwijl de lasagne staat te pruttelen in de oven, maak ik ondertussen een lekkere salade.

Hoe je die maakt?

Nou, je hebt natuurlijk sla nodig. Lekkere sla. En die leuk je op met van alles wat er nog in je koelkast ligt. Bijvoorbeeld komkommer, mais, feta of kleine blokjes kaas, hardgekookt ei, tomaatjes, geraspte wortel, lente-ui, olijven, etc. De saladedressing maak ik meestal van een klodder mayonaise waar ik een scheutje augurkennat aan toevoeg (zo verdun je de mayonaise iets en krijgt hij een lekkere fris en zoetzure smaak) en verder gedroogde kruiden zoals dille (aanrader!), basilicum, oregano, peterselie en knoflook- en uienpoeder. Heel soms gooi voeg ik ook nog een kneepje honing en een lepeltje mosterd toe.

En dan, gruwelijk genieten maar!

Wereldgerecht, Menu, Pastarecepten, Vleesrecepten, Ovenrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Bolognesesaus

  • 400 g half om half gehakt (ik gebruikte mager rundergehakt maar half om half gehakt is in dit recept lekkerder)
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 winterpeen, geschild en grof geraspt
  • 2 stengels bleekselderij, geschild (of buitenste draden verwijderd), over de lengte gehalveerd en fijngesneden
  • 1 runder- of groentebouillontablet, verkruimeld
  • 1 fles tomatenpassata (à 680 – 690 gram)
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden (vers kan ook)
  • Olijfolie om in te bakken

Bechamelsaus

  • 40 g ongezouten roomboter
  • 40 g bloem
  • 500 ml (half)volle melk
  • 50 belegen kaas, geraspt
  • Snufje nootmuskaat

Verder

  • 1 pak lasagnebladen
  • 1 bol mozzarella, in plakken
  • 125 g belegen kaas, geraspt

Verder nodig

  • Braadpan met dikke bodem en deksel
  • Sauspan
  • Ovenschaal

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Bereiding

Verhit de braadpan met een scheut olijfolie en voeg de ui toe. Fruit op laag vuur enkele minuten tot de ui zacht en glazig is. Voeg de bleekselderij, wortel, knoflook en verkruimelde bouillontablet toe en bak enkele minuten mee tot de groenten iets zachter zijn en de bouillontablet is opgelost.

Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de inhoud van de fles passata toe. Vul de lege fles met een scheut water, draai de deksel op de fles en schud goed om. Voeg dit water ook toe aan het gehakt. Voeg de Italiaanse kruiden toe en roer door. Breng de saus aan de kook. Zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan. Laat de saus minimaal 15 minuten (maar het liefst nog langer tot maximaal 3 uur op een sudderplaatje) zachtjes pruttelen. Hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt.

Maak de bechamelsaus als de bolognesesaus bijna goed is. Smelt de boter in een kookpan. Voeg de bloem toe. Bak de roux  (=boter en bloem) al roerend minimaal 5 minuten op laag vuur om de bloem te laten garen. Voeg al roerend de melk toe. Verwarm al roerend tot je een gladde saus hebt die mooi gebonden is. Roer de kaas en nootmuskaat door de bechamelsaus. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng indien nodig op smaak met wat zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie.

Verdeel een laag bolognesesaus over de ovenschaal. Bedek met een laag lasagnebladen en dek deze af met een laagje bechamelsaus. Strooi een beetje geraspte kaas (zorg dat je wat geraspte kaas overhoud om over de bovenkant te strooien) over de bechamelsaus. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje bechamelsaus, geraspte kaas en mozzarella.

Bak 40 minuten in het midden van de oven, tot de lasagne bubbelt en goudbruin is.

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese met bechamelsaus

Lasagne bolognese met bechamelsaus

19 reacties

Verdeel je liefde

  1. Jo

    Idd een heerlijk recept ook wij hebben er van gesmuld zeker een aanrader!

  2. Thea

    Echt de allerlekkerste Lasagne! Al meerdere malen gemaakt, wij zijn met twee daardoor verdeel ik het in 3 bakjes, 1x genoeg voor ons samen, 1x voor mijn moeder en 1x voor mijn mans moeder. Alle schalen gaan leeg 🙂

    1. Hoi Thea, wat leuk om te horen dat hij zo in de smaak valt! En wat lief om te delen. Je moeder en schoonmoeder zullen blij met je zijn! 🙂

  3. Annerie

    Heerlijk

  4. Anita Gerritse

    Net gemaakt en het was heerlijk
    Voor herhaling vatbaar

  5. Meriam Kamphuis

    Dit is echt een heerlijk recept. Ik heb een aantal recepten voor lasagne geprobeerd maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit!

    1. Superleuk om te horen Meriam! 🙂

  6. Joyce

    Fantastisch, wat een heerlijke lasagne! Dank voor je recept!

    1. Leuk om te horen Joyce en graag gedaan! 🙂

  7. Esther

    Gisteren gemaakt! Super lekker! Ons hele gezin zat te smullen… een blijvertje dus! 😃

    1. Joehoe! Superleuk! 🙂

  8. Eric & Sylvia

    Wow! Deze is echt lekker! (Maar dat geldt voor bijna álle recepten van je, ook uit je boek!)

    1. Oh wat een mooi compliment! Dankjewel! 🙂

  9. Mieke

    Gisteren gemaakt erg lekker!

    1. Leuk om te horen Mieke! 🙂

  10. Agnes Nelemans

    Hallo Annemiek ,

    Kook je de lasagne bladen niet even voor?
    Vr groet ,Agnes

    1. Hoi Agnes, nee hoor, dat is helemaal niet nodig. De bladen garen in de saus in de oven.

  11. Yvonne

    Krijg er gelijk trek in 😀
    Ook hier 1 van de favoriete gerechten.

  12. Marian

    Da’s ook toevallig! Ik had het recept nog niet gelezen, maar wel vanmorgen bolognesesaus gemaakt. Morgen maak ik de bechamelsaus. Lasagneplakken heb ik ook nog in huis. Dus dat wordt smullen morgen.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin