Mieks Special: broodje bal

Mieks Special: broodje bal

Over smaak valt niet te twisten, en dat geldt zeker voor het befaamde broodje bal. Er werd massaal gereageerd op mijn Facebookvraag:

Nieuwsgierig …… Is jullie ultieme broodje bal met een zacht of hard broodje ??

Posted by Keukenliefde on vrijdag 27 maart 2015

Grappig dat ‘broodje bal’ zo bekend is; niemand vroeg wat ik bedoelde. De reacties liepen uiteen, maar veruit de meeste liefhebbers kiezen een zacht wit bolletje. Ik wist genoeg – en ging aan de slag …

WAARSCHUWING: na dit recept is er geen weg meer terug. Elke cafetariabal verbleekt bij dit zelfgemaakte, ultieme broodje bal: dit is zondig genieten op hemelse wijze!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 10 minuten + 30 minuten rusten in de koelkast + 40 minuten braden

Ingrediënten

Voor Librijes gehaktballen (de allerlekkerste!)

  • 400 g rundergehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 80 g paneermeel, panko, of broodkruim
  • 2 eieren
  • 1 pot runderfond à 350 ml
  • Klont roomboter

Verder nodig

  • 4 zachte witte puntjes
  • Gebakken uitjes
  • Paar blaadjes zachte sla
  • Mayonaise
  • Mosterd

Verder nodig
Braadpan met dikke bodem

Bereiding
Kneed alle ingrediënten (behalve de fond en de roomboter) voor de gehaktballen goed door elkaar. Verdeel in acht gelijke stukken en draai er ballen van. Dek ze af met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Laat de pan heet worden en voeg dan de boter toe. Laat de boter smelten – door gebruik van een braadpan met dikke bodem zal de boter minder snel verbranden of te donker worden – en voeg de gehaktballen toe. Bak ze op middelhoog vuur, rondom goudbruin.

Voeg de fond toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. De jus mag niet meer borrelen, maar moet heel zachtjes trekken. Laat de ballen in circa 30 tot 40 minuten gaar worden, ze moeten zacht en sappig blijven. Draai de gehaktballen regelmatig om.

Roer in een kommetje een saus van wat mayonaise, mosterd en een klein beetje jus van de gehaktballen. Bepaal de verhouding/hoeveelheid op eigen gevoel en naar eigen smaak.

Snijd de broodjes – net niet helemaal – open en bestrijk beide kanten met de saus.

Beleg de onderkant met sla en leg hierop een in plakken gesneden gehaktbal. Drizzle nog wat saus over het gehakt en bestrooi met gebakken uitjes.

Mieks Special: broodje bal

Enjoy!

Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Mannenvoer, Mieks Special, Thema recepten, Vleesrecepten, Wereldgerecht




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
11 reacties

Verdeel je liefde

  1. peter

    En waar is het zout in het gehakt?

    1. De ketjap is zout genoeg Peter

  2. Lawrence

    Vleesfond valt hier (China) niet aan te komen. Kan ik ronder bouillon gebruiken?

    1. Dat kan denk ik wel, maar fond is een stuk rijker en krachtiger van smaak en ook dikker dan bouillon. Het resultaat zal dus wel anders zijn.

  3. Saskia

    Wow gisteren dit broodje gegeten en wat was het lekker (mjam mjam mjam).
    Deze houden we erin op de zaterdagavond als weekendbroodje.

  4. Riet de klerk

    Hallo annemiek ga de librije ballen maken maar waarom die runderfond erbij ??

    1. Daardoor blijven de gehaktballen supersappig Riet. 🙂

      1. Riet de klerk

        Dankjewel ze waren heerlijk ?????

        1. Leuk om te horen Riet! 🙂

  5. Sylvia Koopman

    Wellicht leuk on bron te vermelden: Librije’s ballen?

    1. Staat erbij hoor. 🙂

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com