Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Mieks Special: mosterdsoep
Ik ben geen soepkont. Als ik mag kiezen wat er ’s avonds op tafel komt, denk ik geen seconde aan soep. Ik heb geen idee hoe dat komt. Want ik vind soep wel hartstikke lekker.
De groentesoep met ballen die mijn moeder maakt, is al zolang ik leef mijn favoriete soep. En deze romige mosterdsoep staat met stip op een eervolle tweede plaats. Ik serveer de mosterdsoep het liefst met krokant gebakken broodcroutons en uitgebakken ontbijtspek. Heerlijk. Dit is dan ook een echte Mieks Special!
Lunch-, hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten
Ingrediënten
- 30 g boter
- 1 prei, alleen het witte en lichtgroene gedeelte, grondig gewassen en fijngesneden
- 1 sjalot, gepeld en fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 grote aardappel, geschild en ik blokjes gesneden
- 4 plakjes gerookt ontbijtspek, fijngesneden + eventueel extra om bij de soep te serveren
- 1,5 kippenbouillontablet
- 30 g bloem
- 1 dl droge witte wijn
- 1 el grove Zaanse mosterd
- 100 ml slagroom
- 1 tl suiker
- 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
Bereiding
Smelt de boter in een pan en voeg de prei, sjalot, knoflook, aardappel en ontbijtspek toe. Fruit op laag tot middelhoog vuur aan, totdat de sjalot en prei zacht zijn. Verkruimel de bouillontabletten erover en voeg de bloem toe. Bak circa 1 minuut, al roerend, op laag vuur verder om de bloem te garen. Blus af met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg een halve liter koud water toe en breng langzaam aan de kook. Roer de mosterd in een kommetje los met wat soep en voeg samen met de slagroom toe aan de soep. Voeg naar smaak de suiker toe. Laat de soep op laag vuur nog 5 minuten zachtjes doorpruttelen. Bestrooi de soep vlak voor serveren met de fijngehakte peterselie.
Serveer de soep met knapperig gebakken broodcroutons en uitgebakken spek.
Eet smakelijk!
Mieks Special, Herfstrecepten, Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Franse recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Lunch, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Budget, Eenpansgerechten, Snel, Soep
om 10:17
Samen met mijn dochter deze soep gemaakt. Eenvoudig te bereiden, snel klaar en het smaakt ook nog eens heerlijk! Een echte aanrader.
om 11:27
Hoi doe jij ook nog een blender door de soep? hoor graag van je gr miranda
om 12:42
Dat heb ik nu niet gedaan omdat ik juist houd van een wat grovere structuur. Maar het kan natuurlijk wel. 🙂
om 16:16
Tweede poging om Mosterdsoep te maken en deze is heerlijk! Eerder al een ander recept geprobeerd maar die was echt niet lekker! Deze is een blijvertje! Maak elke week wel een recept van jou en tot nu toe erg tevreden eters aan tafel!
om 15:54
Bedankt voor je reactie, erg leuk om te horen! 🙂
om 22:26
Hoi, nog een tip om de wijn te vervangen?
om 13:45
Mijn vriend houdt erg van vlees. Welke soort kan ik het beste gebruiken in deze soep. Thx.
om 13:57
Hamblokjes zijn erg lekker Anja, of gehaktballetjes kan ook.
om 11:30
Hmmmm, ook dit was weer een groot succes!!
En ook zo makkelijk weer!
om 16:15
Leuk om te horen Elisa! 🙂
om 19:49
Tegenwoordig is de hoeveelheid water per bouillontablet verdubbeld. Was 1/2 liter per tablet . Nu 1ltr water per tablet.
Vraag: welke maat wordt door u gehanteerd?
Vriendelijke groet,
Cor
om 14:51
In dit recept heb ik 1,5 bouillontablet gebruikt op een halve liter water en slok wijn. 😉 Is de soep te zout naar jouw smaak, voeg dan gewoon wat extra water toe.