Boerenkoolsoep met rookworst

Boerenkoolsoep met rookworst

Heb je het al in de gaten?

Ik deel steeds vaker een lekker soeprecept met je. Ik word nog eens een echte soepkont. Net als mijn man en dochter. Dit voorjaar proefde ik voor het eerst boerenkoolsoep. Weliswaar een kant-en-klare variant, maar ik was op slag verliefd.

Ik was er zo van in ban dat ik zelf een lekker boerenkoolsoepje wilde maken. Het is er echter de hele zomer niet van gekomen. Maar nu is het dan zover. Met trots presenteer ik u: boerenkoolsoep met rookworst!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten

Ingrediënten

 • 30 g boter
 • 1 prei, alleen het witte en lichtgroene gedeelte, grondig gewassen en fijngesneden
 • 1 sjalot, gepeld en fijngesneden
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 1 grote aardappel, geschild en ik blokjes gesneden
 • 5 plakjes gerookt ontbijtspek, fijngesneden
 • 400 g boerenkool, of cavolo nero, fijngesneden
 • 2 kippenbouillontablet
 • 30 g bloem
 • 1 dl droge witte wijn
 • 1 el grove Zaanse mosterd
 • 100 ml slagroom
 • 1 tl suiker
 • 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
 • 1 rookworst

Bereiding
Smelt de boter in een pan en voeg de prei, sjalot, knoflook, aardappel, ontbijtspek en boerenkool toe. Fruit op laag tot middelhoog vuur aan, totdat de boerenkool is geslonken. Verkruimel de bouillontabletten erover en voeg de bloem toe. Bak circa 1 minuut, al roerend, op laag vuur verder om de bloem te garen. Blus af met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg 1,25 liter koud water toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag, voeg de rookworst toe en laat de soep circa 15 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de aardappel zacht is.

Haal de rookworst uit de pan en houd warm. Pureer de soep met een staafmixer. Zet terug op het vuur en maak de soep af met de mosterd, slagroom en eventueel een snuf suiker. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer de boerenkoolsoep met plakjes rookworst.

Boerenkoolsoep met rookworst

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Sinterklaas recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Snelle recepten, Soeprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
9 reacties

Deel je liefde

 1. Naomi

  Het ziet er echt lekker uit! Kan de wijn ook vervangen worden door iets anders? Of een tip voor welke wijn er gebruikt moet worden?

  1. Hoi Naomi, je kunt de wijn ook achterwege laten. Geen probleem.

   1. Naomi

    Hoi Annemiek, een beetje een late reactie maar ik had het die dag daarna gemaakt. Iedereen vond het een raar idee, maar iedereen die het geproefd heeft (6/7 mensen) vonden het heerlijk!

    1. Leuk om te horen Naomi! Boerenkoolsoep is inderdaad verrassend lekker! 😉

 2. Henriette49

  Dat ziet er heerlijk uit. Ik ben een echte soepliefhebber maar deze kende ik niet. Ga het beslist maken.

 3. Dit vind ik echt geweldig, ik heb nog nooit van boerenkoolsoep gehoord! Ik ga het binnenkort uitproberen!

 4. Dit vind ik echt geweldig! Ik ga hem snel uitproberen.

 5. Haha, dat hoor ik graag Joop! 🙂

 6. Joop Blokker

  H E E R L I J K ..! Een blijvertje.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde