Monchoutaart met kaneelappel en toffeesaus

Een van mijn favoriete taarten is monchoutaart. Hij is makkelijk om te maken, stijft op in de koelkast en is superlekker. De lekkerste monchoutaart maak je naar mijn mening met een topping van fruit. Omdat het nu winter is laat ik de kersen- en aardbeiencompote even voor wat ze zijn en kies ik voor appel. Ik maak een heerlijke topping van gesmoorde kaneelappeltjes en toffeesaus!

Thema recepten, Seizoen, Wereldgerecht, Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Sinterklaasrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

Monchoutaart

  • 220 g kandij- of Bastognekoeken
  • 95 g ongezouten roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klop-fix
  • 300 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 130 g witte basterdsuiker
  • Paar druppels vanille-extract

Appelcompote

  • 2 Jonagold appels
  • 25 g roomboter
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Toffeesaus

  • 50 ml water
  • 200 g suiker
  • 200 ml room

Verder nodig

  • Ronde springvorm 23 cm
  • Vel bakpapier
  • keukenmachine met garde en hakmolen

 

Bereiding

Monchoutaart

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier.

Maal de koekjes tot fijn poeder met de hakmolen. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Roer het koekkruim door de gesmolten boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Zet in de koelkast.

Klop de monchou samen met de suiker en het vanille-extract los en luchtig. Klop in een andere kom de slagroom met de klop-fix bijna stijf. Klop de slagroom op de laagste stand door de monchou en verdeel over de koekjesbodem. Strijk de bovenkant glad. Zet in de koelkast en laat minimaal 3 uur tot maximaal een nacht opstijven. (Een hele nacht heeft de voorkeur.)

Appelcompote

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verhit een koekenpan met 25 gram roomboter en voeg de appel, suiker en kaneelpoeder toe. Bak op middelhoog vuur circa 8 minuten, of totdat de appels wat zachter zijn en je een soort grove appelcompote hebt. Schep de appelcompote op een bord en laat afkoelen.

Verwijder de springvorm van de monchoutaart en zet op een mooi bord. Schep de appelcompote over de monchoutaart.

Toffeesaus

Breng in een grote pan het water en de suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. Blijf erbij, zodat het niet kan verbranden. Verwarm in een andere pan de slagroom. Zet het vuur van de karamel uit en schenk de slagroom langzaam en al roerend bij de karamel. Let op! Als je de slagroom bij de karamel schenkt komt de karamel snel omhoog. Gebruik daarom een grote/hoge pan zodat het niet over de rand kan lopen. Houd kinderen uit de buurt als je dit doet, want karamel is superheet! Roer de karamelsaus goed door. Je kunt de karamelsaus direct gebruiken als hij warm is, maar ook laten afkoelen. Dan wordt hij dikker.

Drizzle de toffeesaus over de monchoutaart. Je hoeft niet alle toffeesaus te gebruiken, de rest kun je er apart bij serveren, of kun je gebruiken voor een ander recept!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com