Monchoutaart met blauwe bessen

In het weekend staat hier bijna altijd taart in de koelkast. Op een warme dag als vandaag maak ik graag een taart die niet in de oven gebakken hoeft te worden. Ik ben dol op monchoutaart en omdat blauwe bessen nu overal in de aanbieding zijn maak ik daar een lekkere topping van. Verwennerij ten top! 

Seizoen, Gebak, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

Monchoutaart

  • 220 g kandij- of Bastognekoeken
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klop-fix
  • 300 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 130 g witte basterdsuiker

Blauwe bessen topping

  • 400 g blauwe bessen
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 1,5 el maizena

Verder nodig

  • Ronde springvorm 23 cm
  • Elektrische handmixer
  • Keukenmachine met hakmes

Bereiding

Monchoutaart

Maal de koekjes tot fijn poeder in de keukenmachine met hakmes. Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur. Roer het koekkruim door de gesmolten boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Zet in de koelkast.

Klop de monchou samen met de suiker glad en luchtig. Klop in een andere kom de slagroom samen met de klopfix lobbig. Klop de monchou en slagroom op lage stand door elkaar tot een glad mengsel en verdeel over de koekjesbodem. Strijk de bovenkant glad. Zet in de koelkast en laat minimaal 3 uur tot maximaal een nacht opstijven. (Een hele nacht heeft de voorkeur.)

Blauwe bessen topping

Doe de blauwe bessen (houd een handje achter voor garnering), citroensap, suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook circa 10 minuten op middelhoog vuur, totdat de blauwe bessen opengesprongen en zacht zijn. Maak een vloeibaar papje van de maizena en wat koud water en voeg dit al roerend toe aan de blauwe bessen. Warm nog een minuut zachtjes door, totdat de blauwebessencompote gebonden is. Laat volledig afkoelen en bewaar dan afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Vlak voor serveren

Verdeel de blauwe bessen topping over de monchoutaart. Verwijder de rand van de springvorm en leg de taart op een mooie serveerschaal.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com